Zijn tattoo’s vegan? + het verhaal achter de mijne

Misschien heb je het al op mijn Insta Stories voorbij zien komen: ik heb laatst m’n eerste tattoo laten zetten! Ik vroeg of jullie het leuk zouden vinden om hier meer over te weten en ja hoor, op een enkele nee-dit-is-zelfverminking-en-godslastering-stemmer na waren jullie wel benieuwd of een tattoo altijd vegan is en waar m’n tattoo voor staat. U vraagt, wij draaien.
Om maar met de deur in huis te vallen: tattoo’s zijn niet altijd vegan. In de inkt zitten regelmatig verbrande dierenbotten, om die pikzwarte kleur te krijgen. Ook kan er glycerol en schellak in de inkt zitten. Glycerol wordt gemaakt van dierlijk vet (maar kan overigens ook uit plantaardig vet komen) en schellak van de afscheiding van luizen. Je begrijpt: vriendelijk bedankt maar non, dit hoef ik niet per se permanent in m’n huid hebben zitten. Ook het transferpapier, wat ze gebruiken om het ontwerp op je huid te zetten, kan niet-vegan zijn. Hier zit soms lanoline in, wat wordt gehaald uit wolvet.
Vegan inktmerken en nazorg
Gelukkig zijn er een aantal merken die wel gewoon 100% diervriendelijk zijn. Van Instavriendinnetje Mariëlle van The Green Guide wist ik dat de merken Skin Candy, Starbrite, Good Color, Waverly, Stable, Alla Prima, Eternal, Fusion en Intenze helemaal vegan zijn. En dus startte ik een zoektocht naar een artiest die een van deze merken gebruikt. Na een rondje mailen kwam ik terecht bij Bink Creative, gewoon in mijn Brabantse hometown. Sterker nog: letterlijk 1 straat naast de mijne. Ik stuurde de beste man, die luistert naar de naam Jeroen, een mail met een vraag of hij toevallig gebruik maakt van een van de vegan merken. Jeroen had deze vraag nog nooit gehad en ook nooit over de herkomst van zijn inkt nagedacht maar potverdrie, het bleek een match. Bij Bink Creative maken ze namelijk gebruik van Eternal en ook transferpapier van het merk Spirit bleek helemaal vegan friendly – het stond zelfs expliciet op de verpakkingen.
Ondertussen bestelde ik ook vast mijn vegan nazorg: parfumvrije babyzeep van Dr. Bronners om mijn tattoo te reinigen en koudgeperste kokosolie om hem in te vetten. De Bepanthen-zalf die normaal gesproken wordt gebruikt, is niet vegan.
Ondertussen bestelde ik ook vast mijn vegan nazorg: parfumvrije babyzeep van Dr. Bronners om mijn tattoo te reinigen en koudgeperste kokosolie om hem in te vetten. De Bepanthen-zalf die normaal gesproken wordt gebruikt, is niet vegan.
De tattoo-afspraak #spannund
Een paar weken later stond de afspraak en deze verliep superchill. Jeroen heeft een tattooshop aan huis en werkt alleen op afspraak. Hierdoor wordt je niet gestoord door binnenlopende gasten en heeft hij alle tijd voor je. Die tijd hadden we – want ik zette deze tattoo samen met een vriendin – overigens wel nodig: ik denk dat we al anderhalf uur binnen waren voordat Jeroen echt begon met tatoeëren (”ik wil hem toch een maatje kleiner, nee toch 3 millimeter naar links, misschien is 1 cm naar onder toch mooier”, etc. ????). Ook bleef Jeroen erop hameren dat hij pas iets ging zetten als we allebei 1000% tevreden waren en dat-ie het ook prima zou vinden als we zouden zeggen: ”Laat trouwens maar zitten, de hartelijke groetjes.” En dat was best een fijne gedachte voor deze zenuwpeesjes die het een hele grote stap vonden om dit mini-tattootje te nemen, haha. Na 34 keer passen en meten had het ontwerp dan toch echt de juiste grootte en zat-ie op de perfecte plaats. Ik nam als eerste plaatst op de stoel. Kim maakte toen een filmpje van mij en ik ga achteraf helemaal stuk om die angstige Bambi-ogen van mij voordat Jeroen de naald erin zette. Toen eenmaal de naald erin zat, kon ik overigens meteen weer lachen: ik voelde vrijwel niks. Alleen toen hij het bolletje in ging kleuren, voelde ik een gemeen, brandend gevoel, maar ik ben nooit zo snel onder de indruk van pijntjes (ik ben opgegroeid met 4 broers, wat wil je). Ik moest zelfs regelmatig zeggen dat Kim en Jeroen niet zo grappig moesten doen; ik moest supervaak mijn lach inhouden, want anders was ik bang dat ik er een bibberige tattoo voor terug kreeg. ????Enfin, na 15 à 20 minuutjes was m’n tattoo klaar en daarna kon Kimmie.
Betekenis
Dan nu het gedeelte waar ik vooral veel vragen over kreeg: de betekenis. Kim is een van mijn beste vriendinnen en het is niet op 28 handen te tellen hoe vaak ze me uit een mental breakdown heeft gehaald of in een slappe lach-bui heeft laten hangen. En andersom. We zijn hetzelfde, maar eigenlijk ook weer niet, en ze haalt het beste in mij naar boven. Zo’n anderhalf jaar geleden kwamen we dan ook op het idee om onze superhechte vriendschap te bezegelen met een tattootje. Na maandenlang raad en beraad werden we beiden heel enthousiast van dit idee, wat zomaar bij ons kwam binnenploppen. Kim heeft de openende aanhalingstekens, ik de sluitende. Naast dat-ie voor onze vriendschap staat, staat-ie ook voor ons apart. Al van kleins af aan is schrijven onze passie en schrijven en verhalen vertellen is nu dan ook ons beroep. Maar de tattoo staat vooral voor onze vriendschap. We zijn nu niet compleet zonder elkaar, we vullen elkaar aan en tussen ons is het een neverending quote. Lief hè? ????