Tofusteaks met zelfgemaakte barbecuesaus

Bijgewerkt: 5 jun 2018


Ja, ik weet wat je denkt: huh, tofu is toch voor seksloze geitenwollensokken-types met afritsbroeken? Nee joh! Weg met dat vooroordeel, want kiekt eens wat voor knappe dingen je er mee kan maken.

Deze tofusteaks smaken verder totaal niet naar vleesch, maar lekker zijn ze zeer zeker. Vooral als je ze lekker flink dipt in de zelfgemaakte barbecuesaus. Mocht je nog een flesje in de koelkast hebben staan; een kant-en-klare barbecuesaus kan natuurlijk ook. Maar dat is waarschijnlijk wel minder lekker.

Zoals je ziet leegde ik meteen m'n koelkast door een hoop groenten te wokken. Heerlijk gezond maaltje zo!


Voor vijf tofusteaks/zo'n vier personen

  • 1 blok tofu

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 140 gram tomatenpuree

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 eetlepel water

  • Paneermeel

  • Peper


Voor de barbecuesaus

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel appel cider azijn

  • Halve theelepel suiker

  • Sambal (naar smaak)

  • Twee flinke scheuten ketchup

  • Peper

  • Snufje zout


Voor de gewokte groenten

  • 1 eetlepel gehakte gember

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 courgette

  • 1 bakje champignons

  • 200 gram spinazie

  • 1 winterpeen

  • 1 paprika

  • 150 gram doperwtjes

  • 2 bosuitjes

  • Ketjap manis


  1. Leg het blok tofu op een theedoek en zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een pan). Zo gaat het vocht eruit. Snij alle groenten voor in de wok in plakjes. Hak de gember klein.

  2. Doe in een soepbord alle ingrediënten voor de steaks, behalve de tofu en het paneermeel. Roer goed door tot een gladde saus. In een ander soepbord mag je een flinke laag paneermeel doen. Snij de tofu in plakken van ongeveer één centimeter; als het goed is kun je er zo'n vijf uithalen. Besmeer alle kanten van de tofuplakken royaal met de rode saus, en dep goed in de paneermeel. Zorg dat er op alle kanten een goede laag paneermeel zit.

  3. Verhit wat olie in een wokpan en laat de gember en knoflook kort aanbakken. Daarna mag de rest van de wokgroenten erbij, behalve de bosuitje en spinazie.

  4. Verhit wat olie in een andere pan en bak daarin de tofuplakken. Ze moeten zo'n twee à drie minuutjes per kant. Omdraaien kun je het beste doen met een spatel, maar wees voorzichtig! Anders gaat alles eraf.

  5. Voeg de spinazie, bosuitjes en twee flinke scheuten ketjap manis toe aan de wokpan. Terwijl je groenten en tofusteaks bakken, kun je de barbecuesaus maken. Voeg alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer goed door. Is de saus nog te dik? Voeg wat water bij. Dinner is ready als je steaks en groenten er ook klaar voor zijn. Ben erg benieuwd wat je ervan vindt, laat vooral even weten!


© 2019 by Kirsten Bloemen