Vegan bananenbrood


Dit is dus helemaal iets voor mij: een kwartiertje in de keuken staan om vervolgens het ontbijt klaar te hebben voor de hele week. Als de man des huizes niet stiekem alles opeet, althans.

Ik maakte het bananenbrood nu met onderstaande ingrediënten, maar je kunt er helemaal je eigen invulling aan geven. Noten, bessen, cacaopoeder, cranberry's, citroenrasp, cacao nibs, frambozen; het kan er allemaal in. Je kunt het brood in plakjes snijden en invriezen, maar je kunt het brood ook een paar dagen in de koelkast bewaren. Ideaal voor de haastige ontbijters onder ons, toch?



Droge ingrediënten

  • 250 gram boekweitmeel (of speltmeel, havermeel of amandelmeel. Jouw feessie)

  • 3 tl kaneel

  • 1/2 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

Vloeibare ingrediënten

  • 4 rijpe bananen (en eventueel eentje extra voor garnering)

  • 5 medjool dadels (ontpit)

  • 1 el olijfolie

  • 1 el ahornsiroop

Nog toevoegen

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1/2 eetlepel appel cider azijn

  • 3 handjes rozijnen



  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Gooi alle droge ingrediënten in een kom en hussel even goed door.

  2. Doe alle vloeibare ingrediënten in een blender of ga met een staafmixer aan de slag. Mix tot je een egaal beslag heb. Voeg het natte beslag al roerend toe aan het droge beslag.

  3. Dan dé tactiek om je bananenbrood lekker fluffy te krijgen (credits voor deze tip mogen naar Lisa Goes Vegan): doe in een glaasje eerst de appel cider azijn en daarna de baking soda. Als het goed is, gaat het nu schuimen. Gooi het schuimsel bij je beslag en voeg ook de rozijnen toe. Mix nog even goed door.

  4. Vet een cakevorm in met wat olie en doe het beslag hierin. Garneer het beslag eventueel nog met schijfjes banaan en zet voor drie kwartier in de oven. Na die drie kwartier kun je met een satéprikker checken of je bananenbrood goed is: als de satéprikker er schoon uitkomt nadat je hem in je brood hebt gestoken, is-ie klaar.

  5. Laat je bananenbrood goed afkoelen – anders heb je kans dat-ie een beetje zompig wordt – ennn ready is je ontbijt voor de rest van de week!



© 2019 by Kirsten Bloemen