Scrambled tofu

Bijgewerkt: 5 jun 2018



Toen mijn broers en ik nog allemaal thuis woonden, hadden we elke zondag een zogenoemd Super Sunday Breakfast. Nou ja, eigenlijk was het een brunch; wij kwamen voor 12 uur echt ons bed niet uit met onze katerkoppen. Als we rond half 1 naar beneden sjokten, wachtte ons daar een gedekte tafel met versgeperst sinaasappelsap, broodjes, saucijzenbroodjes, croissantjes, worstenbroodjes en zowel gekookte als gebakken eieren. Niet heel gek dus dat vriendinnen wel heel enthousiast reageerden als ik ze vroeg om op een zaterdag te komen logeren.

Ik was nooit echt een grote fan van eieren, dus ik mis ze niet. Het enige wat ik soms mis is het fijnprakken van lege eierschaaltjes met een vork. Dat vind ik zĆ³'n fijn en ontspannend gevoel. šŸ˜‚ Alle lege eierschaaltjes gingen (en gaan) dus richting mij aan die brunchtafel. Ik blij, zij blij. Was ik ook even vijf minuten stil.


Met Pasen hebben veel mensen ook lekker uitgebreid het tafeltje gedekt. Maar heel diervriendelijk is zo'n brunch vaak niet. Daarom heb ik het perfecte recept om in ieder geval de eieren (en de saucijzenbroodjes natuurlijk: klikken maar!) te vervangen: scrambled tofu.

Deze scrambled tofu smaakt echt als roerei en is ook nog eens veel gezonder dan het 'echte' werk; veel minder calorieƫn, verzadigd vet en cholesterol, meer vezels en bijna net zoveel eiwitten als een ei. Ei love it! Enne: goedgekeurd door mijn ouders en vriend, die wel nog ooit een eitje eten. Valide en betrouwbare conclusie dus.


Voor 4 personen

  • 4 harde broodjes of boterhammen

  • 1 blok tofu

  • 1 rode ui

  • 200 gram spinazie

  • 1 bakje cherrytomaten

  • 2 tenen knoflook

  • 2 eetlepels sojasaus

  • Komijn

  • Gerookte paprikapoeder

  • Kerrie

  • Zout

  • Peper

  • Remia Mayolijn (optioneel)

  • Ketchup (optioneel)


  1. In het geval van harde broodjes: laat de oven warm worden. Haal de tofu uit verpakking en leg het blok op een theedoek. Zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een pan) en laat een kwartiertje staan om al het vocht uit de tofu te krijgen. Snij ondertussen het uitje fijn en de cherrytomaatjes in vieren. Druk de tofu nog een beetje aan met de pan en snij het blok daarna in dikke plakken. Schuif de eventuele harde broodjes in de oven.

  2. Bak de ui twee minuutjes in wat olie. Verbrokkel daarna de tofu in de pan en pers de knoflook er boven uit. Bak een minuutje en voeg daarna alle kruiden toe. Op de zout na mag je van alles lekker wat gebruiken; proef tussendoor vooral! Als je tevreden bent qua kruiden, mag de sojasaus erbij.

  3. Gooi de cherrytomaatjes en spinazie ook in de pan en laat al roerend nog even bakken totdat de spinazie wat geslonken is. Beleg de broodjes of boterhammen met de tofu scrambled en smullen maar! Aanrader: een laagje Mayolijn op je broodje smeren en wat ketchup over de scrambled tofu spuiten. Laat me vooral weten wat je ervan vindt! Komt echt wel in de buurt van scrambled eggs, toch?!


© 2019 by Kirsten Bloemen