Tomatenrisotto met geroosterde groenten


Jup, risottofan in optima forma hiero. Toch grijp ik tijdens het maken van risotto al snel naar de schimmelachtigen en iets van spinazie of groene asperges (zoals deze lekkere risotto). Tijd voor een andere variant dus. Because risotto is way to lekker to hold it only by the champignons.


PS Als je nou extra veel risotto maakt, kun je morgen deze risottoballetjes maken. Geloof me: dat wil je. Omdat je al risotto hebt, kun je bij stap 4 beginnen. #superhendig


Voor vier personen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 250 gram cherrytomaatjes

  • 1 courgette

  • 2 rode paprika's

  • 250 ml tomatenpassata

  • 300 gram risottorijst

  • 6 zongedroogde tomaatjes

  • Groentebouillonblokje

  • Balsamico azijn

  • Verse basilicum

  • Italiaanse kruiden

  • Peper

  • Zout


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de cherrytomaatjes in vieren en de courgette en paprika's in grove blokjes. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en gooi hier de groenten in. Kruid met Italiaanse kruiden, peper en zout en rooster de groenten 30 minuten in de oven.

  2. Zet een volle waterkoker aan en snipper daarna de ui. Verhit wat olie in een ruime pan en bak hierin de ui 2 minuutjes. Pers daarna de knoflook uit en laat een minuutje meebakken. Dan mag de rijst erbij: laat even bakken tot de rijstkorrels glanzen en blus daarna af met balsamico azijn. Laat helemaal opnemen.

  3. Maak bouillon van het kokende water en het groentebouillonblokje. Voeg een scheut tomatenpassata en bouillon bij de risottorijst, totdat deze net onder staat. Laat al roerend zachtjes koken tot het water is opgenomen en schenk dan weer bouillon en tomatenpassata bij. Herhaal deze stap tot de risotto klaar is; dit duurt zo'n 20 tot 30 minuten. Proeven is de sleutel bij risotto: de rijst moet helemaal zacht zijn.

  4. Snij ondertussen de zongedroogde tomaatjes wat kleiner. Je kunt ook vast de basilicum kleiner snijden.

  5. Als de geroosterde groenten klaar zijn, mogen deze, samen met de zongedroogde tomaatjes, bij de risotto. Het is niet erg als de risottorijst dan nog niet helemaal klaar is.

  6. Gooi als de risotto klaar is nog een beetje peper bij de risotto en serveer met de verse basilicum. Geniet ze!

© 2019 by Kirsten Bloemen