Help! Hoe overleef ik als vegan op vakantie?

Vorige week ging ik vier daagjes naar Agios Gordios (Corfu) met mama (kreeg ik voor m’n afstuderen, lief hè?). Heel even was ik in de veronderstelling dat dit mijn eerste vakantie als vegan zou worden, maar ik ben natuurlijk in januari naar IJsland geweest. Toen was ik net twee weken vegan en was ik qua eten net zo goed voorbereid als dat ik vroeger was voor m’n wiskunde proefwerken. Helemaal niet dus.
Gelukkig lopen ze in IJsland echt voor op Nederland wat betreft plantaardig eten. Ik heb daar dus zonder problemen de sterren van de hemel kunnen schransen. In Griekenland verwachtte ik toch wat meer weerstand – hallo land van gyros en souvlaki – dus zorgde ik ervoor dat ik goed voorbereid het vliegtuig instapte. En ik zou Kirsten niet zijn als ik niet even voor jou zou opschrijven hoe ik het voor elkaar heb gekregen dat ik tussen de bifteki en druipende tzatziki toch heer-lijk heb gegeten!
test alt text
  • Men zegt het niet voor niks: Google is your friend. Zoekterm: ‘vegan in *stad waar je heengaat*’. Vaak komen dan vegan restaurants naar boven, blogposts van bloggers die er zijn geweest en websites die in het teken staan van dat land. ‘vegan in *stad waar je heengaat* forum’ is ook een handige zoekterm. Dan kom je op – duh – forums terecht, dus kun je persoonlijke verhalen van mensen (mits die verhalen er zijn natuurlijk). Vind ik altijd iets betrouwbaarder dan de website van een of ander reisbureau.
  • Zo’n twee weken voordat ik naar Corfu ging, lag ik ’s avonds te luieren op de bank en bekeek ik op TripAdvisor de best beoordeelde restaurants van Agios Gordios, in het kader van voorpret. Ik besloot toen dat ik net zo goed vast even de menukaarten van de allerbeste restaurants kon scannen op vegan opties. Ja, ik weet dat je bij TripAdvisor kan aanvinken dat je alleen zoekresultaten wilt met veganistische opties, maar ik heb het idee dat elk restaurant dan naar boven komt wat maar friet serveert. Dus, beste tip van dit hele rijtje: bekijk vast de menukaarten. In mijn telefoon noteerde ik de restaurants die iets veganistisch op de kaart hadden staan. Is er online geen menukaart te vinden of is de mate van plantaardige opties een beetje onduidelijk? Mail de restaurants gewoon met de vraag of ze iets veganistisch op de kaart hebben staan (en of ze anders eventueel iets voor jou kunnen maken). Echt doen hoor! Scheelt zoveel gezoek op de bestemming zelf. Ikzelf heb er ook zo’n zes mailtjes uit gedaan (en maak het jezelf niet moeilijker dan het is hè, gewoon copy + paste). Elk restaurant mailde erg snel (en lief!) terug. De restaurants met vegan opties zette ik in mijn telefoon. Uiteindelijk had ik elf restaurants in m’n notities staan (terwijl ik maar er maar vier dagen was). Op bestemming zelf wist ik precies welk restaurant ik zo binnen kon lopen. Handig!
  • Waar ik mijn twijfels zet bij TripAdvisor, is HappyCow wel een goede tool. Dit is een site (en een app, maar die kost geld) waar je precies kunt zien waar in de buurt vega(n) restaurantjes zijn of waar ze opties voor je hebben.
  • Not in evrie kountrie speaken ze verie goed Engols. Daarom is het handig om van tevoren even op te zoeken hoe je in de taal van jouw vakantieland moet zeggen dat je vegan eet en dat dat inhoudt dat je geen vlees, vis, melk, zuivel en eieren eet. En kaas valt naturlich onder zuivel, maar benoem die ook nog maar even apart. Zet deze zinnetjes in je telefoon, zodat je de zinnen er altijd uit kan gooien. Mocht je geen idee hebben hoe je het uitspreekt, kun je je notities ook laten zien aan de ober.
  • Zoek van tevoren op of er traditionele recepten vegan zijn. In Griekenland zijn dit bijvoorbeeld dolmades (gevulde wijnbladeren), briam (een ovenschotel met gegrilde groenten en aardappeltjes in tomatensaus) en gevulde tomaten en paprika’s zijn meestal ook vegan (hoewel, soms pleuren ze er ook een bult kaas op). En ik weet niet of het per se typisch Grieks is, maar knoflookchampignons staan ook overal op de kaart. Handig om te weten dat je altijd goed zit als je deze gerechten op de kaart ziet staan!
  • Koop op de bestemming zelf lekker veel fruit, groenten en noten. Dat hebben ze immers overal wel. Zo zit in je in ieder geval overdag gebakken. Ik nam voor de zekerheid ook dingen vanuit Nederland mee, zoals van die apart verpakte peperkoek en wat energierepen. Ben je een koffiedrinker? Misschien is het dan ook handig om van die kleine pakjes haver- of sojamelk in je koffer te stoppen. Drink jij gewoon je vertrouwde koffie met havermelk terwijl je op dat zonovergoten terras zit.
  • Misschien ben je al lid, misschien ook niet, maar in de Facebookgroep Vegan Nederland zitten 11.455 aardige (en misschien ook wat minder aardige) vegans die jou vast en zeker willen helpen. Iets met #durftevragen en zo. Ik vroeg van tevoren ook even of iemand ervaring had met veganistisch eten in Agios Gordios. Kreeg ik veel bruikbare reacties op. En die belandden natuurlijk weer in mijn notities!
  • En last but zeker not least: geniet! Niet in elk land zal het eten zijn om over naar huis te schrijven. Misschien moet je de vakantie doorkomen met droge sla en frietjes zonder saus. Geniet in dat geval van je gezelschap, de alcoholische versnaperingen, de natuur, de lokale bevolking (die vaak heel lief en gastvrij zijn), het feit dat je lekker uit kunt slapen en niks hoeft, etc. Thuis kun je weer lekker je eigen keuken induiken en is het eten weer formidable met de hoofdletter F. O, en mocht je je zorgen maken dat je niet genoeg binnen gaat krijgen: neem je pot vitaminepillen mee, zodat je sowieso de nodige pitamientjes binnenkrijgt.
Natuurlijk zal je in het ene land nou eenmaal beter veganistisch kunnen eten dan in het andere, maar op deze manier verliep het bij mij in Griekenland in ieder geval op rolletjes. Ik heb me alleen zorgen hoeven te maken over welke bikini ik die dag aan zou doen. Ik at gevulde bolcourgette, een hamburger van onder andere bloemkool met guacamole, pita met de lekkerste hummus die ik ooit heb gegeten, rijst met gegrilde groenten in een lekker sausje, stokbroodjes met een heerlijke aubergine-knoflookdip en natuurlijk de eerder genoemde gevulde paprika’s, dolmades, knoflookchampignons en briam. Klinkt meer dan prima, toch?
Ik hoop dat je wat aan m’n tips hebt maar vooral dat je lekker geniet op vakantie! En zoals m’n moeder zou zeggen: maak geen dooie, maar zeker ook geen levenden (tenzij dat laatste de bedoeling is, natuurlijk). ????
test alt text