Zoete aardappel-wortelsoep met linzen

Bijgewerkt: 5 jun 2018


Soep, ik hou d'r van. Perfect gerecht als ik geen zin en/of tijd heb om uitgebreid te koken, maar toch lekker wat groenten binnen wil krijgen. Deze regenachtige woensdag is zo'n dag. Vandaag op het menu: een soepje van zoete aardappel en wortel! Met lekker wat linzen voor extra ijzer en eiwitjes.


Kennen we trouwens dat superlekkere stokbrood met kruidenboter van 40 cent nog dat je als pubertje in de oven schoof als je alleen moest eten? It's him in the background! šŸ‘†šŸ½ Maar dan vegan en zelf in elkaar geflanst: afbakstokbrood en de plantaardige kruidenboter van de Jumbo, sneetjes maken in het stokbrood, kruidenboter ertussen smeren en in de oven dat ding. Heerlak!


Voor vier flinke kommen

  • 1 kg zoete aardappels

  • 2 winterpenen

  • 2 rode uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 eetlepel gehakte gember

  • 1 blik kokosmelk

  • 1 blik linzen

  • Verse koriander

  • 1 groentebouillonblokje

  • 2 scheuten citroensap uit een flesje of het sap van een halve citroen

  • Sambal (naar smaak. Ik gooide er 1,5 eetlepel in, maar niet elk tongetje wordt daar blij van)

  • Paprikapoeder

  • Cayennepeper

  • Peper


  1. Snij de ui, hak de gember en bak kort in wat olie aan in een soeppan. Voeg na een minuut de knoflook, geperst of gehakt, toe. Schil ondertussen de zoete aardappels en wortels en snij in plakken.

  2. Laat de wortels en zoete aardappels een minuut meebakken. Doe er warm water bij tot alles net onder water staat, gooi het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. De wortels en zoete aardappels moeten zo'n 20 minuten koken.

  3. Laat de linzen uitlekken. Als je aardappels en wortels nog maar vijf minuutjes hoeven te koken, mag je in een ander pannetje wat olie verhitten. Bak hierin de linzen een paar minuten. Hak ondertussen ook de koriander fijn.

  4. Gooi het citroensap, de sambal en kokosmelk in de soeppan en pureer met een staafmixer. Gooi daarna de kruiden erbij (ook naar smaak) en roer goed door. Serveer met de linzen en de koriander. Jummie!

Ā© 2019 by Kirsten Bloemen