Mexicaanse schotel met zoete aardappel, bonen en guacamole



Ik had nog wat ingrediënten over van de taco's van laatst, dus besloot ik een lekkere Mexicaanse schotel te maken met zoete aardappelfrietjes. Frietjes in de oven, wat groenten snijden, sausjes maken en klaar. Heerlijk eten met weinig inspanning; ik hou d'r van.

En ja ja, die witte kwakjes – sorry voor de benaming – die je op de foto ziet is zure room. Vegan! De cashewnoten die ik hiervoor gebruikte moeten wel een nachtje weken, dus hou daar rekening mee! Wil je het recept vanavond nog maken? No worries: zonder de zure room is dit gerecht ook gewoon om over naar huis te schrijven.



Voor twee à drie personen

  • 400 gram zoete aardappels

  • 1 blik kidneybonen

  • 1 blik zwarte bonen

  • 1 blikje maïs

  • 2 bosuitjes

  • 2 tomaten

  • 1 rode paprika

  • Verse koriander

  • Cayennepeper

  • Paprikapoeder

  • Komijnzaad

  • Chilipeper

  • Knoflookpoeder


Voor de guacamole

  • 2 avocado’s

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels sojayoghurt (of sojaroom; kun je dat meteen voor de zure room gebruiken)

  • Citroensap

  • Peper

  • Zout


Voor een hele pot zure room (optioneel)

  • 200 gram geweekte cashewnoten (na een nacht in het water zijn ze geweekt)

  • 1 flinke eetlepel appel-cider azijn

  • 4 eetlepels edelgistvlokken

  • 2 scheutjes sojaroom

  • 50 ml water

  • Citroensap

  • Snuf zout


  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Borstel de zoete aardappels schoon en snij ze in frietjes. Gooi ze in een ovenschaal, sprenkel er olijfolie overheen en kruid ze royaal met cayennepeper, chilipeper en knoflookpoeder. Hussel goed door, zodat alle frietjes onder de olie en kruiden zitten. Zet de frietjes voor 30 tot 40 minuten in de oven.

  2. Laat de bonen en maïs uitlekken. Snij de paprika en tomaten in blokjes en doe ze, samen met de bonen en maïs, in een kom. Kruid het geheel met wat paprikapoeder en komijnzaad. Snij de bosuitjes in ringetjes en zet deze even apart.

  3. Maak de guacamole: doe het vruchtvlees van de avocado's, de sojaroom of -yoghurt, 2 uitgeperste teentjes knoflook en een scheut citroensap in een kom en mix met een staafmixer (of blender) tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Als je van pittig houdt is het ook lekker om hier nog wat chilipoeder bij te doen.

  4. Maak de zure room door alle ingrediënten hiervoor in de blender te doen en te blenden tot een gladde saus. Voeg eventueel nog wat water en/of sojaroom toe als je saus te dik is.

  5. Haal de zoete aardappel frietjes uit de oven. Verdeel de bonen, maïs en groenten over de frietjes en top af met lekker veel guacamole en zure room. Garneer met verse koriander en de gesneden bosui. Smakelijk eten!


© 2019 by Kirsten Bloemen