Bezoekje bij Meesters van de Halm en healthy sushi met havergrutten!

Hè? Havergrutten? Ja, dat was dus ook mijn eerste reactie toen ik het pak met de witbruine korrels uit het leuke pakketje van Meesters van Halm viste. Maar hierover later meer.
Meesters van de Halm is sinds 1977 een familiebedrijf wat verschillende soorten graanproducten verkoopt, allemaal verwerkt in hun eigen authentieke graanpletterij. En omdat het voor mij maar een kwartiertje fietsen langs de Brabantse weilanden is, kwam de vraag of ik het misschien leuk vond om langs te komen. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. En blij toe, want wat een superleuk bedrijf!
#bioplastic
Na een gezellig kennismakingsgesprek kreeg ik van directeur Rob een uitgebreide rondleiding. Al snel viel het me op dat ze naast Meesters van de Halm ook Meesters van de Duurzaamheid zijn; een onderdeel wat voor mij een bedrijf maakt of kraakt. Allereerst het dingetje waar ik, als ik een mannelijke veganist zou zijn, een kleine tent van in m’n broek zou krijgen: hun plastic is verteerbaar. Kan zo in de groenbak! Het enige wat er na het composteren overblijft is water en CO2. Waar het ‘plastic’ dan van gemaakt is? Onder andere van suikerrietstengel en houtvezel. Daar kan menig supermarkt wat van leren!
Duurzaam
Niet alleen bij het maken van hun plastic staat duurzaamheid voorop bij Meesters van de Halm. Ook het productieproces gebeurt zo duurzaam mogelijk. Zo worden hun granen, als het effe kan, zo dichtbij mogelijk gehaald. Hierdoor leggen ze niet meer kilometers af dan nodig. Daarnaast gebruiken ze enkel groene energie in combinatie met energie van zonnepanelen. Maar, zoals ze zelf zeggen, de meest duurzame energie is energie is die niet wordt gebruikt. Daarom focussen ze zich ook op besparen. Zo hergebruiken ze bijvoorbeeld de warmte uit hun productieproces en gebruiken ze enkel LED verlichting. De restproducten gebruiken ze om groene stroom op te wekken of het gaat als voeding naar de biologische veeteelt. Tot slot pellen ze zo min mogelijk van de graankorrels. Zo blijven er niet alleen meer voedingsstoffen in het product, maar ze voorkomen ook onnodige foodwaste. Dikke pluim voor Meesters van de Halm!
Biologisch
Om er nog een schepje bovenop te doen: alle producten van Meesters van de Halm zijn biologisch. En op een biologische akker wordt niet gespoten. Dit betekent dat er meer (on)kruid en bloemen op de akkers groeien en er dus meer insecten zijn. En daar komen weer vogels en kleine zoogdieren op af. Hierdoor houden ze de Nederlandse flora en fauna picobello in stand. Dat betekent ’s ochtends met een behoorlijk goed gevoel aan je kom havermout zitten, toch?
Havergrutten
Oké, volgens mij zijn we het er allemaal over eens: Meesters van de Halm is verrekte goed bezig. Op naar het recept.
Tijdens mijn bezoekje vroeg ik aan Rob wat ik in godsnaam met die havergrutten aan moest. Nou ja, ik vroeg natuurlijk eerst wat havergrutten überhaupt zijn. Havergrutten zijn haverkorrels die in kleine stukjes zijn gesneden, vertelde Rob me. Hierdoor behouden ze hun volle haversmaak en hebben ze een nootachtige bite. Bovendien blijven alle voedingsstoffen in de korrel. Aha, duidelijk. En wat kan een mens daar allemaal mee maken? Rob: ,,Van alles! Overnight oats, paella, risotto, nasi, sushi…’’ Je begrijpt: bij het laatste voorbeeld ging mijn van-sushi-houdend-hartje iets sneller kloppen. Daarom presenteer ik u:

Healthy sushi met havergrutten

En het was superlekker! Je proefde wel dat het ietsje anders was dan sushirijst, maar door de rijstazijn heeft het wel veel weg van sushirijst. En naast superlekker zijn havergrutten ook nog eens gezonder dan sushirijst! En dat kon ik wel effe gebruiken na de vakantieperiode.
Ik maakte twee soorten sushi: met vegetarische kipschnitzel + avocado en met groenten + gemarineerde tofu, maar maak vooral je favoriete combinatie!
Voor 4 – 6 personen
 • 10 norivellen
 • 1 blok tofu
 • 1 pakje vegetarische krokante kipschnitzels
 • 1 wortel
 • 1 komkommer
 • 2 avocado’s
 • 2 bosuitjes
 • 2 tenen knoflook
 • Sambal
 • Sesamzaadjes
 • Wasabi
 • Sojasaus
 • Ketjap
 • Rijstazijn
 • Vershoudfolie
  1. Zet wat zwaars op de tofu en druk goed aan zodat de tofu uitlekt. Snij de tofu daarna in repen en leg ze in een bakje. Schenk sojasaus en een beetje ketjap (verhouding 3:1) over de tofu totdat deze onder de saus zit. Pers daarna twee tenen knoflook uit en voeg 3 theelepeltjes sambal toe. Doe de deksel op het bakje en schud goed, zodat alle tofu onder de marinade zit. Zet het bakje voor minimaal een uur in de koelkast.
  2. Doe de havergrutten in een pan met dubbel zo veel water. Laat tien minuten staan zodat de havergrutten het water opnemen. Breng vervolgens aan de kook en zet het vuur laag. Laat de havergrutten voor ongeveer 25 minuten sudderen, tot het water is opgenomen en de grutten gaar zijn.
  3. Snij ondertussen de wortel, het vruchtvlees van de avocado’s en de bosuitjes in repen. De wortel schaafde ik in plakken met een kaasschaaf (wordt dat ding tenminste nog ergens voor gebruikt hè).
  4. Neem de havergrutten ondertussen van het vuur als ze klaar zijn en laat goed afkoelen. Voeg daarna rijstazijn toe. Ik had er best wat overheen gegooid – proef vooral even wat jij de juiste hoeveelheid vindt!
  5. Verhit wat olie in een pan en bak de kipschnitzels lekker krokant. Snij de schnitzels daarna ook in repen.
  6. Als alle groenten gesneden en de havergrutten afgekoeld zijn, kan het rollen beginnen. Vouw een schone theedoek dubbel en leg op tafel/aanrecht. Leg er een vershoudfolietje op; deze moet groter zijn dan de norivellen. Leg een norivel met de ruwe kant naar boven en bedek het voor tweederde met de havergrutten. Laat wat ruimte over aan de zijkanten en leg je beleg in het midden. Ik maakte dus rollen met alle groenten + de tofu, en met avocado + kipschnitzel.
  7. Rol door middel van de theedoek de zijkant van het norivel net over de rijst en rol dan verder. Probeer dit zo strak mogelijk te doen. Ik vond het trouwens handig om dit eerst op YouTube te checken, is wat duidelijker dan deze tekstuele uitleg.
  8. Leg alle sushirollen op een bord en zet in de koelkast om helemaal af te koelen. Snij ze daarna in stukken en serveer met sojasaus en wasabi. Aanvallen!
  De producten – en dus ook de havergrutten – van Meesters van de Halm zijn onder andere verkrijgbaar bij EkoPlaza, Marqt, Landmarkt, Odin, de natuurwinkel en online. Check hier de dichtstbijzijnde winkel waar jij de granen kan scoren!
  PS Op de site van Meesters van de Halm vind je nog veel meer recepten met onder andere havergrutten.
  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Meesters van de Halm.