Spaanse gehaktballetjes, maar dan vegan



Je kent ze misschien wel van de Spaanse tapaskaart: albondigas, oftewel Spaanse gehaktballetjes. Ik was in m'n non-vega tijd dol op deze balletjes – ik at ze meer dan eens per week toen ik in Madrid woonde – dus besloot ik me aan een vegan versie te wagen.

De verse, plantaardige burgers van de Albert Heijn komen naar mijn mening het allerdichtst in de buurt van echt gehakt, dus deze werden omgetoverd tot gehaktballetjes. En met succes. Maar beoordeel vooral zelf!



Voor 8 gehaktballetjes

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 bakje AH verse plantaardige burgers

  • Paneermeel (let op: in sommig paneermeel zit ei!)

  • 1 kleine tomaat

  • 1 glas rode wijn

  • 0,5 groentebouillonblokje in een koffiekopje met heet water

  • Uienpoeder

  • Knoflookpoeder

  • Paprikapoeder

  • Nootmuskaat

  • Tijm

  • Peper

  • Zout

  • Vegan bakboter


  1. Doe de burgers in een kom en kneed ze tot je een gehaktsubstantie krijgt. Voeg wat paneermeel en uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper en een snufje nootmuskaat en zout toe. Kneed weer goed door.

  2. Draai van het gehakt kleine, stevige balletjes. Verhit wat vegan bakboter in de pan en bak de gehaktballetjes bruin. Zet het vuur laag, want anders worden ze te snel bruin en zijn ze niet goed gaar vanbinnen. Bij mij waren ze in twintig minuten perfect gaar.

  3. Snipper ondertussen de ui en snij de tomaten in blokjes. Als de balletjes klaar zijn, mag je de ui en tomaten erbij gooien. Bak drie minuten mee.

  4. Schenk twee scheuten bouillon en twee scheuten rode wijn bij je balletjes. Kruid het geheel met wat tijm en pers als laatste de knoflook uit. Laat het geheel zo'n tien minuutjes pruttelen totdat het een lekker sausje wordt. Is het te droog, kun je nog een beetje bouillon en rode wijn bijschenken. Smakelijk!




© 2019 by Kirsten Bloemen