Broodjes met tempeh, avocado en gefrituurde uitjes

Tempeh, wa mot je d’r mee? Ik vroeg het me regelmatig af toen ik nog aan het begin van mijn vegan carrière stond. Inmiddels weet ik: in ieder geval goed marineren en lekker bakken, anders smaakt het naar een combinatie van schoenzool en ouwe sok. Denk ik. Heb die combinatie verder nooit gegeten. Los ook niet, trouwens. Tegenwoordig ruil ik ongeveer een kwart van m’n maandloon in voor tempeh en maak ik er bijvoorbeeld deze broodjes van, met komkommer, avocado en gefrituurde uitjes. Heel veel beter gaat je lunch niet worden. Voor 2 broodjes 150 gram tempeh 2 broodjes naar keuze (ik gebruikte bruine pistoletjes) 1 teen knoflook 1 klein zakje botersla 0,5 avocado Een stuk komkommer Een stukje gember Gefrituurde uitjes Ketjap Sojasaus Sambal Chilisaus Snij de tempeh in plakken en leg deze (minstens een uur van tevoren) in een bakje of schaaltje. Gooi hier ketjap, sojasaus en wat sambal bij, zodat alle plakken tempeh onder de saus zitten. Pers ook een teen knoflook uit en rasp een stukje gember en gooi dit erbij. Hussel goed door en zet het bakje in de koelkast. (Minstens) een uur later: zet in het geval van afbakbroodjes de oven aan en bak je broodjes af zoals op de verpakking staat. Verhit een klein druppeltje olie in een pan en bak hierin de tempeh aan twee kanten mooi bruin. Snij ondertussen de komkommer in plakjes of maak er lange, dunne plakken van met een kaasschaaf. Snij ook het vruchtvlees van de halve avocado in plakjes. Beleg de broodjes met een laagje botersla, de komkommer, avocado en de tempeh. Doe er een beetje chilisaus overheen en gooi er tot slot nog wat gefrituurde uitjes over. Smakelijk!