Vegan hotspots in Porto + reisverslagje

Hoezee, eindelijk was het zover: het weekendje naar Porto dat ik van Daan voor mijn verjaardag had gekregen! En mede dankzij de nodige voorbereiding die ik altijd doe voor een vakantie, was het ge-wel-dag en verliep alles op rolletjes als vegan zijnde. Benieuwd wat deze tortelduiven gedaan, en vooral: gegeten, hebben? Read on, my vriendelijke vriend.
Na een vertraging van 1,5 uur (iets met stakingen in viva la France) kwamen we eindelijk aan in ons cute AirBnB’tje. Nadat we onze koffers hadden gedropt, begon de zoektocht naar een supermarkt. We hadden al een lekker alcoholisch drankje gekocht op het vliegveld (heeuuuu geen btw), maar daar moest nog een colaatje light bij en uiteraard ook wat eten – we hadden om 12.00 voor het laatst gegeten, het was inmiddels 17.00 in Portugal, dus voor ons was het al 18.00 want tijdverschil. Na wat geslenter en zoeken op Google Maps (‘Hè, moeten we nou naar links of naar rechts? Ik denk naar rechts. O nee, nu gaan we de verkeerde kant op, etc.) kwamen we bij een beste grote supermarkt aan. Daar hebben we ons mandje volgegooid met stokbrood, vegan guacamole en humus, fruit, chips en dus die cola light om de Bacardi mee te mixen. Eenmaal thuis hebben wel lekker getoept (je weet wel, dat kaartspel) met stokbrood, chips en baco. #losgenietos Ik wil ook even gezegd hebben dat ik Daan finaal heb ingemaakt die bewuste donderdagavond.
Apuro Vegan Bar
Rond een uurtje of half 9 was het tijd voor iets meer dan chips. We besloten naar Apuro Vegan Bar te gaan, want die stond hoog op het lijstje. Hier hebben we beide een suuuuperlekkere hotdog gegeten. Die worst leek écht net echt! Daarbij was de bediening lief, kwam er af en toe een kat met je knuffelen én kostte een goed glas wijn €1,50. Je begrijpt: ik was meer dan content. We hadden ook allebei nog een toetje genomen – ze hadden zo’n hele vitrine staan met taart en co – maar ik weet serieus effe niet meer wat wij uitgekozen hadden. Mogelijk heeft dit iets te maken met die wijn voor €1,50. Hahaha.
Vegana by Tentúgal en Duh Vegan Donuts
De tweede dag kwamen we erachter dat Vegana by Tentúgal letterlijk alleen de straat oversteken was, dus daar hebben we op vrijdag lekker gebruncht. Ik bestelde de zogeheten steak in bread en Daan had een tosti met worst, en dat deden we helft-helft. Superlekker! Ik heb hier overigens geen foto van gemaakt, want het eten was allesbehalve fotogeniek (maar de smaakpapillen waren erg tevree). Vegana by Tentúgal heeft naast een eetgedeelte ook nog een winkelgedeelte. Hier hebben we vegan chocolademelk, snoepjes en die ene leuke tas van de foto hierboven gekocht. Verder zagen we nog superveel lekker dingen, maar dat moest bijna allemaal gekoeld bewaard worden. Niet echt handig met de terugreis dus.
DUH Vegan Donuts
Zo. De maagjes waren weer gevuld en de energie aangevuld. Tijd om een de stad te verkennen! We kwamen een hoop leuke winkels tegen, dus ik kocht een paar shirtjes en een broek. Daarna zijn we doorgelopen naar de brug over het water (mooi uitzicht) en hebben we ons daarna lekker op het terras aan het water geplant met een wijntje. Een aantal uren later liepen we langs DUH Vegan Donuts en wist ik na het kopen van een donut meteen weer waarom ik niet van donuts hou: veel te zoet. Verder smaakten ze wel zoals donuts horen te smaken en Daan vond ze megalekker, dus voor de vegan donutliefhebber is dit tentje top.
O Burrito
Na de donuts hebben we thuis gechilld met een drankje en spelletje en ’s avonds was het tijd voor nummero dos op ons lijstje: O Burrito. Dit was echt zó lekker. Daarnaast was de bediening ook megalief. Als voorgerecht hadden we zelfgemaakte nacho’s met vegan kaas en salsa. Als hoofdgerecht hadden we allebei een wrap, en hij ziet er misschien niet speciaal uit, maar zo smaakte de wrap wel echt. De wrap was proefbaar zelfgemaakt en de vulling was met lekker veel bonen en groenten. Als toetje had ik nog iets met truffel en chocola. Check trouwens ook dat cute wijnglas (weer maar voor een eurootje of anderhalf)!
Da Terra
De derde dag gingen we naar Da Terra, eens superleuk tentje waar je jezelf voor €9,90 (exclusief drankjes en toetjes dan) helemaal vol kunt duwen. Het buffet was helemaal vegan en ze hadden echt superlekkere dingen. We namen buiten plaats in het zonnetje en ik had twee keer opgeschept (who’s proud?) met onder andere focaccia, een gevuld ‘eitje’ van kool, komkommersalade, rijst met bonensalade, bladerdeeghapjes, geroosterde bloemkool, geroosterd brood met tapenade, seitanvlees wat naar gyros smaakte, quiche en een tofuhapje met olijf. De toetjes zagen er ook geweldig uit, dus ik liet me verleiden door het chocoladetaartje. Daarna moest Daan me alle heuvels op- en afrollen.
Portjes bij Taylor’s
Het eten kon goed zakken terwijl we naar Taylor’s wandelde, aan de andere kant van de stad. Vooral het laatste stuk was heftig: 28 heuvels steil op, soms een beetje steil af, maar vooral heul steil naar boven. Meine gute. De terugweg hebben we onszelf dus maar verwend met een Ubertje. Maar goed, Taylor’s dus. Je hebt heel veel portbrouwerijen in Porto, maar op TripAdvisor had ik gelezen dat dit de leukste was. We deden daar een rondleiding (lekker chill met een headset met Nederlandse uitleg), maar Daanos en ik waren vooral geïnteresseerd in hetgeen wat er daarna gepland stond: de portproeverij. De rondleiding eindigde in een hele mooie, schattige tuin met een heleboel rozen en een pauw die zijn veren soms liet zien. Hier kregen we een aantal portjes te proeven met uitleg. Erg lekker en interessant.
Black Mamba
Nadat de Uber ons weer naar beneden had gebracht, hebben we lekker aan het water een wijntje gedronken. Maar toen de zon onze huid wel heel erg aan het kissen was (hallo, rode neus), zochten we toch maar de schaduw – en een kan sangria – op bij een ander leuk tentje met parasols.
’s Avonds wilden we eigenlijk eten bij Arvore do mundo – een vegan restaurant dat supergoed stond aangeschreven – maar daar aangekomen hing er een briefje op het raam dat ze dicht waren. Daarom gingen we naar de volgende op het lijstje: Black Mamba. Deze had ook goede recensies, maar wat Daan en mij betreft viel dit eigenlijk een beetje tegen. Je kon er niet zo leuk zitten; het was in een platenzaak en licht was heel lelijk. Buiten stonden wel twee tafeltjes, dus hier kon je wel prima zitten, al was het uitzicht een beetje treurig. De burgers die daarna kwamen waren wel oké, maar niet echt denderend. Ik maak ze thuis lekkerder, zeg maar. De potato wedges waren wel top, maar hier zou ik dus niet per se gaan eten als je in Porto bent.
Daarna hebben we nog een cocktailtje op het terras gedaan en 30 Seconds gespeeld (gewoon een app gedownload op onze tellies) en toen zijn moe maar voldaan naar bed gegaan, want zondagochtend vlogen we helaas al heel vroeg weer zuruck.
Andere opties
Mocht je binnenkort ook naar Porto gaan, deze (vegan) tentjes had ik nog meer op mijn lijstje staan:
  • Restaurant Em Carna Viva
  • Restaurant Essencia
  • Casa da Horta
  • Hungry biker
  • Sabores do Sebouh (ook vlees, maar veel vegan)
Geen idee of het ook daadwerkelijk wat is, maar de moeite waard om te checken. Bonustip: wij hebben daar veel met Uber gedaan, kostte geen drol.
Mocht jij binnenkort ook richting de Portugese zon (of wolken) vertrekken: heel veel plezier!