Zoete aardappel met Mexicaanse vulling

Bijgewerkt: 5 jun 2018



Jeej, zoete aardappels! Ze zijn niet voor niets helemaal hip tegenwoordig. Wist je trouwens dat deze Mexicaanse pieper officieel helemaal geen pieper is? De zoete aardappel is een groente! Aardappel of niet, ik ben in ieder geval fan.

Dit gerecht is ideaal als je wat eters over de vloer hebt; ze doen het altijd goed en het ziet er gezellig uit. De zoete aardappels moeten wel even in de oven – dus niet heel geschikt voor een haastige doordeweekse dag – maar buiten dat is het heel makkelijk en heb je de vulling en guacamole wel snel gemaakt. Én het is supergezond.

Voor degenen die nog nooit een zoete aardappel hebben gegeten (ja, ze bestaan. Ik had er ook eentje op visite toen ik dit gerecht maakte): je kunt ze helemaal met schil opeten, of het vruchtvlees eruit lepelen.


Voor vier personen

  • 4 grote zoete aardappels

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 2 blikken kidneybonen

  • 1 blik maïs

  • 1 rode paprika

  • 2 bosuitjes

  • Verse koriander

  • Tortillachips naturel

  • Paprikapoeder

  • Chilipoeder

  • Komijn

  • Peper

Voor de guacamole

  • 2 avocado's

  • 2 teentjes koflook

  • 1 rode ui

  • Een scheutje sojaroom, sojamelk of sojayoghurt

  • Twee flinke scheuten citroensap uit een flesje of het sap van een halve citroen

  • Chilipoeder

  • Peper

  • Zout


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schrob met een schone theedoek de schil van de aardappels schoon. Wikkel de aardappels in aluminiumfolie, leg in de oven en kijk een aflevering van je favoriete serie (Netflixtip: La Casa de Papel). De zoete aardappels moeten namelijk minimaal 50 minuten in de oven. Als ze heel dik zijn zelfs een uur.

  2. Als er nog een kwartiertje voor de aardappels op de teller staat, kun je beginnen met de guacamole. Schep het vruchtvlees uit de twee avocado's in een kom. Snij een uitje en de knoflook fijn en gooi erbij. Doe een flinke scheut sojaroom en de citroensap erbij en pureer met een staafmixer tot je een gladde saus krijgt. Kruid met peper, zout en chilipoeder.

  3. Laat de kidneybonen en maïs uitlekken en snij de paprika in blokjes. De bosuitjes mogen in ringetjes worden gesneden en de koriander fijngehakt. Bak de paprikablokjes kort in een ruime pan en gooi de bonen en maïs erbij. Als dit een minuutje gebakken heeft, mogen de tomatenblokjes erbij. Kruid goed met de aangegeven kruiden. Gooi op het laatst de bosui en de koriander erbij.

  4. Als de zoete aardappels klaar zijn, mogen ze de oven uit. Dit kun je checken door met een vork in de aardappels te prikken; als dit makkelijk gaat zijn ze klaar, als de aardappels nog een beetje hard zijn vanbinnen, moeten ze nog wat langer in de oven. Ontdoe ze van het aluminiumfolie en snijd ze open. Vul de aardappel met de bonensaus en doe er lekker wat guacamole overheen. Serveer met de chips en extra guacamole. Zó lekker! M'n eters waren ook erg enthousiast as always natuurlijk.



© 2019 by Kirsten Bloemen