Waarom ik nooit meer zuivel eet of drink

Bijgewerkt: 6 jun 2018



Veel mensen denken dat ik van het lotje getikt ben als ik vertel dat ik geen zuivel eet of drink. En op zich vind ik dat niet heul gek, want we zijn allemaal opgevoed met de achterhaalde gedachte dat melk supergezond is voor je.

Negen van de tien keer krijg ik ook de opmerking: ,,Omg, ik zou écht niet zonder kaas kunnen!''. Ik ga niet liegen: voor de smaak laat ik het niet. Ik genoot vroegâh intens van m'n kaassoufflétje bij de friet. Behalve als ik mijn tong verbrandde dan, want die dingen zijn vanbinnen altijd 358 graden. Maar ik vind mijn momentje van genot ondertussen iets minder belangrijk dan het leed waar ik door die lekkere kaassoufflé aan bijdraag. Want ja: daar dragen we helaas allemaal aan bij als we iets van melk, yoghurt of kaas consumeren.


Uitgemolken

Koeien geven nou eenmaal melk en moeten daarom gemolken worden, dacht ik eerst altijd. En jij ongetwijfeld ook. Maar er wordt alleen melk geproduceerd als een koe zwanger raakt en een kalf krijgt. Best logisch eigenlijk, zo gaat het bij elk zoogdier.

Nadat een koe een kleine heeft gekregen, geeft ze zo'n tien maanden optimaal melk. Maar koeien zijn zo erg doorgefokt dat ze veel meer melk geven dan eigenlijk goed voor ze is. Tegenwoordig geeft een koe zo'n 8.000 kg melk per jaar, met uitschieters naar 16.000 kg. Dit is ontzettend zwaar voor de moeke's en het zorgt voor problemen als uierontsteking, kreupelheid en problemen met de spijsvertering.

Na die tien maanden worden de dames weer kunstmatig geïnsemineerd en begint het hele riedeltje opnieuw. Niks meer of minder dan melkmachines zijn het dus eigenlijk. Zijn de machines niet meer winstgevend? Dan krijgen ze een enkeltje slachthuis. Gemiddeld gebeurt dit na zo'n 5 jaar, terwijl een koe ruim 20 jaar kan worden.


Melkkoeien loeien vaak nog wekenlang omdat ze hun jong zo missen

Kalfjes

Steeds zwanger worden betekent ook steeds een nieuw kalfje. Maar de koeien zullen hun jong nooit leren kennen. De kalfjes worden namelijk al snel nadat ze het levenslicht hebben gezien, weggehaald bij hun moeder. Dit terwijl ze in de natuur acht maanden bij elkaar blijven! Ik heb weleens een gesprek gehad met een boer die vertelde dat ze het kalfje wegslepen nog voordat de moederkoe om heeft kunnen kijken. ,,Zo weet ze niet eens dat ze is bevallen.'' Yeah, right. Ze zal vast niet in de gaten hebben dat ze een 40-kg-wegend kalfje heeft uitgeperst. 😂 Daarnaast hebben dieren een kneitergoed instinct en zijn ze altijd superbeschermend over hun jong, dus ik kan me niet voorstellen dat die moedergevoelens niet al aanwezig zijn.

Maar goed. Dit wegsleepritueeltje, of het nou direct of binnen een paar uur is, zorgt voor ontzettend veel stress bij zowel koe als kalf. Blijkt dat melkkoeien vaak nog wekenlang loeien omdat ze hun jong zo missen. En zie bijvoorbeeld dit filmpje. Echt joh, m'n hart. 💔

Wat gebeurt er met de kalfjes nadat ze zijn weggehaald bij hun moeder? Kalfjes die de pech hebben een piemeltje te hebben – stiertjes dus – worden eerst een half jaar vetgemest. Daarna mogen ze linea recta door naar het slachthuis. De vrouwelijke kalfjes staat hetzelfde lot te wachten als hun moeder. Maar eerst worden ze acht weken in kleine boxjes gezet. Samen gaat niet. Omdat ze zulke zuigdrang hebben, zouden ze de de urine van andere kalfjes drinken als ze samen zouden staan. Zo sneu.



Proost hè

Oké, dat was het dierenleed. Nu ons eigen lijf.

Geen idee waarom iemand het ooit een goed idee leek om als volwassenen moedermelk te gaan drinken. Van een ander dier. Koemelk is namelijk gemaakt om een kalfje in een korte tijd van 40 kg uit te laten groeien tot een koe van 600 kg. Volgens mij ben ik niet per se degene die van het lotje is getikt. 😂

Melk zou voor sterkere botten zorgen, maar dit is achterhaald. In landen waar minder zuivel wordt geconsumeerd, komt juist veel minder botontkalking voor. Door de hoge inname van dierlijke eiwitten, kan calcium niet goed worden opgenomen. Daarbij bevat zuivel relatief veel verzadigd vet, transvetten en cholesterol. Dit zijn perfecte ingrediënten voor hart- en vaatziekten. En dat willen we niet, toch? Een veganistisch dieet daarentegen kan er juist voor zorgen dat je bloeddruk en cholesterol daalt.

Daarnaast zijn er verschillende studies die duidelijk het verband tussen het consumeren van zuivel en borst- en prostaatkanker laten zien. Dit komt door bepaalde oestrogenen en groeihormonen in zuivel die ons metabolisme zouden verstoren. Een Denemarks onderzoek toont zelfs aan dat vrouwen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, bijna dubbel zo vaak eierstokkanker krijgen als vrouwen die minder dan een half glas drinken. Best shocking, toch? Ik heb ook zo het gevoel dat het ook niet voor niets is dat steeds meer mensen lactose-intolerant zijn.

Dusse, melk is goed voor elk? Mwa. De slogan 'Zuivel is de duivel' gaat eerder op. Natuurlijk bevat melk ook gezonde eigenschappen, zoals eiwitten en calcium. Maar dat is ook héndig uit een plantaardig dieet te halen. Ik merkte het onmiddellijk toen ik zuivel verving voor de plantaardige variant. Ik kreeg rustigere darmen, een betere huid, heb nooit meer een opgeblazen buik gehad en ik heb opeens mooie, sterke nagels, terwijl ik eerst altijd van die slappe, dubbele nagels had. Dit alles verbeterde al toen ik vegetariër werd, maar toen ik ook stopte met zuivel liep het opeens helemaal op rolletjes.

Nog niet overtuigd van de effecten van een melkvrij dieet? Netflixtipje: Forks over Knives.


Na het schrappen van zuivel kreeg ik rustigere darmen, een betere huid en sterkere nagels

#notyourmom #notyourmilk

Het is doodnormaal geworden om koemelk te drinken, maar als je erover nadenkt is het eigenlijk toch fucking raar dat wij – als volwassen mensen – de moedermelk van een dier drinken? Dat we een koe zwanger maken en vervolgens de kalfjes moederziel alleen in een boxje zetten zodat niet zij, maar wij de melk kunnen opslurpen?

Stel je effe voor dat we zo'n kolfapparaat aan de tepels van onze eigen trouwe viervoeter Fikkie zouden hangen en dat we die melk zouden opdrinken. Of van de buurvrouw die net een kind heeft gekregen. Zou vrij bizar zijn, toch?


Gelukkig zijn er superveel vervangers voor zuivel en hoef je als veganist anno 2018 echt niet meer zonder. Amandelmelk, sojamelk, rijstemelk, cashewmelk, kokosmelk, havermelk; zelfs voor yoghurt, kwark en kaas zijn meer dan genoeg vervangers. En als je daardoor niet meer bijdraagt aan leed en sterfte en je ook nog eens lekker bezig bent voor je eigen lichaam, why not? En dan heb ik het trouwens nog niet eens gehad over de impact op het milieu (spoiler: de zuivelindustrie is superbelastend voor het milieu. Er is 510 liter water nodig voor 100 gram kaas; voor 100 gram tomaten bijvoorbeeld maar 20 liter. Qua uitstoot is een kilo kaas ook tien keer belastender dan een kilo bonen of peulvruchten).


Ik snap dat het knap lastig kan zijn om opeens cold turkey de zuivelproducten te laten staan. Maar wil je toch iets doen aan bovenstaand leed en je gezondheid, dan zou ik adviseren om de zuivel stapje voor stapje van je menu proberen te schrappen. Vervang je yoghurt in de ochtend door sojayoghurt en gebruik havermelk in je koffie, probeer later eens vegan kaas op je tosti en kijk als laatste of je een alternatief kunt vinden voor producten waar zuivel in verwerkt is. Ik weet zeker dat je je daar al snel prettiger bij voelt!




PS Benieuwd waarom ik een eitje ook liever laat staan? Je leest het hier!

PS 2 De koe en stieren op de foto's hebben gelukkig een heerlijk leven en worden elke dag vertroeteld. Kijk voor meer info op www.dierknuffelen.nl. ♥️








Bronnen: Melk, je kan zonder, Vegan Challenge, Forks over Knives, BEDROCK

© 2019 by Kirsten Bloemen