Vegan kipkersentaart a.k.a. kip in de hoed

Ik had dus nog nooit van kip in de hoed gehoord, totdat iemand ooit vroeg of ik daar een vegan versie van in elkaar kon fröbelen. Toen kwam ook nog mijn beste vriend met de mededeling dat kipkersentaart zijn lievelingseten is (waarom we het na al die jaren laatst pas over ons lievelingseten hebben gehad, is voor mij trouwens best wel een raadsel want food = life). Hup, vegan versie van gemaakt en geen idee hoe het origineel smaakt, maar dit was potverdorie lekker. Vond de vriend in kwestie ook. En die kan het weten. Voor 4 personen 2 bakjes vegetarische kipstuckjes 3 tenen knoflook 1 rol bladerdeeg (koeling) + 3 losse bladerdeegvelletjes (diepvries) 1 pot ontpitte kersen (350 gram) 5 eetlepels Alpro Go On Geraspte vegan kaas (Violife vind ik het lekkerst, te koop bij AH) Paneermeel (let op: in sommige zit ei) 2 theelepels sambal 2 cm gember Kurkuma Kerrie Cayennepeper Komijn Peper Uienpoeder Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de kersen uitlekken. Leg de 3 losse bladerdeegvellen op het aanrecht zodat ze kunnen ontdooien. Bak de kipstuckjes en kruid ze lekker royaal met alle kruiden. Ik doe dit altijd uit de losse pols, maar je mag per kruid wel zo’n 1 à 2 theelepels aanhouden. Beleg ondertussen een springvorm met bakpapier of vet de vorm goed in. Ik gebruikte er eentje met een doorsnee van 25 cm. Rasp de gember, pers de knoflook uit en gooi dit bij de bofkip. Voeg ook 2 theelepels sambal (of meer, als je van pittig houdt), 5 eetlepels Alpro Go On en alle kersen toe. Mix goed door. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Ik moest aan twee zijden nog een los plakje bladerdeeg toevoegen, anders was de vorm niet helemaal bekleed. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Gooi een laagje paneermeel over de bodem en voeg daarna het kipkersenmengsel toe. Strooi er als laatst een laag vegan kaas overheen en vouw de taart helemaal dicht. Ik had ook voor de bovenkant nog een velletje bladerdeeg nodig om hem helemaal dicht te maken. Schuif de taart voor 30 tot 40 minuutjes in de oven en smullen maar!

Vegan pasta carbonara met spekjes

Ik heb al zin in pasta carbonara sinds die vegan spekjes van de Albert Heijn in hun winkels zijn verschenen. Best een tijdje dus. Normaal gesproken zijn de groenten ver te zoeken in pasta carbonara, maar om toch ongemerkt wat binnen te krijgen, maakte ik een mix van spaghetti en courgetti. Merk je niks van. Tip: heb je geen spirelli in huis? Je kunt ook een avocado samen met de kookroom in de blender kunnen gooien. Voor 2 personen 120 gram (volkoren) spaghetti 1 courgette 1 rode ui 2 teentjes knoflook 1 pakje vegan spekjes (Albert Heijn) of vegan bacon (De Vegetarische Slager) 1 pakje vegan kookroom (Albert Heijn huismerk, Alpro of Oatly) Edelgistvlokken (optioneel, anders te koop bij Albert Heijn of Ekoplaza) Verse peterselie Paprikapoeder Peper Zout Zet een pannetje met water op en doe hier wat zout in. Kook daarna de spaghetti gaar zoals aangegeven op de verpakking. Snipper de ui, verhit wat olie in de pan en bak hierin de ui. Gooi na 2 minuutjes de spekjes bij de ui en bak mee. Haal ondertussen de courgette door de spirelli. Gooi de courgette daarna ook bij de spekjes, pers de knoflook uit en bak zo’n 4 minuten mee. Als de spaghetti klaar is: giet deze af en gooi de spaghetti in de pan met de spekjes en courgette. Het pastapannetje mag nu gebruikt worden om de kookroom in te verwarmen. Gooi het hele pakje erin (de inhoud dan hè) en laat dit op een zacht vuurtje warm worden. Giet de kookroom bij de rest en gooi er flink wat peper en een snufje paprikapoeder overheen. Verdeel alles over 2 borden en garneer met verse peterselie en eventueel wat edelgistvlokken. Bon appétit!

Vegan frikandelbroodjes

test alt text
Ik vind die balletjes van Vegafit en de Aldi dus altijd wat weg hebben van frikandellen. Ik eet ze dan ook regelmatig op een broodje met mayo (en m’n vriend die van speciaal houdt ook met curry en uitjes) en dan waan ik me weer even in de hockeykantine na een strijdlustige hockeywedstrijd. #goodoldtimes
En dus dacht ik: als die balletjes naar frikandel smaken, kan ik er toch ook frikandelbroodjes van maken? O, jazeker. Proeft en zij gult ervaren.
Voor 6 frikandelbroodjes
1 bakje vegan balletjes van Vegafit of Aldi
1 bakje vegan balletjes van Vegafit of Aldi
6 plakjes vegan bladerdeeg (bijvoorbeeld Koopmans origineel)
  • Curry
  • Beetje sojamelk
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg het bladerdeeg op het aanrecht, zodat het kan ontdooien.
    2. Ga met een mesje dunnetjes over het midden van het bladerdeeg (niet erdoorheen snijden!). Daarna mag je aan de rechterkant wat sneetjes maken (wel erdoorheen snijden). Zie foto hieronder!
    3. Smeer aan de linkerkant van het bladerdeeg wat curry. Ik gebruikte anderhalf theelepeltje per broodje, maar ik ben niet zo’n sausmens. Hou je wel van curry, gooi er dan vooral lekker veel op. Kiek maar wat je lekker vindt.
    4. Snij de balletjes doormidden en leg ze op de curry. Er kunnen 4 halve balletjes op een plakje bladerdeeg.
    5. Vouw het frikandelbroodje dicht en prik de zijkant goed dicht met een vork. Aan de korte zijkanten kan het deeg waarschijnlijk niet helemaal dicht vanwege de balletjes, maar duw het bladerdeeg daar maar een beetje naar beneden.
    6. Smeer met een kwastje een beetje sojamelk over de frikandelbroodjes en schuif ze voor 15 tot 25 minuten in de oven. Dit ligt een beetje aan je oven, dus check even hoe ver ze zijn na een kwartiertje. Daarna is het smullen geblazen!

    Vegan hotspots in Porto + reisverslagje

    Hoezee, eindelijk was het zover: het weekendje naar Porto dat ik van Daan voor mijn verjaardag had gekregen! En mede dankzij de nodige voorbereiding die ik altijd doe voor een vakantie, was het ge-wel-dag en verliep alles op rolletjes als vegan zijnde. Benieuwd wat deze tortelduiven gedaan, en vooral: gegeten, hebben? Read on, my vriendelijke vriend. Na een vertraging van 1,5 uur (iets met stakingen in viva la France) kwamen we eindelijk aan in ons cute AirBnB’tje. Nadat we onze koffers hadden gedropt, begon de zoektocht naar een supermarkt. We hadden al een lekker alcoholisch drankje gekocht op het vliegveld (heeuuuu geen btw), maar daar moest nog een colaatje light bij en uiteraard ook wat eten – we hadden om 12.00 voor het laatst gegeten, het was inmiddels 17.00 in Portugal, dus voor ons was het al 18.00 want tijdverschil. Na wat geslenter en zoeken op Google Maps (‘Hè, moeten we nou naar links of naar rechts? Ik denk naar rechts. O nee, nu gaan we de verkeerde kant op, etc.) kwamen we bij een beste grote supermarkt aan. Daar hebben we ons mandje volgegooid met stokbrood, vegan guacamole en humus, fruit, chips en dus die cola light om de Bacardi mee te mixen. Eenmaal thuis hebben wel lekker getoept (je weet wel, dat kaartspel) met stokbrood, chips en baco. #losgenietos Ik wil ook even gezegd hebben dat ik Daan finaal heb ingemaakt die bewuste donderdagavond. Apuro Vegan Bar Rond een uurtje of half 9 was het tijd voor iets meer dan chips. We besloten naar Apuro Vegan Bar te gaan, want die stond hoog op het lijstje. Hier hebben we beide een suuuuperlekkere hotdog gegeten. Die worst leek écht net echt! Daarbij was de bediening lief, kwam er af en toe een kat met je knuffelen én kostte een goed glas wijn €1,50. Je begrijpt: ik was meer dan content. We hadden ook allebei nog een toetje genomen – ze hadden zo’n hele vitrine staan met taart en co – maar ik weet serieus effe niet meer wat wij uitgekozen hadden. Mogelijk heeft dit iets te maken met die wijn voor €1,50. Hahaha. Vegana by Tentúgal en Duh Vegan Donuts De tweede dag kwamen we erachter dat Vegana by Tentúgal letterlijk alleen de straat oversteken was, dus daar hebben we op vrijdag lekker gebruncht. Ik bestelde de zogeheten steak in bread en Daan had een tosti met worst, en dat deden we helft-helft. Superlekker! Ik heb hier overigens geen foto van gemaakt, want het eten was allesbehalve fotogeniek (maar de smaakpapillen waren erg tevree). Vegana by Tentúgal heeft naast een eetgedeelte ook nog een winkelgedeelte. Hier hebben we vegan chocolademelk, snoepjes en die ene leuke tas van de foto hierboven gekocht. Verder zagen we nog superveel lekker dingen, maar dat moest bijna allemaal gekoeld bewaard worden. Niet echt handig met de terugreis dus. DUH Vegan Donuts Zo. De maagjes waren weer gevuld en de energie aangevuld. Tijd om een de stad te verkennen! We kwamen een hoop leuke winkels tegen, dus ik kocht een paar shirtjes en een broek. Daarna zijn we doorgelopen naar de brug over het water (mooi uitzicht) en hebben we ons daarna lekker op het terras aan het water geplant met een wijntje. Een aantal uren later liepen we langs DUH Vegan Donuts en wist ik na het kopen van een donut meteen weer waarom ik niet van donuts hou: veel te zoet. Verder smaakten ze wel zoals donuts horen te smaken en Daan vond ze megalekker, dus voor de vegan donutliefhebber is dit tentje top. O Burrito Na de donuts hebben we thuis gechilld met een drankje en spelletje en ’s avonds was het tijd voor nummero dos op ons lijstje: O Burrito. Dit was echt zó lekker. Daarnaast was de bediening ook megalief. Als voorgerecht hadden we zelfgemaakte nacho’s met vegan kaas en salsa. Als hoofdgerecht hadden we allebei een wrap, en hij ziet er misschien niet speciaal uit, maar zo smaakte de wrap wel echt. De wrap was proefbaar zelfgemaakt en de vulling was met lekker veel bonen en groenten. Als toetje had ik nog iets met truffel en chocola. Check trouwens ook dat cute wijnglas (weer maar voor een eurootje of anderhalf)! Da Terra De derde dag gingen we naar Da Terra, eens superleuk tentje waar je jezelf voor €9,90 (exclusief drankjes en toetjes dan) helemaal vol kunt duwen. Het buffet was helemaal vegan en ze hadden echt superlekkere dingen. We namen buiten plaats in het zonnetje en ik had twee keer opgeschept (who’s proud?) met onder andere focaccia, een gevuld ‘eitje’ van kool, komkommersalade, rijst met bonensalade, bladerdeeghapjes, geroosterde bloemkool, geroosterd brood met tapenade, seitanvlees wat naar gyros smaakte, quiche en een tofuhapje met olijf. De toetjes zagen er ook geweldig uit, dus ik liet me verleiden door het chocoladetaartje. Daarna moest Daan me alle heuvels op- en afrollen. Portjes bij Taylor’s Het eten kon goed zakken terwijl we naar Taylor’s wandelde, aan de andere kant van de stad. Vooral het laatste stuk was heftig: 28 heuvels steil op, soms een beetje steil af, maar vooral heul steil naar boven. Meine gute. De terugweg hebben we onszelf dus maar verwend met een Ubertje. Maar goed, Taylor’s dus. Je hebt heel veel portbrouwerijen in Porto, maar op TripAdvisor had ik gelezen dat dit de leukste was. We deden daar een rondleiding (lekker chill met een headset met Nederlandse uitleg), maar Daanos en ik waren vooral geïnteresseerd in hetgeen wat er daarna gepland stond: de portproeverij. De rondleiding eindigde in een hele mooie, schattige tuin met een heleboel rozen en een pauw die zijn veren soms liet zien. Hier kregen we een aantal portjes te proeven met uitleg. Erg lekker en interessant. Black Mamba Nadat de Uber ons weer naar beneden had gebracht, hebben we lekker aan het water een wijntje gedronken. Maar toen de zon onze huid wel heel erg aan het kissen was (hallo, rode neus), zochten we toch maar de schaduw – en een kan sangria – op bij een ander leuk tentje met parasols. ’s Avonds wilden we eigenlijk eten bij Arvore do mundo – een vegan restaurant dat supergoed stond aangeschreven – maar daar aangekomen hing er een briefje op het raam dat ze dicht waren. Daarom gingen we naar de volgende op het lijstje: Black Mamba. Deze had ook goede recensies, maar wat Daan en mij betreft viel dit eigenlijk een beetje tegen. Je kon er niet zo leuk zitten; het was in een platenzaak en licht was heel lelijk. Buiten stonden wel twee tafeltjes, dus hier kon je wel prima zitten, al was het uitzicht een beetje treurig. De burgers die daarna kwamen waren wel oké, maar niet echt denderend. Ik maak ze thuis lekkerder, zeg maar. De potato wedges waren wel top, maar hier zou ik dus niet per se gaan eten als je in Porto bent. Daarna hebben we nog een cocktailtje op het terras gedaan en 30 Seconds gespeeld (gewoon een app gedownload op onze tellies) en toen zijn moe maar voldaan naar bed gegaan, want zondagochtend vlogen we helaas al heel vroeg weer zuruck. Andere opties Mocht je binnenkort ook naar Porto gaan, deze (vegan) tentjes had ik nog meer op mijn lijstje staan: Restaurant Em Carna Viva Restaurant Essencia Casa da Horta Hungry biker Sabores do Sebouh (ook vlees, maar veel vegan) Geen idee of het ook daadwerkelijk wat is, maar de moeite waard om te checken. Bonustip: wij hebben daar veel met Uber gedaan, kostte geen drol. Mocht jij binnenkort ook richting de Portugese zon (of wolken) vertrekken: heel veel plezier!

    Vegan hotspots in Porto + reisverslagje

    Hoezee, eindelijk was het zover: het weekendje naar Porto dat ik van Daan voor mijn verjaardag had gekregen! En mede dankzij de nodige voorbereiding die ik altijd doe voor een vakantie, was het ge-wel-dag en verliep alles op rolletjes als vegan zijnde. Benieuwd wat deze tortelduiven gedaan, en vooral: gegeten, hebben? Read on, my vriendelijke vriend.
    Na een vertraging van 1,5 uur (iets met stakingen in viva la France) kwamen we eindelijk aan in ons cute AirBnB’tje. Nadat we onze koffers hadden gedropt, begon de zoektocht naar een supermarkt. We hadden al een lekker alcoholisch drankje gekocht op het vliegveld (heeuuuu geen btw), maar daar moest nog een colaatje light bij en uiteraard ook wat eten – we hadden om 12.00 voor het laatst gegeten, het was inmiddels 17.00 in Portugal, dus voor ons was het al 18.00 want tijdverschil. Na wat geslenter en zoeken op Google Maps (‘Hè, moeten we nou naar links of naar rechts? Ik denk naar rechts. O nee, nu gaan we de verkeerde kant op, etc.) kwamen we bij een beste grote supermarkt aan. Daar hebben we ons mandje volgegooid met stokbrood, vegan guacamole en humus, fruit, chips en dus die cola light om de Bacardi mee te mixen. Eenmaal thuis hebben wel lekker getoept (je weet wel, dat kaartspel) met stokbrood, chips en baco. #losgenietos Ik wil ook even gezegd hebben dat ik Daan finaal heb ingemaakt die bewuste donderdagavond.
    Apuro Vegan Bar
    Rond een uurtje of half 9 was het tijd voor iets meer dan chips. We besloten naar Apuro Vegan Bar te gaan, want die stond hoog op het lijstje. Hier hebben we beide een suuuuperlekkere hotdog gegeten. Die worst leek écht net echt! Daarbij was de bediening lief, kwam er af en toe een kat met je knuffelen én kostte een goed glas wijn €1,50. Je begrijpt: ik was meer dan content. We hadden ook allebei nog een toetje genomen – ze hadden zo’n hele vitrine staan met taart en co – maar ik weet serieus effe niet meer wat wij uitgekozen hadden. Mogelijk heeft dit iets te maken met die wijn voor €1,50. Hahaha.
    Vegana by Tentúgal en Duh Vegan Donuts
    De tweede dag kwamen we erachter dat Vegana by Tentúgal letterlijk alleen de straat oversteken was, dus daar hebben we op vrijdag lekker gebruncht. Ik bestelde de zogeheten steak in bread en Daan had een tosti met worst, en dat deden we helft-helft. Superlekker! Ik heb hier overigens geen foto van gemaakt, want het eten was allesbehalve fotogeniek (maar de smaakpapillen waren erg tevree). Vegana by Tentúgal heeft naast een eetgedeelte ook nog een winkelgedeelte. Hier hebben we vegan chocolademelk, snoepjes en die ene leuke tas van de foto hierboven gekocht. Verder zagen we nog superveel lekker dingen, maar dat moest bijna allemaal gekoeld bewaard worden. Niet echt handig met de terugreis dus.
    DUH Vegan Donuts
    Zo. De maagjes waren weer gevuld en de energie aangevuld. Tijd om een de stad te verkennen! We kwamen een hoop leuke winkels tegen, dus ik kocht een paar shirtjes en een broek. Daarna zijn we doorgelopen naar de brug over het water (mooi uitzicht) en hebben we ons daarna lekker op het terras aan het water geplant met een wijntje. Een aantal uren later liepen we langs DUH Vegan Donuts en wist ik na het kopen van een donut meteen weer waarom ik niet van donuts hou: veel te zoet. Verder smaakten ze wel zoals donuts horen te smaken en Daan vond ze megalekker, dus voor de vegan donutliefhebber is dit tentje top.
    O Burrito
    Na de donuts hebben we thuis gechilld met een drankje en spelletje en ’s avonds was het tijd voor nummero dos op ons lijstje: O Burrito. Dit was echt zó lekker. Daarnaast was de bediening ook megalief. Als voorgerecht hadden we zelfgemaakte nacho’s met vegan kaas en salsa. Als hoofdgerecht hadden we allebei een wrap, en hij ziet er misschien niet speciaal uit, maar zo smaakte de wrap wel echt. De wrap was proefbaar zelfgemaakt en de vulling was met lekker veel bonen en groenten. Als toetje had ik nog iets met truffel en chocola. Check trouwens ook dat cute wijnglas (weer maar voor een eurootje of anderhalf)!
    Da Terra
    De derde dag gingen we naar Da Terra, eens superleuk tentje waar je jezelf voor €9,90 (exclusief drankjes en toetjes dan) helemaal vol kunt duwen. Het buffet was helemaal vegan en ze hadden echt superlekkere dingen. We namen buiten plaats in het zonnetje en ik had twee keer opgeschept (who’s proud?) met onder andere focaccia, een gevuld ‘eitje’ van kool, komkommersalade, rijst met bonensalade, bladerdeeghapjes, geroosterde bloemkool, geroosterd brood met tapenade, seitanvlees wat naar gyros smaakte, quiche en een tofuhapje met olijf. De toetjes zagen er ook geweldig uit, dus ik liet me verleiden door het chocoladetaartje. Daarna moest Daan me alle heuvels op- en afrollen.
    Portjes bij Taylor’s
    Het eten kon goed zakken terwijl we naar Taylor’s wandelde, aan de andere kant van de stad. Vooral het laatste stuk was heftig: 28 heuvels steil op, soms een beetje steil af, maar vooral heul steil naar boven. Meine gute. De terugweg hebben we onszelf dus maar verwend met een Ubertje. Maar goed, Taylor’s dus. Je hebt heel veel portbrouwerijen in Porto, maar op TripAdvisor had ik gelezen dat dit de leukste was. We deden daar een rondleiding (lekker chill met een headset met Nederlandse uitleg), maar Daanos en ik waren vooral geïnteresseerd in hetgeen wat er daarna gepland stond: de portproeverij. De rondleiding eindigde in een hele mooie, schattige tuin met een heleboel rozen en een pauw die zijn veren soms liet zien. Hier kregen we een aantal portjes te proeven met uitleg. Erg lekker en interessant.
    Black Mamba
    Nadat de Uber ons weer naar beneden had gebracht, hebben we lekker aan het water een wijntje gedronken. Maar toen de zon onze huid wel heel erg aan het kissen was (hallo, rode neus), zochten we toch maar de schaduw – en een kan sangria – op bij een ander leuk tentje met parasols.
    ’s Avonds wilden we eigenlijk eten bij Arvore do mundo – een vegan restaurant dat supergoed stond aangeschreven – maar daar aangekomen hing er een briefje op het raam dat ze dicht waren. Daarom gingen we naar de volgende op het lijstje: Black Mamba. Deze had ook goede recensies, maar wat Daan en mij betreft viel dit eigenlijk een beetje tegen. Je kon er niet zo leuk zitten; het was in een platenzaak en licht was heel lelijk. Buiten stonden wel twee tafeltjes, dus hier kon je wel prima zitten, al was het uitzicht een beetje treurig. De burgers die daarna kwamen waren wel oké, maar niet echt denderend. Ik maak ze thuis lekkerder, zeg maar. De potato wedges waren wel top, maar hier zou ik dus niet per se gaan eten als je in Porto bent.
    Daarna hebben we nog een cocktailtje op het terras gedaan en 30 Seconds gespeeld (gewoon een app gedownload op onze tellies) en toen zijn moe maar voldaan naar bed gegaan, want zondagochtend vlogen we helaas al heel vroeg weer zuruck.
    Andere opties
    Mocht je binnenkort ook naar Porto gaan, deze (vegan) tentjes had ik nog meer op mijn lijstje staan:
    • Restaurant Em Carna Viva
    • Restaurant Essencia
    • Casa da Horta
    • Hungry biker
    • Sabores do Sebouh (ook vlees, maar veel vegan)
    Geen idee of het ook daadwerkelijk wat is, maar de moeite waard om te checken. Bonustip: wij hebben daar veel met Uber gedaan, kostte geen drol.
    Mocht jij binnenkort ook richting de Portugese zon (of wolken) vertrekken: heel veel plezier!

    Asperges met vegan zalm en frisse yoghurt-bieslooksaus

    Yes, het aspergeseizoen is weer geopend en dus ook mijn mond, die stond te trappelen om haar eerste, witgouden gasten te verwelkomen. Vorig jaar maakte ik asperges met vegan botersaus en pistachenoten, nu besloot ik met het nieuwe, vegan zalmpje van SoFine iets leuks te fabriceren. Erg goed gelukt, zo vonden ook m’n mede-eters: vati, mutti und m’n vriend. Voor 2 personen 2 vegan zalmmoten (SoFine) 1 kilo asperges 400 gram (voorgekookte) krieltjes Plantaardige bakboter 1 zakje veldsla Peper Zout Voor de yoghurt-bieslooksaus: 4 eetlepels Alpro Go On 2 eetlepels vegan mayonaise (Remia mayolijn, bijvoorbeeld) Een kwart komkommer 1 eetlepel verse bieslook 3 theelepeltjes peterselie Scheutje citroensap Peper Gooi 4 eetlepels Alpro Go On en 2 eetlepels mayonaise in een kommetje. Rasp dan een kwart van een komkommer en doe dit ook in het kommetje. Knip de bieslook klein totdat je 1 eetlepel vol hebt en gooi er tot slot 3 theelepeltjes peterselie bij. Breng op smaak met een scheutje citroensap en wat peper en zet het kommetje in de koelkast. Schil de asperges als dat nog nodig is. Doe de asperges daarna in een ruime pan met koud water, voeg een snufje zout toe en zet de pan op het vuur. Breng het water aan de kook en laat de asperges 5 minuten koken met de deksel van de pan. Haal daarna de pan van het vuur, doe de deksel erop en laat een kwartier staan. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de krieltjes goudbruin. Verhit ondertussen ook wat bakboter in een pan en bak de zalmmoten aan alle kanten. Dit duurt, net zoals de krieltjes, ongeveer 10 minuutjes. Als de zalmmoten klaar zijn, mag je er nog wat peper overheen strooien. Terug naar onze witte lummeltjes: haal de asperges voorzichtig uit het water met 2 vorken of een schuimspaan en leg ze op een paar vellen keukenpapier of een schone theedoek, zodat ze goed kunnen uitlekken. Leg wat veldsla op de borden en leg hier de asperges op. Giet de yoghurt-bieslooksaus over de asperges en leg de zalm erop. Verdeel als laatste de krieltjes en klaar is Kirs!

    Asperges met vegan zalm en frisse yoghurt-bieslooksaus

    Yes, het aspergeseizoen is weer geopend en dus ook mijn mond, die stond te trappelen om haar eerste, witgouden gasten te verwelkomen. Vorig jaar maakte ik asperges met vegan botersaus en pistachenoten, nu besloot ik met het nieuwe, vegan zalmpje van SoFine iets leuks te fabriceren. Erg goed gelukt, zo vonden ook m’n mede-eters: vati, mutti und m’n vriend.
    Voor 2 personen
    2 vegan zalmmoten (SoFine)
  • 1 kilo asperges
  • 400 gram (voorgekookte) krieltjes
  • Plantaardige bakboter
  • 1 zakje veldsla
  • Peper
  • Zout
  • Voor de yoghurt-bieslooksaus:
    4 eetlepels Alpro Go On
    2 eetlepels vegan mayonaise (Remia mayolijn, bijvoorbeeld)
  • Een kwart komkommer
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 3 theelepeltjes peterselie
  • Scheutje citroensap
  • Peper
    1. Gooi 4 eetlepels Alpro Go On en 2 eetlepels mayonaise in een kommetje. Rasp dan een kwart van een komkommer en doe dit ook in het kommetje. Knip de bieslook klein totdat je 1 eetlepel vol hebt en gooi er tot slot 3 theelepeltjes peterselie bij. Breng op smaak met een scheutje citroensap en wat peper en zet het kommetje in de koelkast.
    2. Schil de asperges als dat nog nodig is. Doe de asperges daarna in een ruime pan met koud water, voeg een snufje zout toe en zet de pan op het vuur. Breng het water aan de kook en laat de asperges 5 minuten koken met de deksel van de pan. Haal daarna de pan van het vuur, doe de deksel erop en laat een kwartier staan.
    3. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de krieltjes goudbruin.
    4. Verhit ondertussen ook wat bakboter in een pan en bak de zalmmoten aan alle kanten. Dit duurt, net zoals de krieltjes, ongeveer 10 minuutjes. Als de zalmmoten klaar zijn, mag je er nog wat peper overheen strooien.
    5. Terug naar onze witte lummeltjes: haal de asperges voorzichtig uit het water met 2 vorken of een schuimspaan en leg ze op een paar vellen keukenpapier of een schone theedoek, zodat ze goed kunnen uitlekken.
    6. Leg wat veldsla op de borden en leg hier de asperges op. Giet de yoghurt-bieslooksaus over de asperges en leg de zalm erop. Verdeel als laatste de krieltjes en klaar is Kirs!

    Mexicaanse bonenwraps met jackfruit, paprika en guacamole

    Ik had nog een pot jackfruit in de kast staan en de vorige keer maakte ik hier broodjes met pulled jackfruit van, maar dit keer had ik zin in een wrap à la Mexican style met bonen, groentjes en guacamole. U vraagt, wij draaien. Of ja, ik vraag en ik moet zelf vervolgens draaien. Enfin, hetwas superlekker!
    Voor 2 personen
    • 1 rode ui
    • 2 tomaten
    • 1 rode paprika
    • 1 gele paprika
    • 1 rood pepertje
    • 4 volkoren wraps
    • Een kwart komkommer
    • 1 blik jackfruit (te koop bij de AH of Aziatische toko)
    • 1 blik zwarte bonen
    • 1 klein zakje ijsbergsla
    • Citroensap
    • Ketchup
    • Appel cider azijn
    • Sojasaus
    • Verse koriander
    • Paprikapoeder
    • Komijnzaad
    • Cayennepeper
    • Peper
    Voor de guacamole
    • 2 avocado’s
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 eetlepel sojayoghurt of -room
    • Peper
    • Zout
    1. Laat het jackfruit uitlekken en dep met een handdoek droog. Trek het jackfruit een beetje uit elkaar met 2 vorken, doe in een schaaltje en kruid het royaal met paprikapoeder, komijnzaad, cayennepeper en peper. Zorg dat alles onder de kruiden zit.
    2. Snipper de ui en snij het pepertje klein en fruit dit aan in een ruime pan. Voeg dan de jackfruit toe en laat 10 minuten bakken.
    3. Snij de tomaten en komkommer in blokjes en doe dit in een kom. Doe hier een scheutje citroensap, wat peper en zout en verse korianderblaadjes bij en zet weg.
    4. Laat de zwarte bonen uitlekken en snij de paprika’s in reepjes.
    5. Maak in een kommetje de saus voor de jackfruit door 5 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels ketchup, 1 theelepel bruine suiker, 1 theelepel mosterd en 1 theelepel appel cider azijn bij elkaar te gooien en mix goed door. Gooi dit bij de jackfruit en laat 10 minuten pruttelen. Heb je te weinig saus om alle jackfruit te bedekken? Maak dan nog wat saus in dezelfde verhoudingen.
    6. Maak ondertussen de guacamole door het vruchtvlees van de avocado’s te pureren met 2 teentjes knoflook. Voeg 1 eetlepel sojayoghurt toe om het wat sauzeriger te maken en breng op smaak met peper en zout.
    7. Proef of je jackfruit zo lekker is, of dat er misschien nog wat kruiden bij mogen. Gooi de zwarte bonen bij het jackfruit als deze ready is.
    8. Verwarm de wraps een halve minuut in de magnetron. Besmeer ze daarna met guacamole en beleg met ijsbergsla, de tomaten-komkommermix, paprikareepjes en de jackfruit en bonen. Smakelijk!

    Gevulde paprika’s met spinazie-champignonrisotto

    test alt text
    Oranje booooo-ven! Deze paprika’s zijn toch té leuk om te serveren op Koningsdag? Mits je niet Prins(es) Pils aan het uithangen bent, natuurlijk. Dan komen ze er wellicht iets anders uit te zien, ondanks dat het een vrij makkelijk recept is. Maar voor degenen die geen feestje in de stad aan het vieren zijn: alsjeblieft, een feestje op tafel.
    Voor vier personen
    • 4 oranje paprika’s
    • 1 pakje risottorijst
    • 1 rode ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 200 gram gehakte diepvriesspinazie
    • 1 bakje kastanjechampignons
    • 1 liter groentebouillon
    • 60 ml witte wijn (optioneel; afblussen met witte wijn is lekker, maar als je niet van wijn houdt hoef je niet per se een hele fles te kopen)
    • 1 bakje vegetarische kipstuckjes (optioneel)
    • Edelgistvlokken (optioneel)
    • Chilipoeder
    • Peper
    • Zout
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij alvast de ui klein en de champignons in plakjes.
    2. Snij de hoedjes van de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Smeer met een kwastje de paprika’s in met wat olijfolie en kruid ze met peper en zout. Zet onze oranje vrienden in een ovenschaal en doe ze voor 25 minuutjes in de oven.
    3. Verhit wat olie in een ruime pan en gooi hier de ui in. Na een minuut mogen de champignons en eventuele kipstuckjes erbij en mogen de knoflookteentjes boven de pan worden uitgeperst.
    4. Als de kipstuckjes lichtbruin gebakken zijn, mag de risottorijst erbij. Bak dit even mee tot de rijstkorrels glanzen en blus deze dan af met witte wijn. Als de wijn is verdampt, mag je beginnen met de bouillon. Gebruik je geen witte wijn, sla die stap dan over en begin meteen met de bouillon. Schenk wat bouillon bij de risotto tot de rijstkorrels net onder water staan. Laat al roerend zachtjes koken totdat de bouillon is opgenomen en schenk dan weer wat bouillon bij.
    5. Gooi ondertussen ook de spinazie in de pan, zodat de spinazie kan ontdooien. Ga door met het schenken van de bouillon tot deze op is.
    6. Als de paprika’s klaar zijn, is je risotto – als het goed is – ook zo goed als klaar. Kruid de risotto nog met chilipoeder, wat peper en een klein beetje zout. Daarna mogen de paprika’s gevuld worden met de risotto. Serveer de paprika’s met extra risotto on the side. Lekker om over de risotto wat edelgistvlokken te strooien, voor een (parmezaanse) kaasachtige smaak. Heerlijk feestelijk gerechtje, toch?

    Gevulde paprika’s met spinazie-champignonrisotto

    Oranje booooo-ven! Deze paprika’s zijn toch té leuk om te serveren op Koningsdag? Mits je niet Prins(es) Pils aan het uithangen bent, natuurlijk. Dan komen ze er wellicht iets anders uit te zien, ondanks dat het een vrij makkelijk recept is. Maar voor degenen die geen feestje in de stad aan het vieren zijn: alsjeblieft, een feestje op tafel. Voor vier personen 4 oranje paprika’s 1 pakje risottorijst 1 rode ui 2 teentjes knoflook 200 gram gehakte diepvriesspinazie 1 bakje kastanjechampignons 1 liter groentebouillon 60 ml witte wijn (optioneel; afblussen met witte wijn is lekker, maar als je niet van wijn houdt hoef je niet per se een hele fles te kopen) 1 bakje vegetarische kipstuckjes (optioneel) Edelgistvlokken (optioneel) Chilipoeder Peper Zout Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij alvast de ui klein en de champignons in plakjes. Snij de hoedjes van de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Smeer met een kwastje de paprika’s in met wat olijfolie en kruid ze met peper en zout. Zet onze oranje vrienden in een ovenschaal en doe ze voor 25 minuutjes in de oven. Verhit wat olie in een ruime pan en gooi hier de ui in. Na een minuut mogen de champignons en eventuele kipstuckjes erbij en mogen de knoflookteentjes boven de pan worden uitgeperst. Als de kipstuckjes lichtbruin gebakken zijn, mag de risottorijst erbij. Bak dit even mee tot de rijstkorrels glanzen en blus deze dan af met witte wijn. Als de wijn is verdampt, mag je beginnen met de bouillon. Gebruik je geen witte wijn, sla die stap dan over en begin meteen met de bouillon. Schenk wat bouillon bij de risotto tot de rijstkorrels net onder water staan. Laat al roerend zachtjes koken totdat de bouillon is opgenomen en schenk dan weer wat bouillon bij. Gooi ondertussen ook de spinazie in de pan, zodat de spinazie kan ontdooien. Ga door met het schenken van de bouillon tot deze op is. Als de paprika’s klaar zijn, is je risotto – als het goed is – ook zo goed als klaar. Kruid de risotto nog met chilipoeder, wat peper en een klein beetje zout. Daarna mogen de paprika’s gevuld worden met de risotto. Serveer de paprika’s met extra risotto on the side. Lekker om over de risotto wat edelgistvlokken te strooien, voor een (parmezaanse) kaasachtige smaak. Heerlijk feestelijk gerechtje, toch?