Q&A!

Q&A? Kunde da eten? Denkt m’n moeder nu misschien. Nee moeders, dat staat voor question and answer, oftewel vraag en antwoord! Ik vind dat zelf namelijk leuk om van andere bloggers te lezen, dus hopelijk jullie ook. En anders komt er van de week gewoon weer een lekker recept online, no worries.
Hoe lang ben je al vegan?
Vanaf 1 januari, dus een half jaar nu! Maar ik moet zeggen dat ik zuivel ruim een jaar geleden al inruilde voor een plantaardige variant en ik ook (bijna) geen eieren meer at. Ik at toen nog weleens producten waar melk of ei in verwerkt zat en als ik buiten de deur ging eten, at ik vaak ook vegetarisch (tenzij er een vegan optie was ofcourse). Vlees en vis eet ik al drie jaar niet meer.
Wanneer kwam het moment waarop je besloot full vegan te gaan?
Ergens in de laatste dagen van december! Ik at dus al voor zo’n 80% vegan en ik voelde me op een gegeven momenten helemaal niet meer fijn als ik wel iets dierlijk at. Ik kon me bijvoorbeeld echt schuldig voelen als ik een dikke kaaspizza in m’n mik had gegooid; ik wist gewoon wat voor leed er schuilgaat in de zuivelindustrie, dus waarom at ik het dan toch? Vind ik het normaal dat dieren moeten lijden en sterven zodat ik welgeteld tien minuten van een maaltje kan genieten? Nee. Uiteindelijk besloot ik: vanaf het nieuwe jaar word ik gewoon vegan. Schijt aan wat de buitenwereld daarvan vindt. Het was dus een soort van goed voornemen – maar deze keer wist ik zeker dat er me er aan ging houden. In tegenstelling tot het sporten en zo. ????

Ongeacht de smaak zou ik niet meer kunnen genieten van dierlijke producten

Wat mis je het meest qua eten?
Klinkt misschien raar, maar niks eigenlijk. Ik was best wel een vleeseter en ik ben zeker niet vegan geworden omdat ik vlees niet lekker vond – was echt dol op spareribs en gerookte zalm, bijvoorbeeld – maar ik moet er nu niet aan denken dat ik dat in mijn mond heb. Ik zie het nu als een dood dier, een lijk, wat je in je mond stopt. Ja, voor de doorgewinterde vleeseter klinkt dit misschien err-ug aanstellerig, maar je perspectief verandert echt als je een tijdje vega(n) eet. Bij mij althans. Misschien zou ik met zuivel of ei iets minder moeite hebben omdat dat natuurlijk geen dieren zijn, maar omdat ik weet wat voor shitty leven de dieren hebben gehad die nodig zijn voor deze producten, hoef ik dat ook echt niet meer. Ongeacht de smaak zou ik daar niet meer van kunnen genieten. Maar, ik durf echt te zeggen dat ik nu lekkerder (en gezonder) eet dan ooit tevoren. En daarbij: stoofvlees, burgers, hotdogs, kipkerriesalade, saté… Zoveel hoef je niet te missen als vegan zijnde!
Klinkt misschien raar, maar niks eigenlijk. Ik was best wel een vleeseter en ik ben zeker niet vegan geworden omdat ik vlees niet lekker vond – was echt dol op spareribs en gerookte zalm, bijvoorbeeld – maar ik moet er nu niet aan denken dat ik dat in mijn mond heb. Ik zie het nu als een dood dier, een lijk, wat je in je mond stopt. Ja, voor de doorgewinterde vleeseter klinkt dit misschien err-ug aanstellerig, maar je perspectief verandert echt als je een tijdje vega(n) eet. Bij mij althans. Misschien zou ik met zuivel of ei iets minder moeite hebben omdat dat natuurlijk geen dieren zijn, maar omdat ik weet wat voor shitty leven de dieren hebben gehad die nodig zijn voor deze producten, hoef ik dat ook echt niet meer. Ongeacht de smaak zou ik daar niet meer van kunnen genieten. Maar, ik durf echt te zeggen dat ik nu lekkerder (en gezonder) eet dan ooit tevoren. En daarbij: stoofvlees, burgers, hotdogs, kipkerriesalade, saté… Zoveel hoef je niet te missen als vegan zijnde!
Klinkt misschien raar, maar niks eigenlijk. Ik was best wel een vleeseter en ik ben zeker niet vegan geworden omdat ik vlees niet lekker vond – was echt dol op spareribs en gerookte zalm, bijvoorbeeld – maar ik moet er nu niet aan denken dat ik dat in mijn mond heb. Ik zie het nu als een dood dier, een lijk, wat je in je mond stopt. Ja, voor de doorgewinterde vleeseter klinkt dit misschien err-ug aanstellerig, maar je perspectief verandert echt als je een tijdje vega(n) eet. Bij mij althans. Misschien zou ik met zuivel of ei iets minder moeite hebben omdat dat natuurlijk geen dieren zijn, maar omdat ik weet wat voor shitty leven de dieren hebben gehad die nodig zijn voor deze producten, hoef ik dat ook echt niet meer. Ongeacht de smaak zou ik daar niet meer van kunnen genieten. Maar, ik durf echt te zeggen dat ik nu lekkerder (en gezonder) eet dan ooit tevoren. En daarbij: stoofvlees, burgers, hotdogs, kipkerriesalade, saté… Zoveel hoef je niet te missen als vegan zijnde!
Klinkt misschien raar, maar niks eigenlijk. Ik was best wel een vleeseter en ik ben zeker niet vegan geworden omdat ik vlees niet lekker vond – was echt dol op spareribs en gerookte zalm, bijvoorbeeld – maar ik moet er nu niet aan denken dat ik dat in mijn mond heb. Ik zie het nu als een dood dier, een lijk, wat je in je mond stopt. Ja, voor de doorgewinterde vleeseter klinkt dit misschien err-ug aanstellerig, maar je perspectief verandert echt als je een tijdje vega(n) eet. Bij mij althans. Misschien zou ik met zuivel of ei iets minder moeite hebben omdat dat natuurlijk geen dieren zijn, maar omdat ik weet wat voor shitty leven de dieren hebben gehad die nodig zijn voor deze producten, hoef ik dat ook echt niet meer. Ongeacht de smaak zou ik daar niet meer van kunnen genieten. Maar, ik durf echt te zeggen dat ik nu lekkerder (en gezonder) eet dan ooit tevoren. En daarbij: stoofvlees, burgers, hotdogs, kipkerriesalade, saté… Zoveel hoef je niet te missen als vegan zijnde!
Klinkt misschien raar, maar niks eigenlijk. Ik was best wel een vleeseter en ik ben zeker niet vegan geworden omdat ik vlees niet lekker vond – was echt dol op spareribs en gerookte zalm, bijvoorbeeld – maar ik moet er nu niet aan denken dat ik dat in mijn mond heb. Ik zie het nu als een dood dier, een lijk, wat je in je mond stopt. Ja, voor de doorgewinterde vleeseter klinkt dit misschien err-ug aanstellerig, maar je perspectief verandert echt als je een tijdje vega(n) eet. Bij mij althans. Misschien zou ik met zuivel of ei iets minder moeite hebben omdat dat natuurlijk geen dieren zijn, maar omdat ik weet wat voor shitty leven de dieren hebben gehad die nodig zijn voor deze producten, hoef ik dat ook echt niet meer. Ongeacht de smaak zou ik daar niet meer van kunnen genieten. Maar, ik durf echt te zeggen dat ik nu lekkerder (en gezonder) eet dan ooit tevoren. En daarbij: stoofvlees, burgers, hotdogs, kipkerriesalade, saté… Zoveel hoef je niet te missen als vegan zijnde!
Wat is je lievelingseten?
Friet. Friet = life. Friet for president. Liefst met satésaus en een likje vegan mayonaise.
Hoe doe je dat met uiteten?Dat vind ik het lastigste dingetje aan m’n vegan-heid. Vegan eten is totaal niet lastig, totdat je buiten de deur wil eten. En dat is vooral ook omdat ik in een Brabants dorp woon, hoor. In Amsterdam gaat het alweer een heel stukkie gemakkelijker.
Ik check eigenlijk altijd van tevoren de menukaart. Vaak staat er niks vegans bij, maar laatst had een restaurant bijvoorbeeld falafel met groenten, uienchutney en knoflooksaus. Dan bestel ik gewoon dat, zonder de knoflooksaus. Als er niks op de kaart staat wat ook maar in de buurt van veganistisch komt, bel of mail ik van tevoren even of ze misschien iets vegans kunnen maken. Dit kan eigenlijk altijd wel! Ik ga er dan trouwens met lage verwachtingen heen hoor; in een vleesrestaurant pur sang verwacht ik echt geen vegan hoogstandje. Hoogstens wat friet met salade of zo. Maar tot nu toe heb ik echt zo lekker gegeten! Als je aan koks vraagt of ze iets veganistisch willen maken, vinden ze dat vaak ook superleuk en maken ze er echt iets lekkers van. Ik vind trouwens ook dat elke kok iets vegans zou moeten kunnen maken, anders bende geen echte kok.
En o ja, ik neem altijd stiekem een klein bakje mee met m’n eigen vegan mayonaise (Remia Mayolijn). Voor bij de friet, haha. #yolo
Wat is de meest domme opmerking over vegans die je ooit gehoord hebt?
Dat het graatmagere, bleke mensen zijn, dat ze denken dat ze beter zijn dan de rest, dat het zweverige geitenwollensokken zijn, dat ze sowieso tekorten hebben, dat het een sekte is, dat ze irritant zijn. Kan nog wel even doorgaan als je wilt.

Ik ben er al heel blij mee als mensen één vleesloos dagje inlassen

Heb je het idee dat wanneer je uitleg geeft mensen openstaan voor een vegan lifestyle of blijven ze toch vaak achter hun eigen standpunt?
Dat verschilt heel erg per persoon. Voor sommige mensen (vooral hier in Brabant) is vegan zijn extreem en raar. Waarschijnlijk is dat ook een stukje onwetendheid; waarom je geen dieren wilt eten snappen de meesten nog wel, maar waarom zou je in godsnaam je yoghurtje en gebakken ei laten staan (mocht jij dat ook niet precies weten, je leest het hier en hier). Dat leg ik dan graag uit, maar als ik merk dat sommige mensen flauwe opmerkingen gaan maken en die ook echt menen (‘planten voelen ook pijn’, ‘je bent toch geen konijn’ of een uitgebreide opsomming van dingen die ik allemaal niet meer ‘mag’), ga ik het niet eens proberen. Dat is een gebed zonder end.
Dat verschilt heel erg per persoon. Voor sommige mensen (vooral hier in Brabant) is vegan zijn extreem en raar. Waarschijnlijk is dat ook een stukje onwetendheid; waarom je geen dieren wilt eten snappen de meesten nog wel, maar waarom zou je in godsnaam je yoghurtje en gebakken ei laten staan (mocht jij dat ook niet precies weten, je leest het hier en hier). Dat leg ik dan graag uit, maar als ik merk dat sommige mensen flauwe opmerkingen gaan maken en die ook echt menen (‘planten voelen ook pijn’, ‘je bent toch geen konijn’ of een uitgebreide opsomming van dingen die ik allemaal niet meer ‘mag’), ga ik het niet eens proberen. Dat is een gebed zonder end.
Maar veel mensen – de meesten gelukkig – zijn wel oprecht geïnteresseerd. Het gesprek eindigt wel 9 van de 10 keer in: ‘Ik snap het wel en ik vind het heel knap van je, maar ik zou zelf echt niet zonder kunnen’. Toch merk ik dat verschillende mensen dankzij deze gesprekken nu wel vaker een (of meerdere) vleesloos dagje inlassen. En daar ben ik dan al heel blij mee!
Wat zeg je tegen mensen in je directe omgeving die aankomen met flauwe dooddoeners?
Als mensen er 0,0 open voor staan, ga ik gewoon niet met ze in discussie. Worden we hoogstwaarschijnlijk allebei niet vrolijker van. De helft weet niet eens waar ze over praten en daarbij ga ik hun mening toch niet veranderen. Zulke discussies kap ik vaak gewoon af met iets in de trant van: ‘Ik voel me hier goed bij, jij moet doen waar jij je goed bij voelt. We gaan elkaar toch niet overtuigen en dat is ook prima.’ Klaar. Heb wel wat beters te doen. Heb bijvoorbeeld nog een hele familie op Sims die ik moet onderhouden.
Hoe doe jij het met producten als make-up, shampoo, zonnebrand etc?
Omdat ik nog maar een half jaartje vegan ben, heb ik tot nu toe bijna al m’n oude producten nog in gebruik (haha nee, ik doe geen half jaar met een shampoofles maar we hadden ooit in een aanbieding een voorraadje gekocht). Die wil ik eerst opmaken, weggooien vind ik zonde. Nu beginnen langzaamaan hier en daar wat dingetjes op te raken. Laatst was bijvoorbeeld mijn mascara op, maar toen lanceerde Hema net hun nieuwe vegan mascara’s. En toen ik laatst een nieuw wenkbrauwpotloodje nodig had, googlede ik gewoon even of mijn oude, vertrouwde merk vegan is (gelukkig wel!). De shampoo begint nu ook bijna op te raken, maar heb hier en daar al wat merken opgeslagen die vegan zijn. Hier vind je trouwens waar je op moet letten bij het kopen van producten, maar eerlijk gezegd googlet deze luie draak liever gewoon op ‘vegan shampoo’ of ik gebruik de zoekfunctie van de Facebookgroep Vegan Nederland – daar kun je echt álles vinden. Scheelt mij weer etiketten uitpluizen.
Omdat ik nog maar een half jaartje vegan ben, heb ik tot nu toe bijna al m’n oude producten nog in gebruik (haha nee, ik doe geen half jaar met een shampoofles maar we hadden ooit in een aanbieding een voorraadje gekocht). Die wil ik eerst opmaken, weggooien vind ik zonde. Nu beginnen langzaamaan hier en daar wat dingetjes op te raken. Laatst was bijvoorbeeld mijn mascara op, maar toen lanceerde Hema net hun nieuwe vegan mascara’s. En toen ik laatst een nieuw wenkbrauwpotloodje nodig had, googlede ik gewoon even of mijn oude, vertrouwde merk vegan is (gelukkig wel!). De shampoo begint nu ook bijna op te raken, maar heb hier en daar al wat merken opgeslagen die vegan zijn. Hier vind je trouwens waar je op moet letten bij het kopen van producten, maar eerlijk gezegd googlet deze luie draak liever gewoon op ‘vegan shampoo’ of ik gebruik de zoekfunctie van de Facebookgroep Vegan Nederland – daar kun je echt álles vinden. Scheelt mij weer etiketten uitpluizen.
Zo. Hopelijk vonden jullie het een beetje leuk om te lezen. Toch nog een prangende vraag? Stuur me vooral een berichtje! Vind ik gezellig.