Vegan BLT sandwich



Tenminste, ik denk dat dit naar een BLT sandwich smaakt. Ik heb nog nooit een BLT sandwich (bacon, lettuce and tomato dus) op. šŸ˜‚

De tempeh had in ieder geval iets weg van bacon. Heerlijk (en gezond! #eiwitbom) broodje zo op de woensdagmiddag. De tempeh moet wel een paar uur in de marinade, dus als je 's ochtends vijf minuutjes over hebt (of de avond van tevoren, kan ook): gooi ze zeker effe in het marinadebadje. Kun je 's middags smullen met een hoofdletter S.



Voor vier broodjes

  • 4 broodjes of boterhammen (ik gebruikte ciabattabroodjes)

  • 1 blok tempeh

  • 2 tomaten

  • Een stuk komkommer

  • 1 zakje ijsbergsla

  • Vegan mayonaise (jullie weten het ondertussen vast wel: Remia Mayolijn)

Voor de marinade

  • 2 teentjes knoflook (uitgeperst)

  • 1 theelepel sambal

  • 1 theelepel mosterd

  • 3 flinke scheuten sojasaus

  • 3 flinke scheuten ketjap

  • Een scheutje liquid smoke (optioneel; liquid smoke is namelijk niet in de reguliere supermarkt te koop. Zonder is het ook heel lekker!)


  1. Snij de tempeh in plakken. Leg ze in een kom en gooi hierin al de ingrediƫnten voor de marinade. De tempeh hoeft net niet kopje onder te staan. Gooi er nog wat extra sojasaus en ketjap bij als je te weinig marinade hebt. Dek de kom af en zet hem voor een paar uur in de koelkast. Hussel de tempeh tussendoor even goed door, zodat ze weer lekker on de marinade zitten.

  2. Na die paar uur: bak de broodjes af zoals aangegeven op de verpakking. Verhit een pan, leg hierin de tempehrepen (zonder olie) en schenk er nog een eetlepel marinade overheen. Bak de reepjes zo'n 3 minuten per kant op middelhoog vuur.

  3. Snij ondertussen de tomaten en komkommer in reepjes.

  4. Haal de broodjes uit de oven en snij ze open. Smeer een beetje mayolijn op het broodje en bedek met sla. Leg daarna de tempehrepen, komkommer en tomaten op het broodje en klaar is Kirsten. Smakelijk!




© 2019 by Kirsten Bloemen