Help! Hoe overleef je als vegan etentjes buiten de deur?

Ok, let’s talk about se… uhm, sehr lekker eten buiten de deur. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag hoe ik dat nou precies doe en ik weet nog van mezelf dat ik dit in het begin een van de lastigste dingen vond. Terwijl ik best wel dicht bij de eindstreep was in mijn transitie van vega naar vegan, at ik ik die laatste paar maanden toch vaak nog vegetarisch in plaats van veganistisch als ik buiten de deur was. Ik wist niet zo goed wat ik anders moest eten en ik wilde vooral ook niet lastig zijn. Toen ik uiteindelijk dan toch die knoop doorhakte om 100% vegan te gaan, moest ik hier dus wel effe wat manieren voor vinden. Want ja: buiten de deur eten kan best lastig zijn. Niet in grote steden trouwens, daar is veganistisch eten vaak wel easy peasy lemon squeezy, maar helaasch: niet heel Nederland is zover dat ze kaas (haha!!) hebben gegeten van veganisme. Zo kom ik uit een Brabants dorp: immer gezellig, maar niet echt veganproof. Toch is het met de juiste instelling en een beetje voorbereiding no problemo. Juiste instelling Yes, je leest het goed: de juiste instelling. Dat is mijn tip numero uno: heb vooral niet al te hoge verwachtingen van het eten, dan kan het nooit tegenvallen. Ga vooral uit eten voor de gezelligheid met je vrienden, familie of collega’s. Thuis maken we wel weer die vijf-sterrenmaaltjes. Ik heb in die anderhalf jaar tijd trouwens nog maar één keer een bordje voorgeschoteld gekregen waarvan ik dacht: was is dis – iets met droge sla, komkommer en tomaat – maar verder hebben de koks altijd hun best gedaan en heb ik heerlijk gesmuld. Je eigen vegan mayo Ik zei net wel dat een juiste instelling mijn beste tip is, but who am I kidding. Mijn allergrootste tip is natuurlijk om je eigen mayonaise mee te nemen, want friet = life. Met je eigen vegan mayo hoef je je eventuele frietjes tenminste niet in de ketchup te dopen (veel te zoet) of, in het ergste geval, dreuge friet te eten. Soms krijg je als vegan ook een gerecht waar geen frietjes bij zitten, maar we weten allemaal dat we toch wel frietjes gaan pikken van de rest van het gezelschap. Ik neem deze mayo trouwens ook altijd mee naar bijvoorbeeld de de sushitent. Naast dat dit frietmonster daar stiekem ook frietjes on the side besteld – ja, echt – is het ook lekker om mayo te doen op die sushirolletjes waar ze voor jou de originele mayo hebben weggelaten. Just a tip. Ikzelf ben erg blij met Remia Mayolijn (frietsaus-achtig) of Hellmann’s vegan mayo (wat romiger). Paar eetlepels in een klein bakje, bijvoorbeeld zo’n dressingbakje, doen en you’re good to go. Voorbereiding is het halve werk Als de laatste persoon na 12 weken dan ook éindelijk de datumprikker heeft ingevuld, staat het vast: jullie gaan eten bij Het Beschonken Zwijn in Lutjebroek. Wat ik altijd meteen doe als ik weet waar we gaan eten is de menukaart checken of er iets vegans op de kaart staat. Is dat er niet? Bel of mail even dat je dan en dan komt en of het mogelijk is dat ze iets vegans voor je maken. Vaak vinden koks dat superleuk om te doen! Ga je spontaan uit eten en hebben ze niks veganistisch op de kaart staan? Vraag dan ook gewoon even aan de ober of ze iets vegans willen maken. Het is dan trouwens geen overbodige luxe om wel even te melden wat veganistisch ook alweer precies inhoudt, dat weet niet iedereen. Wat je ook kunt doen: speur de kaart af welke ingrediënten ze gebruiken bij andere menu-opties en stel je eigen gerecht samen. Bijna elk restaurant heeft wel iets van rijst, bonen, noten, groenten en natuurlijk frietjes met ketchup of curry of iets dergelijks. Happy Cow
Mocht het restaurant nog niet uitgekozen zijn en staat je gezelschap op zich wel open voor een restaurant met vegan opties of zelfs voor een geheel vegan restaurant (wiehoe!)? 2 woorden, 8 letters: Happy Cow. Met die website en de app zie je precies welke restaurants in jouw buurt vegan opties aanbieden. Dit werkt overal ter wereld, dus ook megahandig voor als je op vakantie bent! Verder kom je ook altijd een heel end als je googelt op ‘ vegan’. Bij vrienden en familie
We gaan natuurlijk niet elke week sjiek de friemel uit eten, maar je gaat misschien wél elke week, of in ieder geval regelmatig, bij je (schoon)ouders, beste vriend(in), lover of oma en opa eten. Wat ik in het begin altijd deed: aanbieden om te koken of recepten mee uit te zoeken, aangeven welke producten/gerechten helemaal safe zijn voor mij of voorstellen dat ik ook best mijn eigen eten mee wil nemen als het anders lastig is. Zo voelde ik me nooit bewaard, maar dat was eigenlijk sowieso nergens voor nodig. Iedereen kookt altijd met liefde en plezier iets vegans voor mij, ook helemaal in het begin. En jouw vrienden en familie vast ook. Ben je niet gezegend met zo’n begripvolle familie en/of vriendengroep? Of weigert die conservatieve oom ook maar iets vegans in huis te halen (bij wijze van dan, de boontjes bij zijn AVG’tje zijn immers ook vegan)? Neem dan gewoon lekker je eigen eten mee. Iets minder gezellig wel, maar misschien staan ze er op den duur meer voor veganisme open als ze zien wat voor lekkers jij altijd voor jezelf meeneemt. On the go
Tot slot: ben jij veel onderweg? Zorg dan dat je altijd iets van groenten, fruit, een belegde boterham of reep in je tas hebt. Gelukkig wordt het vegan aanbod ook steeds groter in kiosks en to-go-winkeltjes, maar er zullen ook weleens situaties zijn waarbij er geen geschikt eten beschikbaar is. Better safe than honger!