Bonenburgers met guacamole

Bijgewerkt: 6 jun 2018


I like big buns and I cannot lie!

Een tijdje geleden maakte ik burgers van kikkererwten (klik!), nu waren de bonen aan de beurt. Net zo'n succesverhaal als de kikkererwtenburgers!

De burgers kun je het best een paar uur van tevoren maken en in de koelkast zetten, daar worden ze iets steviger van. Anders vallen ze uit elkaar tijdens het bakken, en dat zou jammer zijn. Heb je overdag geen tijd? Doe de burgers dan direct na het kneden in de oven, totdat ze steviger aanvoelen. Kun je ze daarna alsnog bakken!


Voor vier burgers

  • 1 rode ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 blik kidneybonen

  • 1 blik zwarte bonen

  • 1 klein blikje maïs

  • 1 rood pepertje

  • Citroensap

  • Bloem

  • Verse koriander

  • Komijn

  • Paprikapoeder

  • Chilipoeder

  • Peper

  • Zout

  • 4 broodjes (ik gebruikte Italiaanse bollen)

  • 2 tomaten

  • Sla


Voor de guacamole

  • 2 avocado's

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels sojayoghurt

  • Citroensap

  • Peper

  • Zout


  1. Gooi de bonen en maïs in een vergiet en laat goed uitlekken. Snipper de ui en fruit deze aan in de pan. Pers na een minuut de knoflook uit in de pan. Snij ondertussen het pepertje en de koriander klein en doe dit in een kom. De ui en knoflook mogen hier ook bij na een paar minuutjes bakken.

  2. Dep de bonen en maïs goed droog met een theedoek en voeg bij de kom. Kruid het geheel royaal met de komijn, paprikapoeder, chilipoeder, peper en een snufje zout. Voeg ook een scheutje citroensap toe aan de kom. Meng goed door en pureer het geheel met een staafmixer. Er mogen best wat grove stukjes in de burgers zitten! Da's juist lekker.

  3. Gooi bloem bij het mengsel en mix door elkaar. Is het mengsel nog steeds plakkerig? Dan mag er meer bloem bij. Kneed van het mengsel eerst een stevige bal en daarna een hamburgervorm. Strooi wat bloem op het aanrecht en dep de burger aan beide kanten in de bloem. Leg ze op een bordje en zet voor een (paar) uur in de koelkast.

  4. Check even hoe het gesteld is met je burgers nadat dat uur (of meerdere) voorbij is. Zijn ze nog te kneedbaar? Zet ze dan eerst een kwartiertje in een voorverwarmde oven (220 graden). Daarna zijn ze als het goed is lekker stevig. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de burgers aan beide kanten zo'n vier minuten. In het geval van afbakbroodjes: die mogen nu ook in de oven.

  5. Terwijl de burgers aan het bakken zijn, kun je de guacamole maken. Schep het vruchtvlees van de avocado's in een kommetje, voeg hier twee eetlepels sojayoghurt bij, pers de knoflook uit en voeg een scheutje citroensap toe. Pak je staafmixer er weer bij en pureer tot een gladde saus. Breng daarna op smaak met peper en zout (chilipoeder is hier ook erg lekker bij!). Snij daarna de tomaat in schijfjes.

  6. Beleg je broodje met sla, de bonenburger, schijfjes tomaat en een lekkere kwak guacamole. Happy hamburgernight! 🍔


© 2019 by Kirsten Bloemen