Vegan sushi

Bijgewerkt: 7 jun 2018



Sushiiiiiii! Wie houdt er niet van? In mijn omgeving kan ik de mensen die er niet van houden in ieder geval op één hand tellen. Op twee vingers zelfs.

Een avondje spenderen in de plaatselijke sushitent is natuurlijk vermaak in optima forma, maar zelf maken is veel goedkoper. En als je het samen doet: net zo gezellig! Na verhalen over hoe lastig het wel niet is, was ik even bang dat ik het met mijn motoriek nog lastig ging krijgen, maar dat viel reuze mee. Toegegeven: je bent er wel eventjes zoet mee, maar ingewikkeld is het niet! En dan deed ik het ook nog eens zonder zo'n rolmatje. Ik ben trots.

PS Ik gebruikte onderstaande ingrediënten, maar varieer er vooral op los! Rode biet, radijsjes, gele en rode paprika, paddestoelen, vegetarische kipstuckjes, tofu; het kan allemaal.


Voor 3 personen

  • 500 gram sushirijst

  • 8 norivellen

  • Rijstazijn

  • 1 wortel

  • 1 komkommer

  • 1 mango

  • 2 avocado

  • 2 vegan krokante kipschnitzels

  • Sojasaus

  • Sesamzaadjes

  • Vegan mayonaise (Remia Mayolijn is the best)

  • Vershoudfolie


Voor d'r bij

  • 1 courgette

  • 1 bakje champignons

  • 2 kleine blikjes edamame boontjes

  • 3 teentjes knoflook

  • Ketjap

  • Zout

  • Witte wijn (Geen must, wel gezellig)


  1. Kook de sushirijst zoals op de verpakking staat. Schenk eventueel een lekker wijntje in voor jou en je gezelschap en snijd alle groenten die voor de sushi zijn bedoeld in reepjes. De courgette en champignons mogen gewoon in plakjes of blokjes. Laat de edamame boontjes uitlekken.

  2. Bak de kipschnitzels aan beide kanten goudbruin. Als ze klaar zijn, mogen ook deze vriendelijke vrienden in reepjes worden gesneden.

  3. Als het goed is, is de sushi nu ook ongeveer klaar. Doe er flink wat scheuten rijstazijn doorheen; proef even hoeveel jij lekker vindt. Laat de sushirijst afkoelen.

  4. Vouw een schone theedoek dubbel en leg op tafel/aanrecht. Leg er een vershoudfolietje op; deze moet groter zijn dan de norivellen. Leg een norivel met de ruwe kant naar boven en bedek het voor tweederde met de sushirijst. Laat wat ruimte over aan de zijkanten en leg je beleg in het midden (zie foto hierboven). De combinaties die ik maakte: mango met alle groenten, alleen avocado, alleen komkommer, kipschnitzel met mayonaise en kipschnitzel met avocado. Gooi er daarna wat sesamzaadjes overheen. Tip: als je vingers nat zijn, blijft de sushi er niet aan plakken.

  5. Nu kan het rollen beginnen! Rol door middel van de theedoek de zijkant van het norivel net over de rijst en rol dan verder. Probeer dit zo strak mogelijk te doen. Ik vond het handig om het eerst op YouTube te checken. Leg alle sushirollen op een bord en zet in de koelkast als ze allemaal klaar zijn.

  6. Nu kun je de bijgerechtjes maken. Doe wat olie in een wok en bak daar de champignons en courgette in. Na twee minuutjes mag de uitgeperste knoflook erbij. Bak ondertussen ook de edamameboontjes kort in wat plantaardige boter of olie tot ze warm zijn. Leg ze op een bordje en strooi er zout overheen. Als de champignons en courgette bijna klaar zijn, mag er een flinke scheut ketjap bij en dan zijn ze klaar.

  7. Haal de suhirollen uit de koelkast en snijd ze in kleine sushirolletjes. Serveer samen met de edamame boontjes, de gewokte groenten en natuurlijk met sojasaus. Yessss, sushitime! Dat bereiden viel reuze mee, toch?



© 2019 by Kirsten Bloemen