Mexicaans stamppotje

Bijgewerkt: 5 jun 2018



Als je dacht dat stamppot typisch Hollandse pot is, dan heb je het in dit geval mis. In de categorie: simpel, superlekker, maar niet superfotogeniek: een Mexicaans stamppotje. Ik had nog een paar gewone en een paar zoete aardappels in huis, dus ik gebruikte een mix hiervan, maar het is ook vast lekker als je het met één aardappelsoort maakt.


Voor twee personen

  • 250 gram kruimige aardappels

  • 250 gram zoete aardappels

  • 1 rode ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 rood pepertje

  • 1 rode paprika

  • 1 blikje maïs

  • 1 blik kidneybonen

  • 1 bakje cherrytomaten

  • 1 groentebouillonblokje

  • Scheutje sojamelk

  • Peper

  • Chilipoeder

  • Paprikapoeder

  • Komijn

  • Korianderzaad

  • Cayennepeper

  • Nootmuskaat


1. Zet en pan met water op. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Gooi ze, als het water kookt, met een verbrokkeld bouillonblokje in de pan. Zowel normale als zoete aardappels moeten zo’n 20 minuten koken.

2. Snij de ui, rode peper, paprika en tomaatjes in stukjes. Bak de ui en rode peper aan en pers de knoflook uit. Voeg na een minuutje de paprika en tomaatjes erbij.

3. Na een paar minuten mogen ook de kidneybonen en maïs bij de groenten. Kruid alles met de kruiden, behalve nootmuskaat. Ik doe dit altijd op gevoel trouwens, dus ik heb geen idee hoeveel theelepels ik van alles gebruik, maar je mag het lekker flink kruiden. Laat de pan op een laag vuurtje staan.

4. Ondertussen kun je de aardappels afgieten en, samen met een scheutje sojamelk en wat nootmuskaat en peper, gaan stampen. Meng de groenten erdoorheen zodra je een mooie, gladde stamp hebt gestampt en je Mexicaanse stamppotje is klaar. Coronaatje erbij, niks meer aan doen.


© 2019 by Kirsten Bloemen