Veganist en eiwitten, hoe zit dat? + Eiwitreep recept!

Veganisme en eiwitten. Voor niet-veganisten lijkt dit vaak nog een ding. ‘Maar hoe kom je als vegan dan aan eiwitten?’ of: ‘Ik zou geen vegan kunnen zijn, want ik sport veel’. Think again, vriendelijke vriend.
Mocht je veganist zijn, heb je bovenstaande vraag en/of opmerking vast weleens gehoord. Ik wel in ieder geval. En dat vind ik op zich niet gek hoor. Ik weet het niet meer zeker, maar de kans is aanwezig dat ik als vleeseter ook vooral aan kip en kwark dacht bij het woord eiwitten. Maar, liebe menschen die ook schuldig zijn aan deze gedachte, eiwitten zitten – gelukkig – niet alleen in kip en kwark. Bonen, noten, kikkererwten, tofu, havermout, spinazie, pindakaas, tempeh, edelgistvlokken, linzen… Het veganistische landschap biedt meer dan genoeg eiwitjes – ook nog eens veel gezonder dan zo’n arme kiloknaller kip – en het is zéker niet moeilijk om als veganist genoeg eiwitten binnen te krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat een van de sterkste mannen op aarde veganist is? Deze vriendelijke vriend deadlift zo even hoppa! 360 kilo. En zijn prestaties zijn naar eigen zegge zelfs verbeterd sinds hij vegan is gaan eten. Yeah buddy. #plantpower
Voorbeelden van veganistische fitties van Hollandse bodem heb ik trouwens ook. Check bijvoorbeeld Jeremy Reijnders. Crossfitkampioen, fitste man van Nederland en 100% veganistisch. Ook Instagramfriend Mark Schadenberg leeft op plantjes. Beide jongens zijn overgestapt op een plantaardig dieet om hun sportresultaten te verbeteren. En met succes. Voor de dames en andere geïnteresseerden: moet je effe klikken, beide profielen zijn best gezellig om op te kijken.
Voorbeelden van veganistische fitties van Hollandse bodem heb ik trouwens ook. Check bijvoorbeeld Jeremy Reijnders. Crossfitkampioen, fitste man van Nederland en 100% veganistisch. Ook Instagramfriend Mark Schadenberg leeft op plantjes. Beide jongens zijn overgestapt op een plantaardig dieet om hun sportresultaten te verbeteren. En met succes. Voor de dames en andere geïnteresseerden: moet je effe klikken, beide profielen zijn best gezellig om op te kijken.
Benodigd aantal eiwitten
Maar goed, eiwitten dus. Fanatieke sportert of niet, eiwitten heb je nodig. Het liefst om en nabij 1 gram (en in het geval van veel sporten 1,5 gram) per kilogram lichaamsgewicht. Dat betekent dat iemand van 65 ongeveer 65 gram eiwitten per dag nodig heeft (ja ik ben een rekenwonder, I know). Als je een beetje gevarieerd eet, haal je het aantal eiwitten ­– ook als veganist – over het algemeen zonder al te veel moeite.
Zelf hou ik ook altijd een beetje in de gaten of ik genoeg eiwitten (en andere voedingsstoffen natuurlijk) binnenkrijg. Een havermoutje hier, spinazie daar, vega kipstuckjes zus en een pot kidneybonen zo. Wat ik ook regelmatig doe is de eiwitrijke granola van Meesters van de Halm door m’n plantaardige yoghurt of kwark gooien, want naast suikerarme en vezelrijke granola hebben zij dus ook eiwitrijke granola. In deze granola zit meer dan 22 gram eiwit per 100 gram in. Best een lekker aantal, toch? Zo heb ik ’s ochtends al een klein gedeelte van mijn portie eiwitten binnen!
Recept eiwitrepen
Omdat Meesters van de Halm mij uitdaagde mij uit om iets súpereiwitrijks met hun eiwitrijke granola te maken, besloot ik de keuken in te duiken voor een vegan eiwitreep. Handig en lekker voor na het sporten. En voor de mensen die net als ik per ongeluk al weken niet meer gesport hebben: ze zijn ook gewoon een heel lekker (en vullend!) tussendoortje. Ik heb het even uitgerekend en elke eiwitreep bevat zo’n 15 gram eiwit. Lekkâh!
Deze eiwitrepen bevatten trouwens geen eiwitpoeder. Ik had namelijk alleen de smaken aardbei en mango in huis. Leek me hier niet per se goed bij passen. Mocht je de smaak vanille of chocolade (of neutraal, bestaat dat ook?) in huis hebben, kun je ook nog een scoopje van dat door het beslag gooien voor een extra hoog eiwitbomgehalte.
Voor ongeveer 6 eiwitrepen
  • 200 gram havermout
  • 4 eetlepels 100% pindakaas
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel agavesiroop
1. Doe de havermout, rozijnen en cacaopoeder in een kom. Hak de eiwitrijke granola eventueel ietsje kleiner en gooi dit ook in de kom.
3. Voeg de pindakaas erbij en verdun 1 eetlepel agavesiroop met 120 ml water. Dit mag ook bij de kom. Mix alles goed door elkaar.
4. Pak een tupperwarebakje of lunchtrommel erbij, doe hier het beslag in en druk heel goed aan. Zet het bakje voor 2 uur in de vriezer.
5. Na die twee uur kun je het bakje uit de vriezer halen. Laat het blok uit het bakje vallen en snij het blok in repen.
Zo, dat was best makkelijk hè? De repen bijven een week goed in de koelkast!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Meesters van de Halm. De eiwitrijke granola (en de andere varianten natuurlijk) is onder andere verkrijgbaar bij EkoPlaza, Marqt, Landmarkt, Odin, de natuurwinkel en online. Check hier de dichtstbijzijnde winkel waar jij de granola kan scoren!