Pittige curry met kikkererwten, paprika en spinazie

test alt text
Precies wat we nodig hebben met deze winterse taferelen: een hartverwarmende, pittige curry met onder andere kikkererwten, paprika en spinazie. ????
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Leuk doch enigszins gênant weetje: zo’n vijf jaar geleden had ik als vleeseter nog nooit van curry gehoord, en toen dacht ik dan ook altijd dat mensen iets met de Hela currysaus gingen eten als ze het hadden over curry eten. ???? #koekoek #wereldmeid #komtnooitopdeverhardeweg
Voor 3 à 4 personen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 rood pepertje
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik linzen
  • 2 handen verse spinazie
  • 400 ml kokosmelk light
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • Citroensap
  • Verse koriander
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0,5 eetlepel garam massala
  • Peper
  1. Snipper de ui en rasp de gember. Verhit wat olie in een ruime pan en bak hierin de ui en gember. Pers ook 2 teentjes knoflook uit en bak 3 minuten.
  2. Snij ondertussen de paprika en het pepertje klein. Gooi dit ook bij de ui en co en kruid het geheel met de kurkuma, garam massala en wat peper. Bak 2 minuten en zet ondertussen een volle waterkoker aan voor de rijst.
  3. Spoel de linzen af met water en laat goed uitlekken. Gooi ze daarna, samen met de kokosmelk, bij de groenten. Laat het geheel 20 minuutjes pruttelen.
  4. Kook de rijst zoals op de verpakking staat.
  5. Laat de kikkererwten uitlekken en gooi deze door de saus. Doe ook 2 handen spinazie bij de saus en laat nog even doorkoken, totdat de spinazie geslonken is. Doe als laatst een scheutje citroensap bij de curry en proef of je curry goed is qua kruiden. Zo niet, kruid nog een beetje bij.
  6. Verdeel de rijst en curry over de borden en garneer met koriander. Bon apetit!

Spaghetti met tomatensaus en vegan gehaktballetjes

Het nieuwe gehakt van Naturli lag vorige week voor het eerst in de Albert Heijnse schappen en dat wilde ik natuurlijk wel even uitproberen. Ik besloot er gehaktballetjes van te maken, mét spaghetti en tomatensaus, want dat had ik al lang niet meer op. Ik vond de balletjes erg geslaagd, vooral met extra kruiden! Dit gehakt zou trouwens ook perfect zijn voor m’n vegan worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Just a tip.
Het nieuwe gehakt van Naturli lag vorige week voor het eerst in de Albert Heijnse schappen en dat wilde ik natuurlijk wel even uitproberen. Ik besloot er gehaktballetjes van te maken, mét spaghetti en tomatensaus, want dat had ik al lang niet meer op. Ik vond de balletjes erg geslaagd, vooral met extra kruiden! Dit gehakt zou trouwens ook perfect zijn voor m’n vegan worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Just a tip.
Het nieuwe gehakt van Naturli lag vorige week voor het eerst in de Albert Heijnse schappen en dat wilde ik natuurlijk wel even uitproberen. Ik besloot er gehaktballetjes van te maken, mét spaghetti en tomatensaus, want dat had ik al lang niet meer op. Ik vond de balletjes erg geslaagd, vooral met extra kruiden! Dit gehakt zou trouwens ook perfect zijn voor m’n vegan worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Just a tip.
Voor vier personen
  • 1ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bakje vega gehakt van Naturli (verkrijgbaar bij AH)
  • 1 pak volkoren spaghetti
  • 300 gram winterpeen
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 140 gram tomatenpuree
  • Paneermeel (let op: in sommige zit ei!)
  • Verse basilicum
  • Italiaanse kruiden
  • Knoflookpoeder
  • Paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Vegan bakboter
  1. Snipper de ui en snij de winterpenen in blokjes. Verhit wat olie in de pan en bak hierin de ui en winterpeen. Pers ook twee teentjes knoflook uit en laat het geheel 5 minuutjes bakken.
  2. Zet ondertussen een volle waterkoker aan voor de pasta. Kruid (op gevoel) het gehakt met peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, chilipoeder en Italiaanse kruiden en voeg paneermeel toe. Kneed goed door elkaar en draai vervolgens balletjes van gewenste grootte.
  3. Gooi de tomatenpuree en tomatenblokjes bij de ui en wortel en kruid met Italiaanse kruiden en peper. Doe er eventueel een scheut water bij als de saus te dik is. Laat het geheel tien minuutjes pruttelen.
  4. Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking.
  5. Verhit, terwijl de saus pruttelt, wat vegan bakboter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin. Als ze klaar zijn, mag je ze in de saus gooien.
  6. Bak de cherrytomaatjes in de pan waar de gehaktballetjes inzaten. Mag aan het takje (leuk voor het oog), maar zonder is praktischer. Als er te weinig boter over is gebleven in de gehaktballetjespan, kun je er een klein scheutje olijfolie bij doen. Bak de tomaatjes 3 minuten.
  7. Proef of je saus lekker is, kruid anders nog een beetje bij. Doe de gebakken cherrytomaatjes ook bij je saus.
  8. Verdeel de spaghetti en daarna de saus met balletjes over de borden en serveer met verse basilicum. Smakelijk!

Q&A: boyfriend editie

Ik zat laatst in de trein toen me een leuk idee te binnen schoot: een Q&A, maar dan met m’n vriend Daan. Want ik kan het allemaal wel mooi vertellen, maar het is misschien ook weleens leuk om te lezen wat iemand in mijn directe omgeving van mij en mijn veganheid vindt. Daarom mochten jullie alles aan mijn Daanos vragen via Insta Stories. Wat mijn slechtste eigenschappen zijn,
of Daan het weleens lastig vindt dat ik vegan ben en wat hij het állerleukst aan mij vind? Snel verder lezen!
Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Daan: ‘’In de kroeg met het WK: Nederland – Mexico.’’
Kirsten: ‘’Ja, maar we kenden elkaar wel al van gezicht. De broer van een vriendin van mij is een vriend van Daan. We gingen weleens met jullie vriendengroep mee stappen.’’
Daan: ‘’Ja, maar toen hebben we nooit met elkaar gepraat. Gek eigenlijk, hè?’’
Kirsten: ‘’Ja, best gek. Maar die WK-avond was echt heel leuk.’’
Daan: ‘’Jij viel gewoon voor mijn salsa-moves.’’
Kirsten: ‘’Kan ik niet ontkennen. Leuk detail: Daan wilde een salsa-liedje aanvragen omdat ik niet geloofde dat hij salsa kon dansen. Maar Nederland had gewonnen, dus ze wilden alleen maar liedjes draaien à la Viva Hollandia en Wij houden van Oranje. Toen zei Daan tegen de DJ: ‘Ja, maar ik heb echt een heel leuk meisje ontmoet man.’ Dat is toch cute! De DJ zei toen dan ook: ‘Oké, vooruit dan.’’’
Daan ‘’Wat een casanova ben ik toch ook hè.’’
Is Daan ook vegan?
Daan: ‘’Eigenlijk niet, maar ik ben nu begonnen met een half jaar vegan eten. Ik was al vegetariër.’’
Kirsten: ‘’Maar we mogen jou zeker nog niet officieel vegan noemen?’’
Daan: ‘’Eerst even kijken hoe dit bevalt! Tot nu toe bevalt het in ieder geval goed.’’
Kirsten: ‘’Mis je iets?’’
Daan: ‘’Nee. Ik had wel verwacht dat ik kaas zou missen, maar dat mis ik eigenlijk helemaal niet.’’
Wat vind Daan ervan dat jij vegan bent?
Daan: ‘’Goed! Ik vind dat je supergoed bezig bent. En dat je vooral lekker moet doen wat je zelf wil.’’
Kirsten: ”Lief!”
Vind je het soms lastig dat je vriendin vegan is en jij niet?
Daan: ‘’Nee, helemaal niet.’’
Kirsten: ‘’In het begin wel soms, toch?’’
Daan: ‘’Ja, met vakantie of uiteten was dat helemaal in het begin wel lastig. Maar nu hebben we er meer handigheid in en ben ik er ook aan gewend.’’
Ben je door je vriendin zelf ook meer aangetrokken door de vegan lifestyle?
Daan: ‘’Ik ben in ieder geval wel veel bewuster geworden. Ben er nu zelf dus ook mee bezig als test, om te kijken wat het met mijn lichaam doet.’’
Kirsten: ‘’Als je mij niet had zou je dat misschien niet hebben, of wel?’’
Daan: ‘’Misschien wel vegetarisch, maar niet veganistisch nee.’’
Hoe reageerde jij toen je hoorde dat Kirsten vegan ging eten?
Daan: ‘’’Oké, goed zo.’ Haha.’’
Kirsten: ‘’Ja, heel chill was dat.’’
Wat is je favoriete sport om te doen?
Daan: ‘’Voetbal en crossfit! Voetballen doe ik 2 à 3 keer per week – hoewel het nu winterstop is – en crossfit doe ik 3 à 4 keer per week.’’
Kirsten: ”En als je een keuze zou moeten maken tussen die twee?”
Daan: ”Dat kan ik niet, haha. Ik vind het allebei superleuk en het is ook niet echt te vergelijken met elkaar.”
Wat is je favoriete girls WOD?
Kirsten: ”Toen ik dit las dacht ik echt: z’n favoriete watte?! Maar dat is dus iets van crossfit.”
Daan: ”Haha ja, dat is een ronde met verschillende oefeningen die je moet doen. Ik vind Angie altijd wel een goede uitdaging: 100 pull-ups, 100 push ups. 100 sit-ups en 100 squats. Dat moet je dan zo snel mogelijk doen.”
Hoe is het om zo’n leuke vriendin te hebben?
Daan: ‘’Superleuk.’’
Kirsten: ‘’Niks aan toe te voegen.’’
Wat vind je het leukste aan Kirsten?
Daan: ‘’Ja… Wat niet? Ik vind het leuk hoe je bent en je past goed bij me. We zitten op elk vlak op dezelfde golflengte.’’
Kirsten: ‘’Hoe ben ik dan?”
Daan: ”Je bent grappig en lief. En dat je zwabbert vind ik ook leuk, daar kan ik altijd hard om lachen.”
Kirsten: ”Voor de mensen die niet weten wat zwabberen betekent: ik laat supervaak dingen uit m’n handen vallen, stoot per ongeluk dingen om of ik glij uit. Miss Clumsy.”
Daan: ”Kirsten drinkt meestal rode wijn, ik witte. Drie keer raden hoeveel rode wijnglazen we nog overhebben en hoeveel witte wijnglazen.”
Kirsten: ”Hahaha ja, de rode wijnglazen zijn bijna allemaal gesneuveld. Wat erg eigenlijk.”
Wat vind je het aantrekkelijkst aan Kirsten? (Leuk deze vragen jongens, ga zo door!!)
Daan: ‘’Haar lange benen.’’
Kirsten: ”Ja, daar ben ik zelf ook blij mee. Behalve als ik in het pashokje sta en broek nummero acht óók te kort is.”
Wat voor werk doe je?
Daan: ‘’Ik werk bij de Mars in Veghel als machine minder. We maken Twix en ik help mee overviewen, met het aansturen van de lijn en de lijnsnelheid… Lastig uit te leggen in het kort.’’
Kirsten: ‘’Vind je dat leuk om te doen?’’
Daan: ‘’Voor nu is het prima, maar mijn ambitie is om teamleider te worden. Daar ben ik nu mee bezig.’’
Op welke manieren heeft Kirsten je allemaal omgekocht om de boodschappen te doen als zij geen zin heeft?
Daan: ‘’Haha, op welke manieren niet?’’
Kirsten: ‘’Hahaha.’’
Daan: ‘’Alles, als ze er zelf maar onderuit komt.’’
Kirsten: ‘’Neee, dat valt allemaal wel mee.’’
Daan: ‘’Jij biedt echt alles aan.’’
Kirsten: ‘’Ja, maar boodschappen vind ik nooit zo erg. Voor de was heb ik inderdaad wel veel slimme deals gesloten.’’
Wat is het favoriete recept van je vriendin?
Daan: ‘’Dan ga ik toch voor het vegan stoofvlees.’’
Kirsten: ‘’Ja, die is wel echt goeie hè?’’
Wat is je favoriete vegan junkfood?
Daan: ‘’Pizza. Pizza = life.’’
Kirsten: ‘’Vind je vegan pizza net zo lekker als ‘normale’?’’
Daan: ‘’Vegan pizza vind ik ook lekker, maar moet er nog wel aan wennen. Aan die kaas.’’
Kirsten: ‘’Ja, snap ik. Jij komt ook net van de echte kaas af, dan is het verschil misschien wel groot.’’
Daan: ‘’Ja, daar moet je aan wennen. Ik denk dat jij ook zou moeten wennen als je nu weer ‘normale’ kaas zou eten.’’
Kirsten: ‘’Ja, dat denk ik ook. Ik weet niet eens meer hoe dat smaakt.’’
Wil je kinderen en zo ja, hoeveel?
Daan: ‘’Ja en ik denk twee.’’
Kirsten: ‘’Ja, eens. Als het allemaal lukt, natuurlijk.’’
Wat zijn Kirstens slechte eigenschappen?
Daan: ‘’Het is een rommelkont.’’
Kirsten: ‘’Haha, true.’’
Daan: ‘’En ik weet niet of het per se een slechte eigenschap is, maar je zit vaak heel erg in je eigen wereld waardoor ik dingen 35 keer moet vragen voordat je antwoord geeft. En soms kun je een beetje zeuren.’’
Kirsten: ‘’Dat eerste is waar. Ik ben echt een dromert met het concentratievermogen van een visstick. En over dat zeurgedeelte: jij vindt iets nogal snel zeuren.”
Daan: ”Vind jij dat je nooit zeurt dan?”
Kirsten: ”Ja. Jij vindt het al zeuren als ik vraag of je de tafel even wil opdekken terwijl ik al een half uur in de keuken sta te ploeteren .’’
Daan: ‘’Oké, soms. Maar soms zeur je wel echt. En hallo, ik mag hier trouwens de vragen beantwoorden.”
Wat is jullie favo GIF?
Daan:
Kirsten:
Wat is jullie volgende vakantiebestemming?
Daan: ‘’We gaan in september naar Spanje. Mijn ouders gaan daar een vakantiehuis huren waar we met heel het gezin een weekje heengaan. We willen van tevoren ook nog met z’n tweeën weg.’’
Kirsten: ‘’Ja, maar we weten nog niet precies waarheen.’’
Daan: ‘’Misschien Kroatië.’’
Tot slot: hoe vaak eten jullie een blaadje sla?
Kirsten: ‘’Nou, niet vaak. Toch?’’
Daan: ‘’Nee. Ja, wel in wraps of zo.’’
Kirsten: ‘’Wel veel blaadjes sla, maar niet veel salades.’’
Daan: ‘’Misschien eens in de twee weken.’’

The end!

Voor nog meer prangende – of minder prangende – vragen mag je me altijd DM’en of contacten!
Voor nog meer prangende – of minder prangende – vragen mag je me altijd DM’en of contacten!

Noodlesoep met tofu, groene paprika en champignons

Jep, ook bij huize Geen Blaadje Sla had de griep aangeklopt. En als ik ziek ben heb ik altijd zin in soep, maar mijn staafmixer doet het de laatste tijd maar voor de helft. Flut met peren, dus. Gelukkig bedacht ik me dat er ook gewoon noodlesoep bestaat: een supervullende en -gezonde soep, zónder staafmixer! Yes. Ben nu trouwens gewoon weer op de been! Komt vast door die soep. ????
Voor 3 à 4 kommen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blok tofu
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 200 gram noodles
  • 1 groene paprika
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 blik cannellini bonen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Sojasaus
  • Chilipeper
  • Sesamzaadjes
  • Korianderzaad
  1. Leg de tofu op een theedoek en laat het blok uitlekken door er iets zwaars op te zetten (een pan, bijvoorbeeld). Laat een kwartier zo staan. Snipper ondertussen de ui en snij de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Rasp ook de gember.
  2. Snij de tofu in 6 of 8 dunne plakjes (2 per persoon) en leg in een bakje. Giet hier sojasaus overheen, totdat de plakjes onder staan. Zet het bakje in de koelkast.
  3. Verhit wat olie in de pan en bak hierin de ui. Pers na 2 minuten de knoflook uit en gooi de geraspte gember en lekker wat korianderzaad en chilipoeder erbij. Laat even bakken.
  4. Zet de waterkoker aan met 1 liter water. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tofuplakken aan beide kanten goudbruin. Leg ze daarna even apart.
  5. Voeg dan 1 liter kokend water toe aan de soeppan, samen met 2 groentebouillonblokjes, de noodles en de paprika. Laat 2 minuten koken en gooi ondertussen de cannellini bonen in een vergiet.
  6. Terwijl de soep kookt, mag je de champignons bakken. Dit kan gewoon in dezelfde pan als waar je de tofu in bakte. Voeg ook de overgebleven sojasaus uit het bakje van de tofu bij de champignons.
  7. Voeg de champignons en bonen toe aan de soep, verdeel dit over de soepkommen en doe in elke kom 2 tofuplakken. Garneer tot slot met wat sesamzaadjes. Smakelijk!

VEGANNIVERSARY: hoe verliep mijn eerste jaar als vegan?

First things first: GELUKKIG NIEUWJAAR! Dat het maar een liefdevol, gezond, succesvol en als het effe kan (ja, dat kan) ook een diervriendelijk jaar mag worden. Een nieuw jaar betekent voor mij ook een jubileum: 1 januari 2018 werd ik namelijk vegan! Een soort van goed voornemen dus, maar dan wel eentje waarvan ik wist dat ik hem sowieso forevah vol ging houden.
Vegetariër ben ik al sinds oktober 2015 (of zo). In het begin at ik nog vrolijk kwark op een doordeweekse en een gekookt eitje op een zondagse ochtend, maar toen ik voor inspiratie een paar vegan accounts op Insta ging volgen, leerde ik gaandeweg steeds meer over de gruwelijke kanten achter de ei– en zuivelindustrie. Daarvoor had ik echt geen idee. Stapje voor stapje schrapte ik daarom alle dierlijke producten van het menu. Halverwege 2017 at ik daarom al vrij weinig dierlijke producten, behalve nog soms als het ergens in verwerkt was (melkpoeder of kippeneiwit in een vleesvervanger, bijvoorbeeld) of als ik buiten de deur ging eten – ik wilde niet lastig zijn. Dit stond me echter steeds meer tegen en na een aantal schoppen onder m’n kont van m’n vriend­ – daar vertelde ik laatst toevallig nog over in deze instapost – besloot ik ergens halverwege/eind december toch voor die 100% vegan te gaan. Maar wel na de feestdagen, want de kerstmenu’s stonden al gepland.
Vegetariër ben ik al sinds oktober 2015 (of zo). In het begin at ik nog vrolijk kwark op een doordeweekse en een gekookt eitje op een zondagse ochtend, maar toen ik voor inspiratie een paar vegan accounts op Insta ging volgen, leerde ik gaandeweg steeds meer over de gruwelijke kanten achter de ei- en zuivelindustrie. Daarvoor had ik echt geen idee. Stapje voor stapje schrapte ik daarom alle dierlijke producten van het menu. Halverwege 2017 at ik daarom al vrij weinig dierlijke producten, behalve nog soms als het ergens in verwerkt was (melkpoeder of kippeneiwit in een vleesvervanger, bijvoorbeeld) of als ik buiten de deur ging eten – ik wilde niet lastig zijn. Dit stond me echter steeds meer tegen en na een aantal schoppen onder m’n kont van m’n vriend­ – daar vertelde ik laatst toevallig nog over in deze instapost – besloot ik ergens halverwege/eind december toch voor die 100% vegan te gaan. Maar wel na de feestdagen, want de kerstmenu’s stonden al gepland.
Vegetariër ben ik al sinds oktober 2015 (of zo). In het begin at ik nog vrolijk kwark op een doordeweekse en een gekookt eitje op een zondagse ochtend, maar toen ik voor inspiratie een paar vegan accounts op Insta ging volgen, leerde ik gaandeweg steeds meer over de gruwelijke kanten achter de ei- en zuivelindustrie. Daarvoor had ik echt geen idee. Stapje voor stapje schrapte ik daarom alle dierlijke producten van het menu. Halverwege 2017 at ik daarom al vrij weinig dierlijke producten, behalve nog soms als het ergens in verwerkt was (melkpoeder of kippeneiwit in een vleesvervanger, bijvoorbeeld) of als ik buiten de deur ging eten – ik wilde niet lastig zijn. Dit stond me echter steeds meer tegen en na een aantal schoppen onder m’n kont van m’n vriend­ – daar vertelde ik laatst toevallig nog over in deze instapost – besloot ik ergens halverwege/eind december toch voor die 100% vegan te gaan. Maar wel na de feestdagen, want de kerstmenu’s stonden al gepland.
Hoe heb ik het aangepakt?
Omdat ik al een tijdje aan het flirten was met de vegan wereld, wist ik er al best wat over. Remia Mayolijn als masjonès, bijvoorbeeld. En dat melk en ei altijd dikgedrukt op de verpakking staan. #hendig En dat harde broodjes (bijna) altijd vegan zijn en zachte juist weer niet. Zulke dingen. Daarnaast had ik natuurlijk al lang en breed uitgezocht of mijn favoriete chips ­– naturelchips ribbel. Met ketchup. – vegan was (o, jazeker). De laatste niet-vegan producten maakte ik eind december op, en alles wat niet opging flikkerde ik linea recta in de prullenbak. #degroetjes
Een jaar vegan: wat viel mee?
Serieus bijna alles. Van tevoren leek naar 100% vegan gaan een megagrote stap, maar uiteindelijk veranderde er bijna niks. Binnenshuis is veganistisch eten sowieso een fluitje van een cent. Ik kon ook ongeveer mijn eetpatroon aanhouden, want alles wat ik at is vaak ook vegan te krijgen. Het is soms gewoon even googlen. Ik dacht dat het heel lastig ging worden om buiten de deur te eten – en eerlijk is eerlijk: vegetarisch is ook wel vier keer makkelijker dan veganistisch – maar daar vond ik al snel een weg in. Een mailtje of belletje van tevoren naar een restaurant of iets leuks samenstellen met de ingrediënten op de kaart, en anders: lang leve de friet met ketchup en slaaj. Altijd genoeg fruit, veggies en repen in je tas is ook handig. Op die manier is er geen man overboord.
Ik krijg regelmatig de vraag of ik kaas niet mis. Nee, eigenlijk niet. In het begin misschien op een pizza of tosti, maar 1. Ik hield me dan steeds voor wat voor leed erachter schuilt en 2. die zin ebte na een paar weken volledig weg. Het blijkt dus ook dat kaas verslavend is. Tip dus voor degenen die vegan willen worden, maar niet zonder kaas denken te kunnen: probeer eens een maand geen kaas te eten. Wedden dat je op het eind van die maand helemaal niet meer zo de drang hebt naar kaas? Er is trouwens ook genoeg aanbod in vegan kaas en dat is zeker lekker, maar ik ga niet liegen: exact de smaak zoals dierlijke kaas ga je het niet krijgen.
Wat viel tegen?
Vooral het psychologische stukje eigenlijk. ”The hardest part about being vegan is watching people you care about continue to ingnore the suffering you so strongly oppose”, las ik laatst ergens. Ik denk dat veel vegans dit wel herkennen. M’n omgeving weet ondertussen wel hoe de vork in de steel zit (altijd als er eten involved is, begint er namelijk ook wel weer iemand over) en vinden ‘het heel goed dat ik het doe’, maar de meesten blijven toch volle bak voor dierenleed kiezen. Voor de duidelijkheid: ik respecteer iedereens keuze, maar lastig vind ik het wel. Het kan ook best eenzaam voelen of zo. Gelukkig zijn er ook mensen in mijn omgeving die nu wel minderen met vlees, en met zulke stapjes ben ik al superblij!
Een ander dingetje is dat hoe meer je weet, hoe bewuster je van alles wordt. En daar word je niet per se blijer van. De wereld is bijvoorbeeld vrij hypocriet (‘Ik ben echt een dierenvriend. Omg, echt verschrikkelijk die beelden uit dat slachthuis, kan daar echt niet naar kijken. O, naar de McDonalds zeg je? Lekker, een quarterpounder en acht kipnuggets, please.”) en dat vind ik best lastig te verkroppen. Ook vind ik het nu lastiger om gezellig bij bijvoorbeeld een barbecue-vreetfestijn te zitten, dan dat ik dat in het begin vond. Ik zal er by the way altijd met een pokerface zitten hoor, maar vanbinnen voel ik me er niet heel chill bij.
Toch ben ik ondanks dit allesbehalve depressief. Mijn oplossing? Proberen naar de positieve dingen te kijken, naar de ontwikkelingen van de laatste tijd (want die zijn er VEUL). Op baalmomentjes denk ik aan het feit dat ik gelukkig 0,0 bijdraag aan enige vorm van dierenleed. En soms moet ik mezelf ook even een spiegel voorhouden: ik heb ook 22 jaar vlees gegeten en maakte die connectie zelf ook niet meteen, dus anderen zijn daar ook niet meteen klaar voor. En natuurlijk heb ik ook veel aan mijn hele lieve Insta-volgers die mij precies snappen! Dat is echt fijn hoor, dat je ook eens kan praten met mensen die dezelfde struggles hebben als jij en die jou écht snappen. In mijn omgeving heb ik zelf namelijk geen vegans. Dus mocht jij dit lezen en ook zin hebben om effe te babbelen met een gelijkgestemde: mijn inbox staat altijd open! ????
Ook als je (nog) geen vega(n) bent en tips/hulp/raad wil, trouwens. ????
Wat merkte mijn lichaam er het afgelopen jaar van?
De eerste paar weken na mijn veganswitch had ik last van opgeblazen buik. Niet voortdurend, maar een paar dagen per week, meestal na het avondeten. Op de facebookpagina Vegan Nederland (tip: handig!) had ik van tevoren al ooit eens gelezen dat dat normaal is. Je darmen moeten simpelweg wennen aan de switch in je dieet. Zoals ik al schreef at ik al heel weinig dierlijk, maar blijkbaar hadden die paar kippeneiwitjes en melkpoedertjes per week toch invloed. Nu heb ik juist nooit meer een opgeblazen gevoel en loopt de vertering juist op rollekes.
Ik wilde dus ook zeggen dat ik bijna nooit meer ziek ben, maar ik lig at the moment toch te snotteren onder een dekentje, haha. Deze griepepidemie niet kunnen ontwijken, helaas. Maar verder heb ik dit jaar alleen een keelontsteking te pakken gekregen na een heftig festivalweekend, verder was ik helemaal in m’n nopjes. En dat is voor mij best goed, want voorheen was ik best vaak ziek, of in ieder geval niet fitjes. Ik merk dan ook dat mijn weerstand tien keer beter is. En hallo, kunnen we het even hebben over m’n knappe nagels? Vroegâh kwam het witte gedeelte na drie weken groeien net kijken en het scheurde alweer in of klapte om. Story of my fingers life. Nu heb ik opeens supersterke parels aan m’n vingers. En daar ben ik superblij mee. Ook m’n haar groeit opeens als kool en ziet er gezonder uit. En tot slot heb ik meer energie en kom ik ’s ochtends makkelijker uit bed. Zegt volgens mij genoeg: lang leve het plantaardige dieet! Voor deze resultaten hoef je niet übergezond vier keer per dag aan de salades, trouwens. Zo eet ik bijvoorbeeld nog steeds iets te veel chips. Maar minderen met chips is weer een voornemen voor komend jaar. Hou ik vast lang vol en zo. ????
Tips voor mensen die stiekem ook graag vegan willen worden
Voor degenen die denken: potverdrie, doe mij ook zo’n vegan lifestyle! Mijn gouden tip: begin gewoon, stapje voor stapje. Als ik het kan, kan jij het ook. En ja, dat zegt iedereen, maar ik meen het. Ik was een vleeseter in optima forma uit een Brabants (en beetje judgy) dorpje waar je blij moet zijn als er al iets vegetarisch op de kaart staat.
Ik zou zeggen: pak er een kop thee of een bel wijn bij, ga lekker googlen en sla alles op: recepten, tips, je favoriete producten en eventueel vervangers daarvoor, etc. Een goede voorbereiding is het halve werk. Gooi alle dierlijke producten uit je kast en koelkast – geef het eventueel aan de buurvrouw – en vervang dit met lekkere, plantaardige producten. En geef toe: met de producten die er de afgelopen jaar bij zijn gekomen moet dit best wel een piece of vegan cake’je zijn. Ik bedoel maar: vegan Cornetto, Ben & Jerry en Alpro-ijs (en zo nog 100 andere ijssoorten), kipkerriesalade van De Vegetarische Slager, vegan pizza’s bij New York Pizza én Domino’s, biefstuck van Vivera, het broodbeleg van Kips en Quorn, Roockworst van De Vegetarische Slager, Violife (smeer)kaas, et cetera, et cetera. En verder lekker veel peulvruchten, groenten, fruit en granen in die (koel)kast, natuurlijk!
Vind je het tóch heel lastig, hou dan vooral m’n bloggo in de gaten. Heel binnenkort kom ik met een e-book met heeel veel tips en een handig weekmenu voor houvast (inclusief boodschappenlijst)!
Voor de already vegans: herken je je in mijn pros en struggles? Let me know! Ben ik erg benieuwd naar. ????

Noodles met crispy tofu, champignons en bimi

In het begin van mijn vega(n)-carrière wist ik niet zo goed wat ik nou precies met zo’n blok tofu aanmoest, maar ik geef met trots toe dat ik ondertussen een echt #tofutrutje ben. Met de juiste marinade en bij voorkeur uit de oven – daar worden ze crispy van – vind ik tofu superlekker. Lekker ook met noodles en gruuntjes, dus dat besloot ik dan ook te maken. Lekker makkelijke maar gezonde maal!
Voor 4 personen
  • 400 gram noodles
  • 200 gram bimi
  • 150 gram sugarsnaps
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Cashewnoten (ongezout)
  • Teriyakisaus
Voor de marinade
  • Sojasaus
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 theelepels sambal (of meer, als je van pittig houdt)
  • Scheutje citroensap
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  1. Laat de tofu goed uitlekken door er 10 minuten iets zwaars op te zetten en tussendoor aan te drukken. Snij het blok daarna in kleine blokjes en doe ze in een bakje. Schenk hier sojasaus bij, totdat de blokjes niet niet onder sojasaus staan. Voeg ook de rest van de marinade-ingrediënten toe. Hussel goed door en laat minimaal een half uur in de koelkast staan.
  2. Verarm de oven voor op 200 graden. Snij de champignons in plakjes en snij het topje en kontje van de sugarsnaps. Snij de roosjes van de bimi en doe deze in een apart schaaltje. De bimisteeltjes mogen in kleinere stukjes worden gesneden.
  3. Leg de gemarineerde tofublokjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif ze voor 25 minuten in de oven. Hussel halverwege even om.
  4. Als de tofu nog 10 minuten moet: kook de noodles zoals aangegeven op de verpakking. Verhit wat olie in een wokpan en bak hierin de champignons 2 minuten. Voeg daarna de bimisteeltjes en sugarsnaps bij de champignons en wok nog eens 3 minuten. Gooi als laatste de bimiroosjes erbij, die hoeven maar een minuutje.
  5. Voeg een flinke scheut teriyakisaus bij de groenten en roer goed door. Hak ondertussen de cashewnoten wat kleiner en giet de noodles af. Gooi de noodles bij de groenten, garneer met de cashewnoten en smullen maar!

Fluffy pancakes

Op normale werkdagen ben ik al blij als ik ’s ochtendsvroeg capabel genoeg ben om mijn broek niet achterstevoren aan te trekken, maar als ik een beetje uit kan slapen en de tijd heb, maak ik graag een uitgebreid ontbijtje. Deze beauties smaken net zo lekker als dat ze eruit zien. Beloof me dat je ze een keer maakt in je leven. Ook lekker als lunch, trouwens!
Voor vier pannenkoekjes
  • 200 gram spelt- of volkorenbloem
  • 350 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl appelcider azijn
  • 1 tl vanillesuiker (optioneel)
  • 2 tl cacaopoeder (optioneel)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • Olijfolie
Toppings:
  • Ahornsiroop
  • Aardbeien
  • Blauwe bessen
  • Frambozen
  • Banaan
  • Of ander (diepvries)fruit, wat je maar lekker vindt
1. Gooi het meel, de bakpoeder, de kaneel, het zout en de eventuele cacao en vanillesuiker in een kom. Voeg al roerend de sojamelk en het theelepeltje appelcider azijn toe.
2. Als je een klontvrij beslag van mooie dikte hebt, mag er gebakken worden. Laat wat olijfolie warm worden in een pan met goede aanbaklaag en giet een beetje beslag hierin. Handig om dit met een soeplepel te doen! Als je perfecte, insta-waardige pancakes wil krijgen, kun je ook een vormpje gebruiken, maar ik deed het gewoon uit de losse pols.
3. Bak het pannenkoekje aan twee kanten mooi bruin en leg op een bord. Giet er een beetje ahornsiroop overheen. Leg een bord ondersteboven op het bord om je pannenkoek warm te houden.
4. Bak en stapel door tot het beslag op is. Top af met nog wat ahornsiroop en het fruit. Dat is potverdorie nog eens lekker wakker worden hè. Je zou er bijna een ochtendmens van worden.

Vegan kaassoufflés

Bij wie is het nog meer zondag frietdag? Vruuger at ik daar het liefst een kaassoufflé bij, maar sinds ik vegan werd, ben ik aangewezen op wat bitterballen of een kroketje (van De Vegetarische Slager of gewoon van d’n Aldi). Ook niks mis mee hoor, maar stiekem miste ik die ouderwetse kaassoufflé toch best wel. Daarom besloot ik zelf maar eens een poging te wagen. En ik kan je vertellen: ik ben erg content met het resultaat. En de kaassoufflétjes zijn ook nog eens makkelijk om te maken. #winwin
Voor 4 kaassoufflés
  • 4 plakjes bladerdeeg (Koopmans origineel is vegan)
  • 4 plakjes van je favoriete vegan kaas (bijvoorbeeld Violife of Wilmersburger)
    4 plakjes van je favoriete vegan kaas (bijvoorbeeld Violife of Wilmersburger)
  • Paneermeel (let op: in sommige zit ei)
  • Sojamelk ongezoet
  • Mosterd
  • Cayennepeper
  • Zonnebloemolie
  • Keukenpapier
  1. Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht, zodat ze kunnen ontdooien.
  2. Als de plakjes iets zachter zijn geworden, mag je er een dun laagje mosterd op smeren. Beleg dan de helft van elk plakje bladerdeeg met een plak vegan kaas (eventueel dubbelgevouwen als-ie groot is). Let wel op dat je de kaas niet te dicht tegen de rand legt.
  3. Gooi een beetje cayennepeper over je soon-to-be-kaassoufflés en vouw ze dicht. Prik de randen goed aan met een vork.
  4. Schenk een beetje sojamelk in een schaaltje en doe een flinke laag paneermeel in een diep bord. Schenk een laag zonnebloemolie in een pan en zet op hoog vuur, zodat het alvast heet kan worden.
  5. Pak een kwastje erbij en bestrijk de kaassoufflés aan beide kanten met de sojamelk. Leg de kaassoufflés dan aan beide kanten in de paneermeel.
  6. Kijk of de olie heet genoeg is. Ik test dit altijd door een paar korreltjes paneermeel in de olie te gooien; als de korreltjes meteen beginnen te frituren, is het heet genoeg. Leg de kaassoufflés voorzichtig in de pan en bak ze aan beiden kanten, totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje krijgen.
  7. Leg een paar vellen keukenpapier op het aanrecht en laat de kaassoufflés hier even op uitlekken. Daarna kun je aanvallen. Smakelijk!

Mexicaanse schotel met zoete aardappel, bonen en guacamole

Ik had nog wat ingrediënten over van de taco’s van laatst, dus besloot ik een lekkere Mexicaanse schotel te maken met zoete aardappelfrietjes. Frietjes in de oven, wat groenten snijden, sausjes maken en klaar. Heerlijk eten met weinig inspanning; ik hou d’r van.
En ja ja, die witte kwakjes – sorry voor de benaming – die je op de foto ziet is zure room. Vegan! De cashewnoten die ik hiervoor gebruikte moeten wel een nachtje weken, dus hou daar rekening mee! Wil je het recept vanavond nog maken? No worries: zonder de zure room is dit gerecht ook gewoon om over naar huis te schrijven.
Voor twee à drie personen
  • 400 gram zoete aardappels
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik zwarte bonen
  • 1 blikje maïs
  • 2 bosuitjes
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • Verse koriander
  • Cayennepeper
  • Paprikapoeder
  • Komijnzaad
  • Chilipeper
  • Knoflookpoeder
Voor de guacamole
  • 2 avocado’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojayoghurt (of sojaroom; kun je dat meteen voor de zure room gebruiken)
  • Citroensap
  • Peper
  • Zout
Voor een hele pot zure room (optioneel)
  • 200 gram geweekte cashewnoten (na een nacht in het water zijn ze geweekt)
  • 1 flinke eetlepel appel-cider azijn
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 scheutjes sojaroom
  • 50 ml water
  • Citroensap
  • Snuf zout
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Borstel de zoete aardappels schoon en snij ze in frietjes. Gooi ze in een ovenschaal, sprenkel er olijfolie overheen en kruid ze royaal met cayennepeper, chilipeper en knoflookpoeder. Hussel goed door, zodat alle frietjes onder de olie en kruiden zitten. Zet de frietjes voor 30 tot 40 minuten in de oven.
  2. Laat de bonen en maïs uitlekken. Snij de paprika en tomaten in blokjes en doe ze, samen met de bonen en maïs, in een kom. Kruid het geheel met wat paprikapoeder en komijnzaad. Snij de bosuitjes in ringetjes en zet deze even apart.
  3. Maak de guacamole: doe het vruchtvlees van de avocado’s, de sojaroom of -yoghurt, 2 uitgeperste teentjes knoflook en een scheut citroensap in een kom en mix met een staafmixer (of blender) tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Als je van pittig houdt is het ook lekker om hier nog wat chilipoeder bij te doen.
  4. Maak de zure room door alle ingrediënten hiervoor in de blender te doen en te blenden tot een gladde saus. Voeg eventueel nog wat water en/of sojaroom toe als je saus te dik is.
  5. Haal de zoete aardappel frietjes uit de oven. Verdeel de bonen, maïs en groenten over de frietjes en top af met lekker veel guacamole en zure room. Garneer met verse koriander en de gesneden bosui. Smakelijk eten!

Geen Blaadje Sla’s vegan kerstmenu!

Bloed, zweet en tranen, maar hier is-ie: mijn vegen kerstmenu!
Alle recepten zijn gebaseerd op vier personen.
Voorgerechten
Gevulde portobello met gekarameliseerde ui, dadels, rozemarijn en gember
  • 4 portobello’s
  • 2 rode uien
  • 6 dadels
  • 1 cm verse gember
  • Ahornsiroop
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Verse rozemarijn
  • Knoflookpoeder
  • Peper
  • Zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en snij de uien in halve ringen. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui zo’n 3 minuten. Ontpit ondertussen de dadels en snij deze in plakjes.
  2. Gooi na 3 minuten de dadels bij de ui. Haal de naaldjes van de rozemarijntakjes totdat je ongeveer een eetlepel hebt en gooi dit er ook bij. Bak even mee.
  3. Besprenkel het geheel met een flinke scheut balsamicoazijn en ahornsiroop. Rasp de gember en voeg dit, samen met een snuf zout en peper, bij het geheel.
  4. Terwijl de rest zachtjes bakt, kun je de portobello’s uithollen. Verwijder het steeltje en schraap met een lepel de binnenkant eruit (maar niet teveel, anders wordt-ie te dun). Smeer de portobello’s in met olijfolie, gooi er knoflookpoeder overheen en zet ze ondersteboven in een ovenschaal.
  5. Vul de portobello’s met het ui-dadelmengsel en schuif ze voor 15 minuutjes in de oven.
Gemarineerde kipspiesjes met salade
2 bakjes vegetarische kipstuckjes (ik gebruikte die van De Vegetarische Slager, die zijn lekker groot)
  • 1 rode ui
  • ½ rode paprika
  • 50 gram gemengde sla
  • Satéprikkers
  • Voor de dressing
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • 1 eetlepel ketjap
    • 1 theelepel mosterd
    • 1 flinke scheut citroensap
    • Chilipoeder
    • Knoflookpoeder
    • Sesamzaadjes
    • Peper
    • Zout
    1. Doe de satéprikkers in een kom met water en laat minstens een uur staan, dat voorkomt splinteren.
    2. Doe alles voor de dressing in een schaaltje of bakje – de kruiden mogen vooral op gevoel – en doe hier de kipstuckjes bij. Schep goed om zodat elk bofkipje onder de dressing zit en zet voor minstens een half uur in de koelkast.
    3. Snipper de ui en snij de paprika in blokjes. Vul vier glaasjes met wat sla, ui en paprika.
    4. Haal de kipstuckjes uit de koelkast en rijg ze aan de satéprikkers. Pak een grillpan erbij (of een normale, dat kan ook) en bak ze (zonder olie) tot ze goudbruin worden. Zet de kipspiesjes in de glaasjes en klaar is Kees!
    Hoofdgerechten
    Vegan wellington
    • 3 wortels
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 250 gram kastanjechampignons
    • 1 blik linzen
    • 300 gram verse spinazie
    • 1 pakje vegetarisch gehakt
    • 1 rol vers bladerdeeg (ligt in de koeling. Tante Fanny, Jumbo en AH huismerk zijn sowieso vegan)
      1 rol vers bladerdeeg (ligt in de koeling. Tante Fanny, Jumbo en AH huismerk zijn sowieso vegan)
      1 rol vers bladerdeeg (ligt in de koeling. Tante Fanny, Jumbo en AH huismerk zijn sowieso vegan)
    • 1 theelepel mosterd
    • Paneermeel
    • Verse tijm
    • Cayennepeper
    • Nootmuskaat
    • Peper
    • Zout
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortels, smeer deze in met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Doe ze een kwartiertje in de oven.
    2. Snipper ondertussen de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de ui 10 minuten en voeg dan knoflook toe, uitgeperst uiteraard. Gooi ook het gehakt erbij en bak een paar minuten mee.
    3. Laat de linzen uitlekken en gooi dit daarna ook in de pan. Als de wortels klaar zijn, mag je ze in plakjes snijden en ook bij de rest gooien. Laat de oven wel aanstaan op 200 graden!
    4. Kruid het geheel royaal met cayennepeper, nootmuskaat, peper en een snuf zout en voeg een theelepeltje mosterd toe.
    5. Voeg handje voor handje de spinazie toe en laat slinken. Haal de tijmblaadjes van de takjes tot je ongeveer 1,5 eetlepel hebt en gooi er ook bij.
    6. Doe nu de inhoud van de pan in een vergiet en druk goed aan, zodat het vocht eruit gaat. Strooi wat paneermeel over het groentemengsel en hussel even door.
    7. Rol het bladerdeeg uit en leg dit op je bakplaat. Beleg één helft van het bladerdeeg met het groentemengsel en vouw dicht. Druk de zijkanten goed aan met een vork. Smeer (voorzichtig, anders gaat het kapot) wat olijfolie over je wellington en schuif hem voor 35 tot 40 minuten in de oven – die verschilt volgens mij per oven, dus hou hem op het eind een beetje in de gaten!
    Vegan aardappelkroketjes
    Voor 10 aardappelkroketjes
    • Paneermeel (let op: in sommige zit ei!)
    • 500 gram kruimige aardappels
    • Flinke scheut sojamelk ongezoet
    • 1 theelepel mosterd
    • 75 ml water
    • 3 eetlepels bloem
    • Knoflookpoeder
    • Nootmuskaat
    • Peper
    • Zout
    • Vegan bakboter
    • Olijfolie
    1. Schil de aardappels en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze goed afstomen.
    2. Doe een flinke scheut sojamelk en een scheut bakboter bij de aardappels en stamp tot een fijne puree. Breng op smaak met 1 theelepel mosterd, knoflookpoeder, peper, nootmuskaat en zout. Verdeel de aardappelpuree op een bord, dek af en zet minstens een uur in de koelkast. Zo kan de puree goed afkoelen.
    3. Na dat uur: verwarm de oven voor op 200 graden. Maak in een kom een mixje van 75 ml water en 3 eetlepels bloem. Mix goed, zodat er geen klontjes overblijven. Strooi in een diep bord een flinke laag paneermeel.
    4. Pak een handje aardappelpuree en kneed het puree in de vorm van een kroket. Haal de kroketjes vervolgens eerst door het watermengsel en daarna door het paneermeel. Zorg dat de kroketjes royaal onder het paneermeel zitten!
    5. Smeer met een kwastje wat olijfolie over de kroketjes en doe ze in de voorverwarmde oven. Ze moeten zo’n 30 tot 40 minuten, maar dit hangt ook af van je oven dus hou ze een beetje in de gaten! Frituren kan ook: vier minuutjes in de frietpan. Let wel op dat je er niet teveel tegelijk bakt, want dan heb je kans op openscheuren.
    Lekker met deze of deze vegan mayonaise!
    Lekker met deze of deze vegan mayonaise!
    Gestoofde peertjes
    Voor 10 stoofpeertjes
    • 10 stoofpeertjes
    • 500 ml rode wijn
    • 1 theelepel vanillesuiker
    • 15 gram kristalsuiker
    • 2 kaneelstokjes
    • 2 steranijs (Steranijzen? Steranijsjes? Wat is het meervoud? ????)
    • 1 kruidnagel
    1. Schil de peertjes met een dunschiller. De steeltjes mogen eraan blijven.
    2. Dan is het eigenlijk heel makkelijk: doe alle ingrediënten in een ruime pan en zet hier de peertjes in. Breng aan de kook, draai het vuur op z’n allerlaagst en laat een uurtje sudderen. Doe hierbij de deksel net niet helemaal dicht. Keer de peertjes halverwege om, zodat ze overal mooi rood worden.
    Spruitjes uit de oven met ui, knoflook en vegan spek
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 500 gram spruitjes
    • 1 pakje vegetarische bacon van De Vegetarische Slager of speckjes van Vivera
      1 pakje vegetarische bacon van De Vegetarische Slager of speckjes van Vivera
    • Olijfolie
    • Peper
    • Zout
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij het harde kontje van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes. Kook de spruitjes 5 minuutjes. Snipper ondertussen de ui.
    2. Doe de spruitjes en de ui in een ovenschaal en pers de knoflook uit. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel even goed door. Zet de spruitjes 20 minuten in de oven.
    3. Als de spruitjes bijna klaar zijn, mag je de speckjes gaan bakken. Voeg dit daarna bij de spruitjes en smullen maar!
    Nagerecht
    Vegan chocolademousse met pistachecrumble en framboosjes
    • 180 gram pure chocolade
    • 2 theelepels vanille suiker
    • 1 blik kikkererwten
    • 1 handje pistachenoten
    • 8 framboosjes
    • Citroensap
    1. Doe een laagje water in een pannetje en breng aan de kook. Hak ondertussen de chocolade wat kleiner en doe dit in een hittebestendige kom. Zet daarna de kom in het pannetje en laat de chocola smelten.
    2. Zet een schaal of bakje in de gootsteen en hang of zet hier een vergiet boven. Gooi de kikkererwten in het vergiet en zorg dat het vocht wordt opgevangen in de schaal of het bakje. Dit vocht heet aquafaba. Leuk woord voor galgje.
    3. Doe een scheutje citroensap bij het aquafaba. Klop het op tot mousse. Ik zou dit wel met een staafmixer doen. IK HERHAAL: ik zou dit wel met een staafmixer doen. Of je moet er even een vrijgezelle man bij vragen (hihi snap je, getrainde onderarm). Het aquafaba wordt namelijk al gauw dikker, maar je moet echt doorgaan tot je een stevige mousse hebt. En dat duurt wel even. Voeg op het eind twee theelepels vanille suiker toe.
    4. Voeg het aquafaba beetje bij beetje bij de gesmolten chocola. Hussel goed door en verdeel de chocolademousse over vier glaasjes. Laat minstens een uur opstijven in de koelkast.
    5. Pel een handje pistachenoten en hak ze wat kleiner. Garneer als laatste de glaasjes chocolademousse met de pistachenoten en framboosjes.
    Zo, dat was ‘m. Heel benieuwd wat je ervan vindt – en of je iets gaat maken natuurlijk – dus let me know! ????