Over mij

OVER MIJ

Hoi, superleuk dat je komt koekeloeren op Geen blaadje sla!

 

Voor degenen die mij nog niet kennen: ik ben Kirsten, 25 jaar, freelance tekstschrijver en samen met vier broers opgegroeid tussen de weilanden in een klein Brabants dorpje.

Herlich dat platteland, maar je wordt ook al gauw met je neus op de feiten gedrukt. Zo reed er elke dag wel een veewagen door de straat. Telkens als ik zo’n varkenssnuitje door de tralies zag steken, bekroop me een gevoel van verdriet en schuld. Waarom denken wij mensen dat we zo met dieren om kunnen gaan? Waarom worden we met z’n allen panisch als we horen dat ze in Aziatische landen hond eten, maar eten we zelf wel op grote schaal koeien, varkens, kippen, lammetjes en vis? Maar vooral: waarom deed ik, als XXL-dierenvriend, hier zelf aan mee? Drie jaar geleden nam ik daarom van de één op andere dag de stap naar vegetariër. Ik was helemaal klaar met dat dierenleed.

 

Gaandeweg leerde ik ook steeds meer over de zuivel- en ei-industrie. Ook allemaal niet best. En da’s nog zacht uitgedrukt. Pasgeboren kalfjes worden direct weggesleurd bij hun moeder, piepjonge haantjes gaan levend door de versnipperaar, zo kan ik nog wel een paar dingen opsommen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het effect op het milieu en je gezondheid. Stap voor stap schrapte ik dus ook zuivel en ei van ‘t menu en afgelopen januari besloot ik dan toch echt full vegan te gaan. M’n beste goede voornemen ooit.

 

Wat heeft het mij gebracht? Veel! Ik heb meer energie, mooiere haren, sterkere nagels en m’n hele verteringsstelsel gaat er net effe wat lekkerder op. Ik heb nieuwe smaken leren kennen, ben koken nóg leuker gaan vinden en ik eet lekkerder dan ooit. Niet alleen blaadjes sla dus. Ik ben d’r helemaal content mee.

 

Toch begrijp ik dondersgoed dat je het moeilijk vindt om die spareribs te laten staan. En dat je niet van de een op andere dag vegetarisch of zelfs veganistisch gaat eten. En dat geeft himmel niks. Ik hoop met mijn blog vooral een klein beetje te inspireren, want elk gerecht zonder dierlijke producten is er één. Op Geen blaadje sla deel ik tips en andere leukigheden over m’n levensstijl, maar vooral lekkere (duh) en makkelijke vegan recepten, zonder al te veel poespas. Zelfs je vrijgezelle ome Henk kan deze maaltjes op tafel zetten.

 

Probeer gewoon eens een keer een receptje. En laat me dan vooral weten wat je ervan vond. Deal?

 

P.S. Na dit betoog toch nog een prangende vraag? Contact me gerust!

Ik ben ook benieuwd naar jou; let’s keep in touch!