Bloemkool bites met zelfgemaakte barbecuesaus

Bijgewerkt: 6 jun 2018


Hè? Zit jij nou gefrituurde kip te eten? Nee, man. Iets veel beters dan dat!

Ik wist in eerste instantie niet echt hoe ik ze moest noemen, maar deze vriendelijke vrienden hebben de naam bloemkool bites gekregen. Je weet wel, afgeleid van chicken bites. Heel makkelijk om te maken – de oven doet het meeste werk – en ontiegelijk lekker. Dikke aanradert, dus!


Voor vier personen

  • 1 bloemkool

  • 140 gram tomatenpuree

  • 100 gram bloem

  • 200 ml water

  • Hete rode saus (ik gebruikte Frank's RedHot sauce)

  • Paneermeel

  • Paprikapoeder

  • Koriander

  • Knoflookpoeder

  • Tijm

  • Chilipoeder

  • Uienpoeder

  • Basilicum

  • Peper

  • Zout

  • 800 gram vastkokende aardappels voor on the side, geschild en in partjes


Voor de barbecuesaus

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel appel cider azijn

  • Halve theelepel suiker

  • Sambal (naar smaak)

  • Twee flinke scheuten ketchup

  • Peper

  • Snufje zout


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek de bakplaat met bakpapier. Snij de roosjes van de bloemkool. Mix in een kom de tomatenpuree, de bloem, het water, 5 flinke scheuten hot sauce en alle kruiden (wees er vooral niet zuinig mee!). Strooi in een diep bord een flinke laag paneermeel. Haal alle bloemkoolroosjes eerst goed door het beslag, daarna door het paneermeel en leg op de bakplaat.

  2. Doe de bloemkoolroosjes voor 30 minuten in de oven. Halverwege mag je ze omdraaien en er nog eens flink wat extra hot sauce overheen spuiten. Kook ondertussen de aardappelpartjes 8 minuten. Maak de barbecuesaus terwijl de piepertjes koken, door alle ingrediënten voor de saus in een kommetje te doen en te mixen. Als je saus te dik is, kun je er wat water bij doen.

  3. Als de aardappeltjes gekookt zijn, mag je ze bakken in wat olie. Ik vind het altijd lekker om ze nog wat te kruiden als ze bijna klaar zijn. Bijvoorbeeld met peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder en Italiaanse kruiden. Haal de bloemkoolroosjes uit de oven als ze klaar zijn en serveer ze met de aardappeltjes, zelfgemaakte barbecuesaus en eventueel met wat extra hot sauce. Mmm. Laat vooral even weten wat je ervan vond; ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast bent als ik!



© 2019 by Kirsten Bloemen