Erwtensoep met vegan rookworst


Erwtensoep is een beetje als ik met weekendvibes: als het begint te borrelen, mag de worst erbij. 🍷🌭🍆🍵🥄


Nee, maar even zonder gekkigheid: als het buiten koud, guur en mistig is, is er niks lekkerder dan een hartverwarmende erwtensoep, toch? Dit snertensoepje is natuurlijk helemaal vegan, maar met die goeie rookworsten van tegenwoordig merk je er niks van.


Voor 4 personen

  • 500 gram spliterwten

  • 2 uien

  • 3 tenen knoflook

  • 2 groentebouillonblokjes

  • 2 pakjes vegan rookworst (De Vegetarische Slager of Albert Heijn huismerk, gekoeld of ongekoeld)

  • 1 winterpeen

  • 2 laurierblaadjes

  • Peper

  • Zout

  • Chilipoeder


  1. Spoel de spliterwten goed af en gooi ze in een pan. Doe hier 2 liter water, de laurierblaadjes en bouillonblokjes bij en breng dit aan de kook. Laat dit op een laag vuurtje zo'n 10 minuten koken. Er komt waarschijnlijk een schuimlaag op het water te staan, dat mag je eraf halen.

  2. Snij ondertussen de wortel in plakjes, de ui in halve ringen en de knoflook in grove stukjes en gooi dit ook bij de soep.

  3. Laat de soep 1,5 uur zachtjes koken, maar kijk soms wel even hoe het soepje ervoor staat. Roer regelmatig en vul eventueel aan met water als de erwten droog dreigen te gaan staan.

  4. Als de soep nog een half uur moet, kun je de rookworsten gaan bereiden. Maak deze warm zoals op de verpakking staat. Snij ze daarna in schijfjes en gooi ze bij de soep.

  5. Kijk even of je tevree bent met de dikte van de soep; als je hem dunner wil, kun je er extra water bijgooien. Gooi er tot slot nog wat peper, zout en een goeie snuf chilipoeder bij (ja, da's lekker) en klaar is je snert!

© 2019 by Kirsten Bloemen