Cannelloni met spinazie en vegan ricotta

Bijgewerkt: 6 jun 2018


Toen ik van het weekend een pak cannelloni in de kast vond, besefte ik dat ik als vegan nooit meer cannelloni heb gegeten – en dus ook nooit een vegan versie heb gemaakt. Snel boodschapjes gedaan en die keuken ingedoken dus!


Voor vier personen

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 blok tofu

  • 250 gram champignons

  • 250 gram gehakte diepvriesspinazie

  • 1 pak cannellonipijpjes (let op: in sommige zit ei!)

  • 4 blikken tomatenblokjes

  • Scheut rode wijn

  • 125 ml sojaroom

  • 4 eetlepels edelgistvlokken

  • 2 theelepels citroensap

  • Geraspte vegan kaas (bijvoorbeeld Wilmersburger)

  • Italiaanse kruiden

  • Paprikapoeder

  • Chilipoeder

  • Peper

  • Zout

  • Nootmuskaat

  • Olijfolie


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de tofu uit de verpakking en zet hier iets zwaars op, zodat het vocht eruit kan lopen. Hak de ui en snij de champignons in plakjes. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui. Voeg na een minuutje de champignons en de blokjes spinazie toe.

  2. Gooi ondertussen in een andere pan de blikken tomatenblokjes leeg. Voeg een scheut rode wijn toe en kruid goed met Italiaanse kruiden, paprikapoeder, chilipoeder en wat peper en zout. Laat minstens tien minuutjes pruttelen, zodat de saus wat indikt.

  3. Knijp nog even goed het vocht uit de tofu en verkruimel deze dan boven de blender. Voeg ook de sojaroom, edelgistvlokken, citroensap en een eetlepel olijfolie toe. Pers de knoflookteentjes uit, kruid het geheel met peper, nootmuskaat en een snufje zout en blenden maarrrr.

  4. Voeg het tofumengsel bij de champignons en spinazie en roer goed door. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en vul deze met een laag tomatensaus; gebruik hiervoor een kwart tot de helft van de saus. Doe het spinazie-tofumengsel in een spuitzak – of gebruik net als ik een plastic zakje waar je een gaatje in knipt – en vul hiermee de cannellonipijpjes. Leg de pijpjes op een rijtje in de ovenschaal en schenk de overige tomatensaus over de cannelloni.

  5. Strooi er wat vegan kaas overheen en zet de ovenschaal in de oven. Na 25 minuutjes is-ie klaar! PS Lekker met een ciabattabroodje on the side.





© 2019 by Kirsten Bloemen