Vegan aardappelkroketjes uit de oven



Yes, aardappelkroketjes! Ik ben d'r dol op. Is ook een keer wat anders dan het gekookte of gebakken aardappeltje op een AVG-avond hè.

Omdat ik geen fancy krokettenpers heb, hebben de kroketjes van mij wel een beetje de vorm van kromme piemeltjes. Maar: don't judge a book by it's cover, want ze smaken hemels.


PS Je kunt de kroketjes ook invriezen #hendig.

Voor 10 aardappelkroketjes

  • Paneermeel (let op: in sommige zit ei!)

  • 500 gram kruimige aardappels

  • Flinke scheut sojamelk ongezoet

  • 1 theelepel mosterd

  • 75 ml water

  • 3 el bloem

  • Knoflookpoeder

  • Nootmuskaat

  • Peper

  • Zout

  • Vegan bakboter

  • Olijfolie

  1. Schil de aardappels en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze goed afstomen.

  2. Doe een flinke scheut sojamelk en een scheut bakboter bij de aardappels en stamp tot een fijne puree. Breng op smaak met 1 theelepel mosterd, knoflookpoeder, peper, nootmuskaat en zout. Verdeel de aardappelpuree op een bord, dek af en zet minstens een uur in de koelkast. Zo kan de puree goed afkoelen.

  3. Na dat uur: verwarm de oven voor op 200 graden. Maak in een kom een mixje van 75 ml water en 3 eetlepels bloem. Mix goed, zodat er geen klontjes overblijven. Strooi in een diep bord een flinke laag paneermeel.

  4. Pak een handje aardappelpuree en kneed het puree in de vorm van een kroket. Haal de kroketjes vervolgens eerst door het watermengsel en daarna door het paneermeel. Zorg dat de kroketjes royaal onder het paneermeel zitten!

  5. Smeer met een kwastje wat olijfolie over de kroketjes en doe ze in de voorverwarmde oven. Ze moeten zo'n 30 tot 40 minuten, maar dit hangt ook af van je oven dus hou ze een beetje in de gaten! Frituren kan ook: vier minuutjes in de frietpan. Let wel op dat je er niet teveel tegelijk bakt, want dan heb je kans op openscheuren.

Lekker met vegan mayonaise, bijvoorbeeld deze of deze!

© 2019 by Kirsten Bloemen