Zwarte bonenbrownies met superveel vezels

Misschien hebben jullie al aan m’n recepten gemerkt dat ik meer een kook- dan bakmens ben. Toch dook ik laatst met plezier de keuken in, want Meesters van de Halm daagde mij uit om iets met hun granola’s te doen!
Meesters van de Halm is een leuk familiebedrijf, gevestigd in een Brabants dorpje bij mij om de hoek. Naast een leuk bedrijf zijn ze vooral ook een heel duurzaam bedrijf. Zo gebruiken ze #bioplastic (wat betekent dat hun plastic verteerbaar is!), zijn alle producten volledig biologisch en focussen ze zich tijdens het productieproces op het besparen van (groene) energie en het voorkomen van onnodige foodwaste. Me likey like.
Meesters van de Halm heeft onder andere suikerarme, vezelrijke en eiwitrijke granola. Aan mij de nobele taak om deze eigenschappen te versterken in een leuk recept. Challenge accepted! Ik besloot met de vezelrijke granola te beginnen, want de receptideeĆ«n plopten bij deze granola meteen m’n hoofd binnen. Met vezels weet ik namelijk wel een bietje raad. Zo weet ik bijvoorbeeld dat bonen en cacaopoeder barsten van de vezels. En die combinatie zou nog weleens leuk kunnen uitpakken.
En leuk uitgepakt it is! Deze vezelrijke brownies staan binnen een handomdraai voor je neus en smaken serieus net zo lekker als de boter-suiker-en-eieren-brownies, maar dan veel gezonder! En vegan of course. #stophetinme
Qua vezels is het volgens mij ook aardig gelukt: ik heb het even uitgerekend en elke brownie bevat zo’n 11,5 gram vezels. #hallovezelboost
Fijn voor de mensen bij wie het eten er soms beter in- dan uitgaat. Maar daar zal ik verder maar niet teveel op ingaan, gezien ook de kleur van de brownies en zo. De eetlust moet wel on point blijven.
Voor 7 brownies
 • 1 blik zwarte bonen
 • 1 rijpe banaan
 • 100 gram vezelrijke granola van Meesters van de Halm
 • 70 gram cacaopoeder
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 100 gram dadels
 • 3 theelepels bakpoeder
 • 2 blokjes 87% pure chocolade (ongeveer 30 gram)
 • 1 eetlepel olijfolie
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Gooi de bonen in een vergiet, spoel af met water en laat goed uitlekken. De dadels mogen 15 minuutjes weken in een schaaltje met kokend water. Worden ze lekker zacht van.
 2. Gooi in een blender (of in een schaal, in combinatie met een staafmixer) de bonen, banaan, 50 gram vezelrijke granola, het cacaopoeder, de ahornsiroop, het bakpoeder en de olijfolie. Ontpit de dadels en gooi ze ook in de blender. Blend het geheel tot een gladde massa.
 3. Hak de chocola in kleine stukjes en doe dit samen met de overige 50 gram granola door het bonenmengsel. Verdeel het bonenmengsel over muffinbakvormpjes en zet voor ongeveer 30 minuten in de oven. Laat de brownies daarna goed afkoelen en smullen maar!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Meesters van de Halm. Voor meer info over Meesters van de Halm verwijs ik je graag door naar m’n artikel met de sushi met havergrutten of natuurlijk gewoon hun eigen site!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Meesters van de Halm. Voor meer info over Meesters van de Halm verwijs ik je graag door naar m’n artikel met de sushi met havergrutten of natuurlijk gewoon hun eigen site!