Vegan kaassoufflés

Bij wie is het nog meer zondag frietdag? Vruuger at ik daar het liefst een kaassoufflé bij, maar sinds ik vegan werd, ben ik aangewezen op wat bitterballen of een kroketje (van De Vegetarische Slager of gewoon van d’n Aldi). Ook niks mis mee hoor, maar stiekem miste ik die ouderwetse kaassoufflé toch best wel. Daarom besloot ik zelf maar eens een poging te wagen. En ik kan je vertellen: ik ben erg content met het resultaat. En de kaassoufflétjes zijn ook nog eens makkelijk om te maken. #winwin
Voor 4 kaassoufflés
 • 4 plakjes bladerdeeg (Koopmans origineel is vegan)
 • 4 plakjes van je favoriete vegan kaas (bijvoorbeeld Violife of Wilmersburger)
  4 plakjes van je favoriete vegan kaas (bijvoorbeeld Violife of Wilmersburger)
 • Paneermeel (let op: in sommige zit ei)
 • Sojamelk ongezoet
 • Mosterd
 • Cayennepeper
 • Zonnebloemolie
 • Keukenpapier
 1. Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht, zodat ze kunnen ontdooien.
 2. Als de plakjes iets zachter zijn geworden, mag je er een dun laagje mosterd op smeren. Beleg dan de helft van elk plakje bladerdeeg met een plak vegan kaas (eventueel dubbelgevouwen als-ie groot is). Let wel op dat je de kaas niet te dicht tegen de rand legt.
 3. Gooi een beetje cayennepeper over je soon-to-be-kaassoufflés en vouw ze dicht. Prik de randen goed aan met een vork.
 4. Schenk een beetje sojamelk in een schaaltje en doe een flinke laag paneermeel in een diep bord. Schenk een laag zonnebloemolie in een pan en zet op hoog vuur, zodat het alvast heet kan worden.
 5. Pak een kwastje erbij en bestrijk de kaassoufflés aan beide kanten met de sojamelk. Leg de kaassoufflés dan aan beide kanten in de paneermeel.
 6. Kijk of de olie heet genoeg is. Ik test dit altijd door een paar korreltjes paneermeel in de olie te gooien; als de korreltjes meteen beginnen te frituren, is het heet genoeg. Leg de kaassoufflés voorzichtig in de pan en bak ze aan beiden kanten, totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje krijgen.
 7. Leg een paar vellen keukenpapier op het aanrecht en laat de kaassoufflés hier even op uitlekken. Daarna kun je aanvallen. Smakelijk!