Hartige bladerdeeghapjes met tempeh en paprika


Als beginnende vegetariër of veganist denk je waarschijnlijk; tempeh, wat mot ik d'r mee? Nou, deze bladerdeeghapjes maken voor bij de borrel op zondagmiddag, bijvoorbeeld.


Goed om van tevoren te weten: de tempeh moet (minstens) een uur in de marinade. O, en tip: deze marinade gebruik ik vrijwel altijd voor tempeh, dus mocht je tempeh in een ander gerecht gebruiken, kun je deze marinade ook aanhouden!


Voor 12 bladerdeeghapjes

  • 250 gram tempeh

  • 1 (kleine) rode ui

  • 0,5 rode paprika

  • 2 tenen knoflook

  • Stukje gember (2 à 3 cm)

  • 6 bladerdeegvellen (Koopmans origineel is bijvoorbeeld vegan)

  • Ketjap

  • Sojasaus

  • Sambal

  • Sesamzaadjes

  • Sojamelk (een scheutje)


  1. Snij de tempeh in kleine blokjes en doe deze in een schaal of bakje. Gooi hier een flinke scheut ketjap, sojasaus en sambal bij. Pers de knoflookteentjes uit en rasp het stukje gember en gooi dit er ook bij. Hussel goed door zodat alle blokjes onder de marinade zitten en zet in de koelkast.

  2. Na een uur: verwarm de oven voor op 200 graden.

  3. Snipper de ui en snij de paprika in kleine blokjes. Bak dit samen met de gemarineerde tempeh zo'n 10 minuten in een minibeetje olie. Pak ondertussen de bladerdeegvellen uit de diepvries en leg deze op het aanrecht, zodat ze kunnen ontdooien.

  4. Snij de bladerdeegvellen doormidden en beleg de helft van deze velletjes met de gebakken tempeh, paprika en ui. Maak dicht en prik goed aan met een vork. Doe er een likje sojamelk overheen en garneer met de sesamzaadjes.

  5. Doe de bladerdeeghapjes in de oven en bak ze in 20 minuten gaar.





© 2019 by Kirsten Bloemen