Asperges met vegan botersaus en pistachecrumble

Bijgewerkt: 6 jun 2018



Het aspergeseizoen is weer van start! Ik ben blij, want ik hou van deze knappe, witte lummeltjes. Thuis aten we ze altijd met een gekookt eitje en ham, toen ik vegetariër werd met een kaassaus, maar dit seizoen werd het dringend tijd voor een vegan variant.

Omdat alle asperges die ik in mijn leven heb gegeten allemaal door m'n moeder of schoonmoeder zijn gemaakt en ik zelf weinig verstand heb van het bereiden van asperges, ben ik het internet gaan afstruinen. Best een dingetje, witte asperges op vegan wijze, maar gelukkig vond ik dit recept op veganistischkoken.be. Ik heb het recept hier en daar wel wat aangepast, maar de credits mogen dus allemaal de grens over!

Als hoofdgerecht zijnde mag je zo'n 500 gram asperges per persoon rekenen. Lekker met wat gekruide aardappelpartjes uit de oven on the side!



Voor 10 asperges

  • 10 asperges (duh)

  • Citroensap

  • Peper en zout

Pistachecrumble

  • 50 gram gepelde pistachenoten

  • 40 gram sojaboter (ik gebruikte gewoon deze)

  • 60 gram bloem

Voor de botersaus

  • ± 30 gram sojaboter

  • ± 40 gram bloem

  • ± 150 ml sojaroom

  • ± 175 ml groentebouillon

  • Citroensap

  • Peper en zout


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Indien nog niet gedaan: schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Zet een pan met water op, gooi er wat zout in en leg de asperges erin als het water kookt. De asperges moeten, afhankelijk van de dikte, zo'n 8 tot 10 minuten koken. Daarna mag de pan van het vuur en mogen ze nog een paar minuutjes in het hete water blijven liggen.

  2. Hak de pistachenootjes fijn en doe ze in een kommetje. Voeg hier de boter en bloem bij en kneed alles tot een egale massa. Bedek een ovenplaat met bakpapier, verdeel hier de crumble over en schuif voor 8 minuten in de oven.

  3. Dan de saus. Trek een steelpannetje uit de kast en smelt hierin de boter. Voeg daarna de bloem toe en roer door tot een gladde saus. Dan mag eerst de groentebouillon, en daarna de sojaroom er beetje bij beetje bij. Mix weer goed tot een gladde saus. Het is een beetje uitproberen qua hoeveelheden, hoor. Is je saus te dun? Doe er nog wat bloem bij. Te dik? Doe er nog een klein beetje groentebouillon en sojaroom bij. Als de saus goed is, breng op smaak met peper en zout en een klein beetje citroensap.

  4. Haal je pistachecrumble uit de oven en doe in een schaaltje. De asperges mogen nu ook bijna uit de pan; als ze goed buigbaar zijn, zijn ze klaar (proef eventueel een stukje). Leg ze op een schone theedoek, kruid met peper en besprenkel met wat citroensap. Leg het witte goud op een bord, giet er de botersaus overheen en besprenkel lekker royaal met de pistachecrumble. Mmm... Zó lekker. Jaloers op iedereen die dit gaat maken.

© 2019 by Kirsten Bloemen