Geen Blaadje Sla's vegan kerstmenu

Yes, de Kerst komt er weer aan! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik hou van de decembermaand en de feestdagen die daarbij horen. Ik ben 4 december ook jarig, dus driedubbel feest voor dit mokkel. Kerstmis kan best moeilijk zijn voor een (beginnende) vegan, maar gelukkig zijn er genoég feestelijke gerechten zónder dierenleed te maken. Wel zo gezellig met Kerst (en de rest van het jaar, natuurlijk).


Zit hier niks voor jou tussen? Misschien vind je in mijn kerstmenu van vorig jaar wel een match.


Vegan gehaktballetjes met cranberrysaus


Voor 10 gehaktballetjes

  • 1 pak Naturli gehakt (verkrijgbaar bij Albert Heijn)

  • Paneermeel (let op: in sommige zit ei!)

  • Knoflookpoeder

  • Paprikapoeder

  • Chilipoeder

  • Komijnzaad

  • Nootmuskaat

  • Peper


Voor de cranberrysaus

  • 340 gram cranberries

  • 1 bosui

  • 250 ml water

  • 1 eetlepel geraspte gember

  • 100 gram lichte basterdsuiker

  • 5 kruidnageltjes

  • 1 kaneelstokje

  • Scheutje citroensap



  1. Doe het gehakt in een kom en gooi hier paneermeel en lekker veel van de kruiden bij (behalve de nootmuskaat, dat hoeft maar een snuf te zijn).

  2. Kneed het gehakt goed door elkaar en draai er dan kleine balletjes van.

  3. Verhit wat olie of bakboter in de pan en bak hierin de balletjes op een laag vuurtje, tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn gebakken.

  4. Gooi ondertussen alle ingrediënten voor de cranberrysaus (behalve de bosui) in een pannetje en zet dit op het vuur. Breng dit aan de kook en laat dit een kwartier pruttelen terwijl je regelmatig roert.

  5. Snij ondertussen de bosui in ringetjes.

  6. Kijk hoe het met de cranberrysaus gesteld staat: als nog niet alle cranberries gebarsten zijn, help ze dan een handje door ze een beetje te pletten. Als je een gladde saus hebt, is-ie ready! Haal wel nog even het kaneelstokje en de kruidnagels eruit.

  7. Doe de gehaktballetjes in een schaaltje, schep hier de cranberrysaus over en garneer met de bosui.


Aardappels met boter en knoflook uit de oven


Voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels

  • 4 teentjes knoflook

  • Plantaardige boter (ik gebruikte Becel Pure)

  • Verse peterselie

  • Scheutje citroensap

  • Peper

  • Zeezout


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snij in de aardappeltjes dunne sneetjes (let op dat je ze niet helemaal doorsnijdt!). Leg de aardappels op een met bakpapier beklede ovenplaat.

  3. Pak een pannetje erbij en laat hierin 3 eetlepels boter smelten op een laag vuurtje. Pers de knoflook uit en doe het scheutje citroensap erbij.

  4. Hak ondertussen de peterselie fijn en gooi dit samen met wat peper en zeezout bij de boter. Schenk nu met een eetlepel de knoflookboter over de aardappels en druk dit ook goed in de sneetjes. Gebruik niet alles, maar hou iets minder dan de helft van de boter apart.

  5. Schuif de aardappels voor 25 minuten in de oven en smeer ze dan nog een keertje in met de overige knoflookboter. Na nogmaals 25 minuten in de oven zijn ze ready!


Pompoen uit de oven gevuld met spekjesrisotto




Voor 5 à 6 personen

  • 1 flespompoen

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 300 gram risottorijst

  • 1 pak vegan spekjes (bijvoorbeeld die van AH huismerk of Vivera)

  • 2 handjes diepvrieserwten

  • 500 ml groentebouillon

  • Plantaardige kookroom (bijvoorbeeld van Alpro)

  • 3 stukjes touw


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snij de pompoen in de lengte doormidden en haal de pitten en draden weg. Smeer de helften dan in met wat olie en doe ze voor 30 minuten in de oven.

  3. Snipper de ui en bak dit samen met de spekjes in een ruime pan. Pers ook de knoflookteentjes uit.

  4. Voeg de risottorijst en diepvrieserwtjes toe en laat dit een paar minuten meebakken. Schenk dan wat bouillon bij het geheel tot de rijstkorrels net onder water staan. Laat al roerend zachtjes koken totdat de bouillon is opgenomen en schenk dan weer wat bouillon bij. Ga zo door tot de bouillon op is. Je risotto is klaar als de rijst helemaal zacht is. Is dat niet het geval? Schenk dan nog een paar keer heet water bij.

  5. Doe als laatste drie flinke scheuten kookroom bij de risotto en hussel goed door.

  6. Haal de pompoenhelften uit de oven. Schraap met een lepel (en eventueel met behulp van een mes) het vruchtvlees in het midden weg, zodat de pompoen in het midden uitgehold is (maar let op dat je niet tot het vel wegschraapt). Het vruchtvlees zou ik trouwens bewaren, kun je nog een lekkere curry mee maken ofzo!

  7. Vet een ovenschaal in en leg hierop een pompoenhelft, met drie touwtjes eronder. Vul deze helft met risotto en leg vervolgens de andere pompoenhelft hierop. Knoop de touwtjes vast en zet de pompoen nog 20 minuutjes in de oven. Heb je risotto over? Dit kun je straks als extra bij de pompoenringen serveren.


Psst... Niet zo'n pompoenliefhebber? Deze paprika's gevuld met spinazie-champignonrisotto zijn ook feestelijk!


Boontjes met ui, gember en amandelen



Voor 4 à 5 personen

  • 500 gram sperziebonen

  • 1 rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels geraspte gember

  • 2 handjes amandelen

  • Scheut citroensap

  • Plantaardige bakboter (ik gebruikte Zeeuws Meisje)


  1. Was de sperziebonen en verwijder de uiteinden. Breng water aan de kook en kook hierin de bonen 12 minuten.

  2. Snipper ondertussen de ui en hak de amandelen kleiner. Verhit, als de boontjes bijna klaar zijn met koken, wat bakboter in een pan en bak hierin de ui. Pers ook de knoflook uit en gooi de gember en citroensap erbij.

  3. Giet de boontjes af en laat ze uitlekken in een vergiet. Gooi dit daarna, samen met de gehakte amandelen, bij de ui en roer goed door. Na 3 minuten bakken zijn de klaar!


1 reactie

© 2019 by Kirsten Bloemen