Help! Hoe overleef ik als vegan op vakantie?

Okay, let’s talk about vegan op vakantie! Vorig jaar ging ik (onder andere) vier dagen naar Agios Gordios, Corfu met mama – kreeg ik voor m’n afstuderen, lief hè? In Griekenland verwachtte ik best wat weerstand qua veganistisch eten – hallo land van gyros en souvlaki – dus zorgde ik ervoor dat ik goed voorbereid het vliegtuig instapte. En ik zou Kirsten niet zijn als ik niet even voor jou zou opschrijven hoe ik het voor elkaar heb gekregen dat ik tussen de bifteki en druipende tzatziki toch heer-lijk heb gegeten. Lifesaver: Happy Cow Deze ken je waarschijnlijk al wel: Happy Cow is de beste tool ever. Dit is een site (en een app, maar die kost geld voor iPhone) waar je precies kunt zien waar in de buurt vega(n) restaurantjes zijn of welke restaurants vegan opties hebben. Overal te wereld. Zet de opties met een korte beschrijving (à la ‘burgers en taco’s’ of ‘chique tapas’) in je notities, zodat je op bestemming zelf niet meer alle opties hoeft op en uit te zoeken. Googlennn Men zegt het niet voor niks: Google is your friend. Zoekterm: ‘vegan in *stad waar je heengaat*’. Vaak komen dan vegan restaurants naar boven, blogposts van bloggers die er zijn geweest en websites die in het teken staan van dat land. ‘vegan in *stad waar je heengaat* forum’ is ook een handige zoekterm. Dan kom je op – duh – forums terecht, dus kun je persoonlijke verhalen van mensen lezen (mits die verhalen er zijn natuurlijk). Vind ik altijd iets betrouwbaarder dan de website van een of ander reisbureau. Vast menukaarten checken Zo’n twee weken voordat ik naar Corfu ging, lag ik ’s avonds te luieren op de bank en bekeek ik op TripAdvisor de best beoordeelde restaurants van Agios Gordios, in het kader van voorpret. Ik besloot toen dat ik net zo goed vast even de menukaarten van de allerbeste restaurants kon scannen op vegan opties (ja, ik weet dat je bij TripAdvisor kunt aanvinken dat je alleen zoekresultaten wil met veganistische opties, maar ik heb het idee dat elk restaurant dan naar boven komt wat maar friet serveert). Bekijk dus vast de menukaarten als je daar op een luie, doordeweekse avond zin en tijd voor hebt. In mijn telefoon noteerde ik alle restaurants die iets veganistisch op de kaart hadden staan. Ff mailen Is er online geen menukaart te vinden of is het een beetje onduidelijk of er nou ook iets diervriendelijks is te kluiven? Mail de restaurants gewoon met de vraag of ze iets veganistisch op de kaart hebben staan (en of ze anders eventueel iets voor jou kunnen maken). Gewoon doen, hoor! Scheelt zo veel gezoek op de bestemming zelf. Ikzelf had er ook een aantal mailtjes uit gedaan (en maak het jezelf niet moeilijker dan het is hè, gewoon copy + paste) en elk restaurant mailde erg snel (en lief!) terug. De restaurants met vegan opties zette ik in mijn telefoon. Uiteindelijk had ik elf leuke restaurants in m’n notities staan (terwijl ik maar er maar vier dagen was). Op bestemming zelf wist ik precies welk restaurant ik zo binnen kon lopen. Handig! Vertaling in notities Not in evrie kountrie speaken ze verie goed Engols. Daarom is het handig om van tevoren op te zoeken hoe je in de taal van jouw vakantieland moet zeggen dat je vegan eet en dat dat inhoudt dat je geen vlees, vis, zuivel en eieren eet. En kaas valt naturlich onder zuivel, maar benoem die ook nog maar even apart. Zet deze zinnetjes in je telefoon, zodat je de zinnen er altijd uit kan gooien. Mocht je geen idee hebben hoe je het uitspreekt, kun je je notities ook laten zien aan de ober. Traditionele gerechten Zoek van tevoren op of er traditionele recepten vegan zijn. In Griekenland zijn dit bijvoorbeeld dolmades (gevulde wijnbladeren), briam (een ovenschotel met gegrilde groenten en aardappeltjes in tomatensaus) en gevulde tomaten en paprika’s zijn meestal ook vegan (hoewel ze er soms ook een bult kaas overheen gooien). En ik weet niet of het per se typisch Grieks is, maar knoflookchampignons stonden ook bijna overal op de kaart. Handig om te weten dat je altijd goed zit als je deze gerechten op de kaart ziet staan! Groente en fruit Koop op de bestemming zelf lekker veel fruit, groenten en noten. Dat hebben ze immers overal wel. Zo zit in je in ieder geval overdag gebakken. Ik nam voor de zekerheid ook dingen vanuit Nederland mee, zoals van die apart verpakte peperkoek en wat energierepen. Ben je een koffiedrinker? Misschien is het dan ook handig om van die kleine pakjes haver- of sojamelk in je koffer te stoppen. Drink jij gewoon je vertrouwde koffie met havermelk terwijl je op dat zonovergoten terras zit. Maak je niet druk, geniet! En last but zeker not least: geniet! Niet in elk land zal het eten zijn om over naar huis te schrijven. Misschien moet je de vakantie doorkomen met droge sla en frietjes met (of zelfs zonder) ketchup. Geniet in dat geval van je gezelschap, de alcoholische versnaperingen, de natuur, de lokale bevolking, het feit dat je lekker uit kunt slapen en niks hoeft, etc. Thuis kun je weer lekker je eigen keuken induiken en is het eten weer formidable met de hoofdletter F. O, en mocht je je zorgen maken dat je niet genoeg binnen gaat krijgen: neem je pot vitaminepillen mee, zodat je sowieso de nodige pitamientjes binnenkrijgt. Natuurlijk zal je in het ene land beter veganistisch kunnen eten dan in het andere, maar met een beetje voorbereiding verliep het bij mij in Griekenland in ieder geval op rolletjes. Ik heb me eigenlijk alleen zorgen hoeven te maken over welke bikini ik die dag aan zou doen. Ik at gevulde bolcourgette, een hamburger van onder andere bloemkool met guacamole, pita met de lekkerste hummus die ik ooit heb gegeten, rijst met gegrilde groenten in een lekker sausje, stokbroodjes met een heerlijke aubergine-knoflookdip en natuurlijk de eerder genoemde gevulde paprika’s, dolmades, knoflookchampignons en briam. Klinkt meer dan prima, toch? Ik hoop dat je wat aan m’n tips hebt maar vooral dat je lekker geniet op vakantie! En zoals m’n moeder zou zeggen: maak geen dooie, maar zeker ook geen levenden (tenzij dat laatste de bedoeling is, natuurlijk).