Rauwe andijviestamppot met vegetarische shoarma

Bijgewerkt: 19 nov 2019



Ik had dus best wel een hekel aan andijviestamppot. Bij ons thuis vond ik het al niet te hachelen en toen ik voor het eerst bij een vroeger vriendje thuis ging eten, heb ik al helemaal een trauma overgehouden aan deze soort stamppot. De andijviestamppot die ik daar kreeg voorgeschoteld was met van die superdikke slierten waar ik gewoon de rillingen van kreeg als ze door m’n keel gleden. Als jong bloempje durfde ik dat natuurlijk niet te zeggen tegen m’n kersverse schoonfamilie, dus heb ik braaf dat hele bord leeggegeten. 😂 #neverforget #geefomditkind

Niks voor mij dus, andijviestamppot. Tótdat ik de andijviestamppot van m’n huidige schoonmoeder proefde (die wél heel lekker kan koken). Met zoete aardappel, shoarma en knoflooksaus. Klinkt raar, is superlekker. En met een paar kleine aanpassingen ook nog eens vegan! Dit moet elk mens geproefd hebben. Just saying.



Voor vier personen

  • 400 gram fijngesneden andijvie

  • 500 gram aardappels

  • 650 gram zoete aardappels

  • 2 pakjes vegetarische shoarma (bijvoorbeeld van Vivera, De Vegetarische Slager of Jumbo huismerk)

  • 3 theelepels mosterd

  • 3 theelepels ketchup

  • Scheut sojaroom

  • Nootmuskaat

  • Shoarmakruiden

  • Peper

  • Zout

  • Sirachasaus (optioneel)

Voor de knoflooksaus

Jumbo heeft vegan knoflooksaus, anders:

  • 3 eetlepels sojayoghurt ongezoet

  • 2 eetlepels vegan mayonaise (bijvoorbeeld Remia Mayolijn of Like! Mayo)

  • 1 teentje knoflook, uitgeperst

  • Bieslook

  • Peper


  1. Schil zowel de gewone als zoete aardappels en snij ze in stukken. Zet een pan met water op en kook de kartoffeln in 20 minuten gaar met wat zout.

  2. Terwijl de aardappels koken, kun je vast het knoflooksausje maken. Gooi alle ingrediënten hiervoor in een schaaltje, breng op smaak met wat bieslook en peper en roer goed door. Zet het schaaltje de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken.

  3. Giet de aardappels af als ze klaar zijn. Voeg een scheut sojaroom, 3 theelepels ketchup, 3 theelepels mosterd en wat peper en nootmuskaat bij de aardappels en stamp tot een gladde stamp. Als het geheel te droog is, mag er nog wat room bij.

  4. Bak ondertussen de vegetarische shoarma en kruid nog een beetje extra met shoarmakruiden.

  5. Voeg beetje bij beetje de rauwe andijvie bij de stamppot en schep goed door. Serveer de stamppot met de shoarma en de knoflooksaus. Als je van pittig houdt, is het ook lekker om er wat sirachasaus bij te doen. Smakelijk! Ben benieuwd of jij deze versie van andijviestamppot ook zo lekker vindt! Laat je het me weten? 😏💚

© 2019 by Kirsten Bloemen