Ontbijtcake met peer en banaan


Misschien hebben jullie al wel gelezen dat ik een challenge aanging met de verschillende granola’s van Meesters van de Halm. Na hele lekkere bonenbrownies met de vezelrijke granola en de vegan eiwitrepen met de – jawel – eiwitrijke granola, is als laatste de suikerarme granola aan de beurt!


In veel granola’s stoppen ze een bult toegevoegde suikers. En dat is vaak erg lekker – want suiker = zoet – maar niet per se heel healthy voor je lichaam. En al helemaal niet om mee te starten bij het ontbijt. Gelukkig kwam daar Meesters van de Halm met hun suikerarme granola!


Naast goed voor het milieu – ze gebruiken verteerbaar #bioplastic, spuiten geen bestrijdingsmiddelen op hun biologische akkers en ze focussen zich op het besparen van (groene) energie en geen onnodige foodwaste – zijn Meesters van de Halm dus ook goed voor de inwendige mens. In de suikerarme granola van Meesters van de Halm wordt namelijk geen suiker toegevoegd. En dat terwijl het net zo lekker smaakt als granola mét die bult suiker. Vind ik leuk – en mijn heupjes ook.


Ik besloot een lekkere ontbijtcake te maken, zonder die toegevoegde suikers uiteraard. Toen ik eenmaal bezig was, besefte ik dat het eigenlijk ongeveer hetzelfde principe is als een bananenbrood. Het is dus eigenlijk een soort bananen-perenbrood geworden. Iets minder fotogeniek, ontiegelijk lekker! Door de speculaaskruiden krijgt het ook een lekker Sinterklaasachtige feeling. Gezellig.


Voor 1 ontbijtcake

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peren, snij ze in kleine stukjes en snij de harde stukjes van het klokhuis weg.

  2. Pureer de stukjes van 1 peer tot moes. Als het niet zo vlotjes gaat, kun je een héél klein beetje water toevoegen (maar niet te veel, anders wordt het te nat). Prak de bananen met een vork.

  3. Dan is het eigenlijk heel simpel: gooi alle ingrediënten bij elkaar in een kom, mix even goed door en gooi dit mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm.

  4. Doe je cake zo’n 35 minuten in de oven. Als je een satéprikker in de cake steekt en hij komt er schoon weer uit, is de cake goed!


Als dat geen lekker ontbijtje is, weet ik het ook niet meer!De producten – en dus ook de suikerarme granola – van Meesters van de Halm zijn onder andere verkrijgbaar bij EkoPlaza, Marqt, Landmarkt, Odin, de natuurwinkel en online. Check hier de dichtstbijzijnde winkel waar jij de granen kan scoren!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Meesters van de Halm.

© 2019 by Kirsten Bloemen