Vegan turkse pizza



Ik heb volgens mij nog maar één keer in mijn leven een ‘echte’ Turkse pizza gegeten, maar mijn vriend at het in zijn pre-vegantijd regelmatig en had weer eens zin in een (natuurlijk vleesloos) rolletje. En dus trok ik mijn veganize-kunsten weer uit het keukenkastje et voilà: Turkse pizza. Mét kebab, zoals Daan hem het liefste had. Maar dan lekkerder. Sorry, Furkan.

Voor 2 personen

  • 2 volkoren wraps

  • 1 pakje vegetarisch gehakt

  • 1 pakje vegetarische kipstuckjes

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 140 gram tomatenpuree

  • 2 flinke scheuten tomatenpassata

  • 1 klein zakje ijsbergsla

  • 1 stuk komkommer

  • 1 tomaat

  • Vegan kaas (optioneel)

  • Citroensap

  • Paprikapoeder

  • Chilipoeder

  • Rozemarijn

  • Komijn

  • Shoarmakruiden

  • Sirachasaus

  • Vegan knoflooksaus (Jumbo) of:

Voor een simpel vegan knoflooksausje

  • 2 eetlepels Remia Mayolijn (of een andere vegan mayonaise)

  • 1 teen knoflook

  • Peterselie

  • Peper


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en fruit aan in de pan. Gooi na een paar minuutjes het vega gehakt en de knoflook erbij en kruid goed met alle kruiden, behalve de shoarmakruiden.

  2. Snij ondertussen de tomaat en komkommer in stukjes.

  3. Als het gekruide gehakt een paar minuutjes heeft gebakken, mogen twee flinke scheuten citroensap, de tomatenpuree en -passata erbij. Roer goed door.

  4. Leg de wraps vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer het gehakt-tomatenpureegoedje op de wraps. Strooi hier eventueel vegan kaas overheen en schuif voor 5 à 7 minuutjes in de oven.

  5. Als je zelf het knoflooksausje maakt: schep in een schaaltje twee eetlepels vegan mayo en pers een teentje knoflook uit. Gooi er wat peterselie en een snuf peper bij en voeg een beetje water toe om de saus wat dunner te maken. Roer en klaar is Kees.

  6. Snij de kipstuckjes in dunnere plakjes (à la kebab) en bak ze goudbruin in een pannetje. Kruid ze daarna royaal met shoarmakruiden.

  7. Als de wraps een mooi lichtbruin kleurtje hebben en wat harder zijn geworden, zijn ze klaar. Beleg de wraps met de kipstuckjes, sla, tomaat, komkommer en gooi er lekker wat knoflook- en sirachasaus overheen. De grootste uitdaging van dit recept komt nu: dat ding normaal dicht krijgen. Smakelijk!


© 2019 by Kirsten Bloemen